Dneska to roztočím, ale s mírou

Dneska to roztočím, ale s mírou Zdroj: iStock.com

7 tipů, jak pít, slavit a probudit se do nového roku svěží

Pití může být zábavné a k oslavám nového roku patří, ale také si přiznejme, že jestliže to přepískneme, může to skončit v tom nejlepším případě jen bolehlavem. Takže opakování je matka moudrosti a není od věci si osvěžit, jak pít, aby nám nebylo ouvej.

1. Nastudujte si, kolik toho můžete vypít

I pití alkoholu může být součástí zdravého životního stylu, pokud se však naučíte co nejvíce o jeho účincích na tělo. Dle směrnice institutu Australian Institute of Health and Welfare pokyny doporučují zdravým dospělým pít maximálně 2 standardní alkoholické nápoje denně a nejvýše 4 standardní nápoje za jednu noc (nebo den). Přičemž standardní nápoj obsahuje asi 10 gramů ethanolu (alkoholu), což je množství, které vaše tělo dokáže zpracovat za 1 hodinu. Kolik alkoholu dokážete zvládnout, záleží na vašem věku, hmotnosti, pohlaví a na tom, jak se v té době cítíte. Pití více než denní dávky zvyšuje riziko nehody, zranění nebo kocoviny. Příliš časté pití také zvyšuje riziko vzniku dlouhodobého chronického stavu, jako jsou srdeční choroby, rakovina, onemocnění jater, duševní choroby nebo poškození mozku.

2. Jezte před a během pití

Alkohol vstupuje do vašeho krevního řečiště žaludkem a tenkým střevem. Pokud je váš žaludek prázdný, když začnete pít, alkohol vstoupí do krevního řečiště rychleji. Je tedy dobré se najíst dříve, než si vypijete svůj první nápoj, a jídlo doplňovat i během dalšího pití. Nezapomeňte i k alkoholu pít hodně vody a nemíchejte alkohol se sladkými ani energetickými nápoji. Když už budete zvažovat, co jíst, vyhněte se slanému občerstvení, to totiž způsobí, že budete žízniví a pravděpodobně budete pít víc.

3. Počítejte s nápoji

Když je dobrá zábava, hodně mluvíte, seznamujete se, tancujete, a je tedy snadné vypít víc, než je pro vás zdravé. Dle Národní rady pro zdraví a lékařský výzkum je standardní nápoj plechovka nebo láhev středně silného piva, 100 ml vína nebo 30 ml alkoholu ve formě panáků. No a míchané nápoje podávané v barech nebo restauracích často obsahují více než 1 standardní nápoj. Jak si teda vše pohlídat?

Ideální je nastavit si nápojový limit a držet se ho. Vyhněte se pití v kolech, kdy se pozvání otáčí, zejména s přáteli, kteří pijí příliš mnoho. Další drink si objednávejte až předchozí celý dopijete, nikdy si nenechávejte dolívat. Nevíte, kolik toho vaše tělo zvládne? Na internetu najdete řadu „kalkulaček pití“, kde si po zadání základních údajů zjistíte, kolik pití je pro vás zvládnutelné. Když už bude nejhůř, můžete si druhý den, pokud si pamatujete, kolik jste toho vypili, spočítat i promile v krvi.

4. Pijte pomalu

Množství alkoholu v krvi (koncentrace alkoholu v krvi) ovlivňuje vliv alkoholu na vás. Čím vyšší je, tím vyšší je riziko zranění nebo předávkování. Dle serveru věnujícího se alkoholu a zdraví DrinkWise vaše tělo dokáže zpracovat pouze 1 standardní nápoj za hodinu. Čím rychleji pijete, tím vyšší je koncentrace v krvi. Chcete-li zůstat v bezpečí, zpomalte pití na 1 nápoj za hodinu. Jak to udělat? Pijte jeden nealkoholických nápoj a pak alkoholický a tak to střídejte. Před samotným zahájením plejády alko drinků se pořádně napijte vody. Nebo můžete sáhnout také po drincích s nízkým podílem alkoholu. A víc než hluboké a dlouhé loky raději usrkávejte.

5. Přeskočte hravé pití

Když vypijete 4 drinky během jedné relace, velmi rychle se opijete, ocitnete se v nebezpečné situaci, budete se cítit trapně anebo si zaděláte na otravu alkoholem. Chcete-li přežít do rána a ráno samotné, těmto divokým alko hrám se vyhněte. Závody, kdo dřív vypije, víckrát otočí, brčkem vymlaskne panáka a další, jsou pěkně nebezpečné a opilí jste raz dva. Raději navrhněte tanec, aktivity, debatu o filmu. Udělejte cokoli, ale i tak zkuste držet krok se svými přáteli. A pozor, nikdy nemíchejte alkohol s energetickými nápoji či léky. V takovém případě budete na káry raz dva.

6. Nepijte a nejezděte

Pokud řídíte auto, neexistuje bezpečná úroveň alkoholu. Tady je to jasné, večer bez nehod. Jestliže podlehnete, raději nechte auto zaparkované a vymyslete náhradní plán. Naplánujte si, jak se dostanete domů. Zjistěte, v kolik jede poslední autobus. Máte-li to daleko, určete předem řidiče. Jestliže si plánujete jet domů taxíkem, raději si před začátkem večera dejte určitý obnos peněz, který budete potřebovat na taxi, stranou, ať cestovné nepropijete.

7. Vždycky řekněte NE, pokud

Jste hodně mladí, těhotné, kojící, berete léky nebo jste v depresi. Nejlepší je vyhnout se alkoholu, pokud užíváte jakékoliv léky, protože při smíchání s alkoholem mohou mít nepříjemný účinek. Stejně tak není dobré pít, když se cítíte smutní a v depresi, protože alkohol tento pocit ještě zhorší. Pokud jste těhotná či kojíte, alkoholu se vyhněte. Máte-li v úmyslu pít alkohol a kojíte, nakrmte své dítě dříve, než začnete pít, a odstříkejte mléko bez alkoholu.

Teď už jste vybaveni a je jen na vás, jak se silvestrovského veselí zhostíte. Pijte s mírou.