Vypadají nenápadně, ale dokáží zázraky. Pokud je přidáte do jídla, obohatíte ho o mnoho cenných látek.
Goji
Sušené plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin (včetně těch, které si tělo neumí vyrobit samo), spoustu vitaminů a minerálů (např. zinek nebo vápník) a jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů.
Ne nadarmo se o goji v Číně mluví jako o plodech dlouhověkosti – obsahuje totiž látky, které zpomalují stárnutí a podporují imunitu.
Goji v kuchyni
Je možné ji konzumovat přímo, ale můžete ji přidat i do salátů, vařené rýže, müsli nebo smoothie. Vynikající je také čaj z vylouhovaných sušených plodů.
Brusinky
Drobné červené plody pocházející z Ameriky jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na močové cesty. Podle posledních vědeckých poznatků přitom nehraje žádnou roli, v jaké formě jsou konzumovány – vybrat si proto můžete čerstvé (ty jsou k dostání od podzimu do ledna), sušené, ale i mražené.
Brusinky v kuchyni
Sušené brusinky skvěle ochutí houbové pokrmy, dezerty, vločkovou kaši. Brusinkový kompot se zase dobře doplňuje s mletým masem.