Fenomén Masaryk

Fenomén Masaryk Zdroj: archiv firem

Krásy impresionismu
Indiáni
Cate v Národní galerii
Potřebujete hlavně hmat a sluch
Omrkněte top pražské výstavy
6
Fotogalerie

5 výstav, na které musíte co nejdřív vyrazit

Konečně volno. Můžete celý den proležet, dívat se na filmy, číst nebo vyrazit mezi lidi. Další party? Ne, běžte se něco dozvědět, vidět a naučit. Nejlépe na nějakou výstavu. Výběr vám usnadníme. Ale pospěšte si, nebo vám zavřou.

Milujete krásné malby nebo se zajímáte o historii či potřebujete trochu zaměstnat děti? Pro každého se najde něco zajímavého. Nepotřebujete s sebou nic, možná kamarádky, partnera, celou rodinu, se kterými si budete o všem, co uvidíte, povídat.

Pokračování 2 / 6

1. Julian Rosefeldt. Manifesto

Datum konání: do 07. 01. 2018

Kde: Veletržní palác

Cate v Národní galerii
Cate v Národní galerii | Zdroj: Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 © Julian Rosefeldt & VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Berlínský umělec Julian Rosefeldt si získal mezinárodní uznání vizuálně opulentními „pohyblivými“ uměleckými díly s detailní choreografií, nejčastěji ve formě složitých instalací s několika obrazovkami. Inspirován dějinami filmu, umění a diváky zavádí do surrealistické říše, jejíž obyvatelé jsou zabraní do každodenních rituálů, a prostřednictvím humoru a satiry vtahuje publikum do důvěrně známého, a přesto náhle cizího prostředí. Kdo třináctikanálovou filmovou instalací provází? Australská herečka Cate Blanchett, která se převtěluje do třinácti různých postav včetně učitelky, loutkoherečky, zprávařky, dělnice a bezdomovkyně, a proslulým i méně známým výrokům dává v nečekaných souvislostech nové, dramatické vyznění.

Rozhodně musíte vidět, budete se jen dívat s otevřenou pusou.

Pokračování 3 / 6

2. Neviditelná výstava Praha

Datum konání: do 31. 12. 2017

Kde: Novoměstská radnice Praha

Potřebujete hlavně hmat a sluch
Potřebujete hlavně hmat a sluch | Zdroj: archiv firem

Představte si, že jste se ocitli v naprosté tmě…

Neviditelná výstava Praha je ojedinělá interaktivní cesta po světě, v němž zmizelo všechno světlo a kde se snažíte pomocí svých zbylých smyslů najít cestu ven. Projekt se snaží ukázat jednak reálný svět nevidomých lidí, jednak možnosti, jak jim pomoci a porozumět.

Pokud se zúčastníte Neviditelné výstavy, budete moci vyzkoušet, jaký je život bez zraku. Bez smyslu, skrze nějž získává náš mozek nejvíce informací. Na Neviditelné výstavě se řídíte výhradně hmatem, sluchem, čichem a smyslem pro rovnováhu. Díky dočasné ztrátě zraku a obtížím při orientaci zjistíte, že svět může být i bez onoho klíčového smyslu stále krásný.

Celou výstavou, která změní váš život, vás budou doprovázet nevidomí nebo částečně nevidomí lidé.

Pokračování 4 / 6

3. Indiáni

Datum konání: do 1. 9. 2018

Kde: Náprstkovo muzeum Praha

Indiáni
Indiáni | Zdroj: archiv firem

Snažíte se vymyslet zábavu pro celou rodinu? Jděte na Indiány. Octnete se na dobrodružné cestě fascinujícím světem indiánů, na které spatří originální sbírkové předměty získané českými badateli a cestovateli, velkoplošné fotografie, autentické filmové i fotografické dokumentace a zvukové nahrávky. Putování výstavou začne v Severní Americe návštěvou lovců bizonů z Velkých plání, řezbářů totemových sloupů Severozápadu, pueblanských keramiků a navažských tkalců, obyvatel dlouhých domů v severovýchodních lesích a Inuitů arktické oblasti… Autoři výstavy nezapomněli ani na děti, které výstavou provedou dvě indiánské děti Winona a Amaru. Společně si vyzkouší svoje smysly poznáváním zvuků zvířat, procvičí si čich a svoji zručnost při stavbě incké zdi či uzlování písma kipu a vyrobí si zajímavé indiánské pomůcky.

Pokračování 5 / 6

4. Světlo v obrazech: český impresionismus

Datum konání: do 7. ledna 2018

Kde: Jízdárna Pražského hradu

Krásy impresionismu
Krásy impresionismu | Zdroj: archiv firem

Budete uchváceni 520 obrazy od 78 autorů. Je jich hodně, nespěchejte, a budete-li unaveni, rozdělte si výstavu do vícero dnů. Uvidíte zde například díla Antonína Slavíčka, Antonína Hudečka, Miloše Jiránka, Josefa Schussera, Ludvíka Kuby, Joži Uprky, Stanislava Lolka, Maxe Švabinského, Vojtěcha Preissiga, Jana Preislera, Františka Kupky… Referenčním dílem pak bude jedna z marin od zakladatele impresionismu Clauda Moneta.

Pokračování 6 / 6

5. Fenomén Masaryk

Datum konání: do 31. 1. 2018

Kde: Nová budova Národního muzea, Vinohradská

Fenomén Masaryk
Fenomén Masaryk | Zdroj: archiv firem

Masaryk jako člověk, prezident a manžel. Výstava k 80. výročí úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka ho chce prezentovat mimo klasická a zažitá klišé "Prezidenta Osvoboditele" a "tatíčka". Masaryk bude představen ve třech rovinách. Tou první bude pohled na konkrétního člověka, jeho vztahy, víru, ideje a názory. Zásadní roli zde bude hrát i vztah k manželce Charlottě. Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko. Druhou rovinou je pak role jeho osobnosti ve veřejném prostoru. Nejprve jako "profesora" před rokem 1914, a to nejen v univerzitním prostředí. Třetí rovinou bude pak pohled na "obraz" Masaryka ve společnosti – od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur.

Nebojte, nebude to nudný dějepis, budete hltat jednu informaci za druhou.