...

... Zdroj: Facebook Kamily Boudové

5 událostí, o kterých by měl vědět každý milovník knih!

Patříte mezi vášnivé čtenáře a milovníky knih? Pak byste určitě měli vědět o následujících událostech a knížkách!

Knižní šifra

Možná už jste dnes odkryli obrázek a máte splněno, ale možná jste o téhle lahůdce pro knihomoly ještě neslyšeli! A to by byla škoda. Na tomto odkazu najdete obrázek, který se ovšem odkrývá po částech. Každý den – kromě víkendů – jeden kousek a na každém najdete nakreslené nebo, chcete-li, zašifrované názvy knih. Některé jistě dáte na první dobrou, jiné vám dají trochu zabrat. Kdo je vyluští všechny a bude mít štěstí, může vyhrát až 256 knih. Na druhou stranu pocit, kdy konečně rozlousknete obrázek, na který myslíte nepřetržitě čtyři dny, rozhodně předčí radost z nových knih. Šifra je v plném proudu, ale pořád je čas se přidat.

Knihománie

A další událost, která je v plném proudu, ale ještě ji stihnete, je takzvaná Knihománie. Letos probíhá již 7. ročník. Čeští nakladatelé se spojí dohromady, vyberou to nejlepší, co pro čtenáře přichystali, a ještě k tomu přidají dárek! Nabídka zahrnuje všechny žánry a v nich 25 bestsellerů. Od 25. 10. do 26. 11. si z nich čtenáři mohou vybírat ve více než 250 knihkupectvích po celé zemi. Pro každého se tu něco najde. Thrillery, čtení pro ženy, historické romány, životní osudy, sport, filmový životopis, kuchařka, čtení pro děti i třeba čtení o etiketě. To vše je mezi 25 bestsellery ze 17 nakladatelství zahrnuto. A k tomu ještě ke každé knize jako dárek kniha křížovek.

Kamila Boudová: Falešná Pařížanka

Pokud vás zajímá svět módy, ale popsaný bez přikrášlování a bez nenápadných sdělení mezi řádky, že je potřeba okamžitě koupit něco nového, trendy a chic, pak se možná s chutí a zájmem začtete do stránek Falešné Pařížanky. Autorka popisuje svůj příběh, kterak se rozhodla dobýt svět módy a jak se nakonec rozhodla ho začít měnit. Zajímá vás, jak to chodí u velkých návrhářů a v obchodních domech? A co nakonec dovedlo Kamilu Boudovou k tomu, že její šatník má dnes jen 35 kousků? To všem a mnohem víc v knížce, která vyšla před pár dny!

...
... | Zdroj: Facebook Kamily Boudové

Milan Kundera: Kniha smíchu a zapomnění

Všechny, kteří si oblíbili knihy Milana Kundery, potěšíme zprávou, že vyšla Kniha smíchu a zapomnění. Autor ji sice psal česky, román ale poprvé vyšel ve francouzštině. Česky byl vydán až v roce 1981 v Torontu v nakladatelství Sixty-Eight Publishers, a byl tedy poměrně těžko dostupný. „Celá tato kniha je román ve formě variací. Jednotlivé oddíly následují po sobě jako jednotlivé úseky cesty, která vede dovnitř tématu, dovnitř myšlenky, dovnitř jedné jediné situace, jejíž pochopení se mi ztrácí v nedohlednu,” napsal o knize sám autor.

Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent

Kdo dneska ví, že třetina mluvčích Charty 77 byly ženy? Žen, které se postavily komunistickému režimu, nebylo málo a jejich role rozhodně nebyla zanedbatelná. Přesto se jejich zapojení věnuje jen málo dokumentů z poslední doby. To chce změnit projekt Ženy v disentu Sociologického ústavu AV ČR prostřednictvím rozhovorů s mnohými z nich. Všechny rozhovory vyšly v listopadu v knize Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent.

Bytová revoluce
Bytová revoluce | Zdroj: Ženy v disentu