6 tipů na bramborový salát: tradiční i odlehčené verze

21. prosince 2016
  • Ať už si na Štědrý večer dáte smaženého kapra nebo řízek, na talíři by neměl chybět ani kopeček tradičního salátu z brambor. Kromě klasiky můžete vyzkoušet i teplé nebo odlehčené varianty s celerem, jablky nebo ředkvičkami. 

    Nejlepší volbou pro přípravu salátu jsou pevné, dostatečně lojovité brambory. Pokud je uvaříte ve vodě s trochou octa, neztmavnou a nerozvaří se. Druhou možností je nevařit úplně doměkka, ale nechat brambory dojít v páře.

    Bramborová klasika

    Salátové brambory vaříme přibližně 25 minut v horké osolené vodě. Poté vodu slijeme a brambory necháme pod pokličkou dojít. Ještě teplé je oloupeme a pokrájíme na kolečka, nudličky nebo drobné kostičky.

    Cibulku a kyselé okurky nasekáme nadrobno a přidáme je k bramborám. Ze sádla, octa, hořčice, soli, vody, pepře a cukru připravíme zálivku a opatrně ji zamícháme do salátu. Vršek salátu posypeme nasekanou petrželí.

    Ingredience: 2 kg brambor, 2 cibule, 2 sterilizované okurky, sekaná petrželka
    Na zálivku: šálek vody, 4 lžíce octa, 8 lžic sádla, špetka cukru, pepř, lžička plnotučné hořčice, sůl

  • Klasika s kořenovou zeleninou

    Zeleninu uvaříme v osolené vodě na skus a rozkrájíme na menší kousky spolu s okurkami. Přidáme nasekanou cibulku a vejce natvrdo. Nakonec do salátu nakrájíme uvařené brambory.

    V malé mističce smícháme kvalitní olej, hořčici a majonézu. Zálivku vmícháme do zeleninové směsi s bramborami a podle potřeby dochutíme. Hotový salát překryjeme potravinovou fólií a necháme uležet přes noc na chladném místě. Při servírování kopečky salátu ozdobíme snítkou petrželky.

    Tip: Pokud máte raději pikantní pokrmy, zkuste nahradit vařenou kořenovou zeleninu například sterilizovanou směsí Moravanka. Nálev je možné použít také na okyselení salátu.

    Ingredience: 10 dkg petržele a celeru, 40 dkg brambor, 25 dkg cibule, 3 sterilizované okurky, 20 dkg hrášku, majonéza, plnotučná hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, olej, sůl, pepř,zelená petrželka na ozdobení

    Ruský bramborový salátRuský bramborový salátAutor: Shutterstock

  • Bramborový salát s kousky celeru

    Zemáky a celer uvaříme odděleně v osolené vodě. Oloupeme je a pokrájíme na plátky. Vejce nasekáme nadrobno a přidáme k bramborám a celeru. Připravíme zálivku a jemně ji vmícháme do salátu. Na závěr salát ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželí.

    Tip: Tento salát výborně chutná i s kousky čerstvých jablek.

    Ingredience: 1 kg brambor, 1 kg celeru (může být i řapíkatý), 2 vejce uvařená natvrdo
    Na zálivku: ocet, olej, sůl, pepř, sekaná pažitka nebo petrželka

    Výborný je bramborový salát s řapíkatým celeremVýborný je bramborový salát s řapíkatým celeremAutor: Shutterstock

  • Teplý bramborový salát

    Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme. Marináda by měla být dostatečně kyselá i slaná. Poté přidáme lžičku sladké papriky. Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky nebo kostky a vkládáme do mísy. Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou. Salát podáváme teplý.

    Ingredience: 1 kg a půl brambor (ideální jsou rohlíčky), 15 dkg cibule, 10 dkg sádla, 125 ml vody, sůl, ocet, kostka cukru, lžička sladké papriky, petrželová nať

    V Německu dávají do bramborového salátu i slaninuV Německu dávají do bramborového salátu i slaninuAutor: Shutterstock

  • Bramborový salát s jablky

    Kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě a pokrájíme na menší kousky spolu s bramborami, jablkem a okurkami. Přidáme syrovou cibulku nasekanou nadrobno.

    V malé mističce smícháme lák z okurek, kvalitní olej, hořčici, zakysanou smetanu, jogurt a light majonézu. Zálivku lehce smícháme se zeleninou, bramborami a hráškem. Vše dochutíme solí a pepřem.

    Salát překryjeme fólií na potraviny a necháme uležet na chladném místě.

    Ingredience: 1 kg brambor uvařených ve slupce, 150 g sterilovaných okurek, 50 g cibule, 150 g mrkve, 150 g petržele, 100 g celeru, 100 g hrášku, 50 g petrželky, větší jablko, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce light majonézy, 100 ml nálevu z okurek, 25 ml rostlinného oleje, sůl a pepř na dochucení

  • Odlehčený s ředkvičkami

    Brambory uvaříme a rozkrájíme je na malé kostky. Zlehka ochutíme solí, pepřem, přidáme olej a důkladně promícháme. Vše necháme aspoň hodinu odležet. Před podáváním přidáme ještě listy čerstvého salátu pokrájené na proužky, ředkvičky a opět smícháme. Salát na talíři ozdobíme sekanou pažitkou nebo koprem. 

    Tip: Olej můžeme nahradit zakysanou smetanou.

    Ingredience: 0,5 kg brambor, 3 až 4 svazky ředkviček, 1 hlávka salátu, pažitka, 3 až 4 lžíce oleje, sůl a pepř

    Klasický bramborový salát je možné vylepšit třeba čerstvými ředkvičkamiKlasický bramborový salát je možné vylepšit třeba čerstvými ředkvičkamiAutor: Shutterstock

Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy
tady joyes