Svět knihy Praha 2018

Svět knihy Praha 2018 Zdroj: archiv Svět knihy

Je čas vyrazit za kulturou
Pochod Praha - Prčice
Oslavy vína
Prague food festival 2018
5
Fotogalerie

5 tipů, kam vyrazit v květnu za zábavou, kulturou a jídlem

Krásné počasí volá k tomu někam vyrazit. Ideálně za krásnou hudbou, dobrým jídlem a sportem. Jaro je plné kulturních akcí, které stojí za to. My určitě nepropásneme tyto. A co vy?

Festival Mezi ploty

Kdy: 26. 5.–27. 5. 2018

Kde: Pódia parku Psychiatrické nemocnice Bohnice

Co se bude dít? Jedna z největších a nejpopulárnějších českých kulturních akcí – festival Mezi ploty – se letos uskuteční již po dvacáté šesté. Vystoupí hvězdy jako Vojtěch Dyk s B-Side bandem, Tomáš Klus, No Name, Xindl X, Horkýže Slíže, PSH, Mňága a Žďorp, N.O.H.A., Prago Union, Mydy Rabycad, Sto zvířat, Slza, Lenka Dusilová, Vosto5, Buchty a loutky, Studio Ypsilon, Divadlo Bolka Polívky a mnoho dalších. Hudební a divadelní program doprovodí spousta tvůrčích dílen a soutěží, bezpočet workshopů, kurz hypnózy, a dokonce chůze po žhavém uhlí. A to vše za tak příznivou cenu, že by stěží zajistila vstup na koncert jediného populárního umělce.

Ředitel projektu Mezi ploty Robert Kozler jejich poselství s nadsázkou shrnuje slovy: „Naše společnost je dnes tak schizofrenní, že se snad může sjednotit jedině v parku psychiatrické nemocnice, na festivalu Mezi ploty. Proto do Bohnic zveme všechny, kteří pořád vyznávají normální lidské hodnoty, jako jsou tolerance, přátelství a zájem o druhé lidi.“

Pokračování 2 / 5

24. ročník Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu

Kdy: 10.–13. května 2018

Kde: Průmyslový palác, Výstaviště Praha

Co se bude dít?

Literární festival, jenž sestává z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, představuje každoročně ve větším rozsahu také literaturu jedné vybrané země. Letošní ročník je to Stát Izrael. Kromě řady autorů jmenujme například Davida Grossmana, aktuálního laureáta Man Bookerovy ceny za rok 2017, Avrahama B. Jehošuu či Drora Mishaniho. Dále jsou připraveny besedy k zajímavým tématům. Festival se bude ve své programové části věnovat komiksu v nejrůznějších podobách od mainstreamu po jeho artové formy. Fanoušci komiksové literatury tak budou mít jedinečnou možnost setkat se s komiksovými autory: Jaromírem 99, Karlem Jerie, Nikkarinem, Vojtěchem Maškem, Lucií Lomovou, Pavlem Čechem či autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Ze zahraničí dorazí silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem, dále pak Francouzka Catel Muller či Finka Kati Närhi. Komiks už dávno není jen pro děti, získal si i čtenářské srdce dospělých.

Svět knihy Praha 2018
Svět knihy Praha 2018 | Zdroj: archiv Svět knihy

Pokračování 3 / 5

Pochod Praha – Prčice

Kdy: 19. května 2018

Kde: Praha – Prčice

Co se bude dít?

První pochodníci, tenkrát jistojistě samí recesisté, se do malebné středočeské krajiny vydali 17. dubna roku 1966. Bylo jich, podle dnes již historických údajů, 469. Původním záměrem, z něhož se po letech vyklubal nejmasovější dálkový pochod s nejdelší nepřerušenou tradicí, bylo pěšky překonat vzdálenost 100 tisíc loktů českých.

Pochod Praha - Prčice
Pochod Praha - Prčice | Zdroj: archiv Pochod Praha- Prčice

Dnes si již pochod nedokážeme představit bez botičky – škrpálu jako suvenýru. V květnu můžete vyrazit na 53. ročník. Zvolit si můžete z několika délek tras a i děti si propochodují své. Dětská trasa startuje pouze z Votic, je vedena samostatně do dětského cíle. Přihlásit se lze pouze na startech zakoupením vstupenky a vyplněním mapy pochodu úplnými a pravdivými požadovanými údaji potvrzenými vlastnoručním podpisem účastníka na mapě uvedeného. Startovné činí 40 Kč za každého účastníka. Trasa Karla Kulleho (70 km, start Praha – metro Háje) je určena pouze pro vyspělé a zdatné turisty. Ostatní mohou volit délku 50 km z Pikovic, 49 km z Čerčan nebo 42 Km z Týnce nad Sázavou. Šťastnou cestu.

Pokračování 4 / 5

Růžový máj na Náplavce

Kdy: 19. května

Kde: Farmářské tržiště Náplavka Praha

Co se bude dít?

Degustační festival růžových vín a s ním spojené gastronomie. 32 českých a moravských vinařů a swingový hudební program. Součástí festivalu je i farmářské tržiště s rozšířenou možností občerstvení. Kromě vína a výborného hudebního programu se návštěvníci festivalu mohou těšit na zajímavou gastronomii snoubící se s růžovými víny. Tedy na grilované ryby a mořské plody, vegetariánské a veganské speciality, zrající sýry, sušené šunky a mnoho dalšího.

Oslavy vína
Oslavy vína | Zdroj: istock.com

Pokračování 5 / 5

Prague Food Festival 2018

Kdy: 25. 5.–27. 5. 2018

Kde: Vyšehrad

Co se bude dít?

Již XII. ročník jedné z největších gastronomických událostí roku. Třídenní svátek jídla a pití se odehraje v romantických zahradách a na barokních ochozech a středověkých hradbách Národní kulturní památky Vyšehrad. Hlavní myšlenkou festivalu je nabídnout vám vysokou gastronomii za přijatelnou cenu a zanechat ve vás unikátní kulturní zážitek. Motto festivalu: Kulinární trendy 2018 – Víš, co jíš, Všemi smysly, Fusion, Superfood, Byliny a další. Vstupenku pořídíte za 500 Kč a budete degustovat jako nikdy.

Prague food festival 2018
Prague food festival 2018 | Zdroj: archiv Prague food festival