...

... Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak zůstat nad věcí, když život nejde podle vašich představ

Máte za sebou hádku s partnerem, v práci jste prošvihla deadline, kočka potřebuje na veterinu a vy jste ráno nedopnula kalhoty, které vám ještě v létě byly. Jak si i v takových dnech zachovat nadhled a nehroutit se?

Po proudu

Nelze ovlivnit, s jakou náladou přijde šéf do práce, jestli bude sníh, až pojedete na hory, nepodaří se vám změnit povahu vašeho partnera. Víte to, přesto vás podobné věci občas vytočí. Ale jen plýtváte energií. Naučte se proto v prvé řadě rozlišovat, co jste schopna ovlivnit, a kdy už to jde mimo vás. Dělejte vše, jak nejlépe umíte, a pak už jen plujte po vlně života…

Co se může stát?

Čeká vás důležitý pracovní pohovor, na němž závisí vaše další kariéra, a vy si vůbec nejste jistá, zda obstojíte… Často i velký strach ztratí dvě třetiny své intenzity, když si představíte, k čemu nejhoršímu může ve finále dojít. Chcete-li oslabit strach a získat tak zdravý odstup, prvním krokem k úspěchu může být vizualizace „katastrofických“ scénářů. Nezískáte vytouženou manažerskou pozici? No a co! Aspoň vás nebude stresovat přemíra zodpovědnosti! A kdo ví, jestli za čas nepřijdou jiné, lepší nabídky.

Nedramatizujte

Nejsme dokonalé. A ani nemá cenu se o to snažit. Jsou to právě naše nedostatky, které dělají svět zajímavým. Kdybychom chtěli být všichni bezchybní, byla by to nuda. Proto se nestyďte za přešlapy. Nepřikládejte důležitost nesmyslům. Čím více si mysl ukládá negativní a stresové okamžiky, tím dříve se to projeví na duševním i fyzickém zdraví. A mějte na paměti, že pokud nejde o život, vše je řešitelné.

„Raďte si“ jako kamarádce

Jistě to znáte sama. Dávat rady ostatním je hračka. Jednak máte od jejich problémů odstup a pak jste také oproštěna od emocí a obav, které s nimi cloumají. Zkuste se někdy podívat na vaše problémy tak, jako by se týkaly vaší kamarádky. Co byste jí poradila? Co by měla udělat? Není to záruka, že hned budete nad věcí a v pohodě, ale může vás to aspoň někam nasměrovat.

Nejste sama

Aby Arthur Schopenhauer získal nadhled, představoval si zeměkouli z vesmíru a následně se zamyslel, jak velké a důležité mohou být věci, které ho trápí, když je naše planeta jen pouhým zrnkem ve vesmíru… Zkuste to i vy. Nebo si z výšky představte město, kde žijete, kolik starostí a zklamání prožívají tisíce ostatních, a mnozí z nich musí řešit i otázky života a smrti. Přestanete být zaujata sama sebou a časem přijmete fakt, že problémy jsou přirozenou součástí života.

Další skvělé články najdete v březnovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.