.

. Zdroj: Archiv Mojí psychologie

6 tipů, jak vyzrát na online detox. Budete spokojenější a vyrovnanější

Odpojit se a zůstat off-line je prospěšné. Stejně jako nejíst sladké, chodit brzo spát a sprchovat se studenou vodou. Ale přiznejte se, kdo z vás to doopravdy dělá? Tady je pár triků, jak si stav „odpojení“ oblíbíte. Aspoň na nějakou dobu. 

Začněte postupně

Čím častěji telefon kontrolujete, tím náročnější bude samotné odvykání. Proto nebude fungovat, pokud si smartphone necháte na celý den doma – budete cítit nervozitu a po opětovném shledání na něm strávíte ještě víc času (vyzkoušeno na vlastní kůži). Začněte s tím, že se nejdřív vsadíte sami se sebou, že budete bez telefonu a počítače 15 minut. Postupně „zátěž“ zvyšujte: například hodinu bez kontroly e-mailu, Facebooku, Instagramu. Pomůže vám k tomu aplikace na počítač zvaná SelfControl, která se nedá přelstít.

Stanovte si denní dobu

Předepište si, kdy budete off-line. Psycholožka Alžběta Protivanská, která se také na digitální technologie a jejich vliv na naši mysl specializuje, tvrdí, že nejméně hodinu po probuzení a hodinu před spaním je ideální obejít se bez internetu. Odpovídejte na e-maily, vzkazy a textovky také pouze v předem určený čas: Nejenže budete produktivnější, ale také přestanete mít pocit neustálého zahlcení a nervozity.

Kupte si budík a náramkové hodinky

Když vás budou budit mechanické hodiny a čas též budete mít stále na svém zápěstí, nebudete se muset dívat na přístroje s internetem ani kvůli času. Tím pádem odpadnou situace, že jste se jen chtěli mrknout, kolik je, ale „zrovna vám někdo důležitý napsal“.

Průměrný člověk stráví na Facebooku 35 minut denně, na Instagramu 15 minut. Telefon si kontroluje v průměru 80x denně.

Jděte plavat, na jógu nebo běhat

Ani návštěvy restaurací s přáteli, sledování filmu v kině nebo párty nás nedonutí přestat myslet na to, že si zkontrolujeme, co se děje v on-line světě. Čím víc ale budeme trávit odpočinek mimo dosah telefonu, tím víc si ho užijeme. V bazénu si například počet srdíček u právě nahrané fotky na Instagram nezkontrolujeme, stejně jako v lese během krátkého běhu. A vytáhnout si mobil na hodině jógy je jedno z největších faux pas. Pokud jste lvice a lvi salonů, mám pro vás tip na bujarou hru: řekněte přátelům, že každý, kdo si během společného večera vezme do ruky telefon, musí vypít panáka. Tak schválně, kdo vydrží nejdéle na nohou.

Zaplňte prázdnotu

Možná namítnete, že je pro vás nesnesitelné nebrat telefon do ruky, když sedíte v čekárně nebo trpělivě vyčkáváte, až se zpozdilá kamarádka dostaví na vaši schůzku. Chcete být produktivní a využít čas, proto se přece připojíte k síti. Nebudeme vás přesvědčovat, že pro mozek je lelkování a zírání, minutové nicnedělání velkým odpočinkem a povzbuzením pro kreativitu. Pokud jste totiž byli zvyklí vyplnit veškerý svůj bdělý čas příjmem podnětů a informací, změna o 180 stupňů není dost dobře možná. Vyzkoušejte ale trik s malým zápisníčkem, který se vejde i do malého psaníčka. Až budete příště mít chuť na čas na telefonu, vytáhněte notýsek a zapisujte své postřehy, seznamy, co musíte udělat atd.

Povolejte technologie

Není nápad porazit svou závislost na virtuální realitě za pomocí aplikace tak trochu protimluv? Ve skutečnosti se jedná o velmi účinnou taktiku, kterou jsem na sobě otestovala před několika týdny. Na mobil si stáhnete aplikaci Moment, která je zdarma (má ještě placenou verzi s vyhodnocením vašeho chování na mobilu, která stojí stovku). Ta měří, kolik času trávíte na telefonu, jaké otevíráte aplikace, jak často berete telefon do ruky. Zjistila jsem, že v průměru si telefon kontroluji 80krát denně (z toho čísla je mi doteď špatně) a surfování, prohlížení si videí, vyřizování e-mailů, správa sociálních sítí i dopisování mi seberou zhruba 4 hodiny denně. Kdybych udělala místo toho 80 dřepů nebo třeba 2 hodiny denně cvičila, možná bych mohla běžet se svými vyrýsovanými stehny maraton, tak skvělou bych měla kondici. Takhle jsem aspoň na „odvykačce“.

Článek vyšel v prosincovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích únorové vydání se Světlanou Witowskou na titulce. Koupit si ho můžete i přes iKiosek.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie