...

... Zdroj: iStock.com

7 důvodů, proč trvat na tom, že budete doma jíst spolu

Ať už je to rodinný oběd, nebo večeře s přáteli, díky společnému stolování jsme nejen šťastnější, ale i zdravější.

Budete štíhlejší

Lidé, kteří se sejdou se svou rodinou ke společnému jídlu méně často než dvakrát týdně, mají o celých čtyřicet procent vyšší šanci, že budou obézní. A pro jejich děti platí totéž. Z jídla u počítače nebo na gauči u televize se prostě tloustne!

Společné jídlo spojuje

Stůl plný jídla je skvělý společenský tmel, středobod komunity. Trávit s druhými čas u jídla znamená utužovat vztahy a budovat společenství, které drží pospolu v časech dobrých i zlých.

S druhými jíte pomaleji

Je to prosté: Když u jídla vedeme příjemný rozhovor, nemáme čas tolik hltat (a možná je nám to před ostatními i trochu trapné). Takže každé sousto poctivě rozžvýkáme. Jíme pomaleji a díky tomu se i dříve zasytíme.

Budete mít hodnější děti

Děti, které se svými rodiči večeří u jednoho stolu alespoň pětkrát týdně, mají nejenom o patnáct procent lepší školní docházku, ale také lepší známky. Navíc méně často experimentují s alkoholem a drogami a později začínají se sexem.

Stíráte hranice

Společné jídlo posouvá naši perspektivu společenských rozdílů. Lidi, se kterými zasedneme ke stolu, vnímáme jako sobě rovné. Jídlo je skvělý prostředek k tomu, když se chceme sblížit, najít společnou řeč.

Budete zdravější

Jídlo, které si kupujeme mimo domov, obvykle obsahuje mnohem více soli, tuku a éček. Platí to samozřejmě hlavně pro fastfoody. Jídlo uvařené doma je zdravější.

Vytváříte rituál

Společné stolování je základem těch nejstarších rodinných rituálů. Je jako pevný kmen, ze kterého vyrůstají větve a listy – naše vzpomínky na dětství a dospívání. Je to základní kámen rodinných tradic a pilíř každodennosti. Pěstujme ho co nejčastěji!

Další skvělé články najdete v listopadovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie