...

... Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak si užít filmový festival ve Varech

Láká vás jedinečná atmosféra filmového festivalu v Karlových Varech? Máte obavy, že když jste nedostali pozvánku na zahajovací ceremoniál nebo lístky na filmy, tak tam ani nemá cenu jezdit? Má! Máme pro vás tipy, jak si festival naplno užít a vychutnat skoro jako filmová hvězda.

Jak si užít hvězdy?

Spoustu z celebrit a hostů potkáte jen tak procházet se na kolonádě nebo – světe, div se, dokonce i v kině. Pokud nemáte zařízený vstup do Becher Baru v Grand hotelu Pupp, kde se většina VIP večírků odehrává, vydejte se do vinárny Bokovka. Čeká vás tam mimo jiné dobré víno i jídlo a dřív nebo později některá z „héreček“ určitě dorazí. Ano, je to „ta vinárna“, kde probíhala legendární oslava Jirky Macháčka, po které se všichni koupali v říčce Teplé, a jestli snad patříte ke šťastlivcům, kteří o tomto mejdanu ještě neslyšeli, tak si doplňte festivalové znalosti!

...
... | Zdroj: Profimedia.cz

Jak si užít večírky?

Nejen filmy a celebrity, ale také večírky až do rána k festivalu neodmyslitelně patří. Pokud vás lákají party stany, které každoročně bývají v sousedství centra dění – hotelu Thermal – varujeme vás: Většinou znamenají jen pot, krev a slzy. Je tam našlapáno, vedro, fronty, prodrat se k baru chce ostré lokty a odměnou vám bude pohled na celebrity druhé kategorie, které si hrdě užívají takového VIP výběhu odděleného šňůrou. My jsme řekli ne a rozhodli se trávit večery jinde: v proslulém klubu Aeroport, který čas od času mění místo a bude ve Varech i letos. Na doprovodných koncertech (o jejichž konání se také dočtete ve Festivalovém deníku). Kdekoliv na trávě s kamarády.

A nejlepší na tom všem je, že konečně můžete provětrat všechny crazy obleky a doplňky, co jste si v sezóně koupila a neodvážila se vzít na sebe. Konečně vyvenčíte svůj květinový věnec do vlasů, stříbrné balerínky i ultrakrátké sukně. Festival to unese a nebudete v tom samy.

Jak si užít relax a dobré jídlo?

Pěší zóna nabízí přes den spousty ostrovů klidu, kde si můžete dát kafe, rozvalit se na lehátka a přikryti novinami klidně uprostřed dění spát. Kdybyste přeci jen měli chuť na něco sofistikovanějšího, jděte na procházku kamkoliv do okolí nebo si rovnou zaskočte do bazénu. Zkuste spa v Alžbětiných lázních, kde si můžete dopřát wellness chvilky. Dobrou kávu, zákusky i něco k jídlu si dáte ve Freedom Café (zkuste skvělé krémové polévky), v Republica Cofee a náš soukromý tip – zkuste trochu popojít z centra do Just Cake.

Dorty z cukrárny Just Cake
Dorty z cukrárny Just Cake | Zdroj: Archiv cukrárny

Jak si užít filmy?

Pokud nemáte nikoho, kdo vám lístky zajistí, budete se muset spolehnout na Festival Pass. To je kartička, pomocí které si můžete rezervovat vstupenky na filmy. Rezervace začínají vždy v sedm hodin ráno – ale pozor, až na následující den. Poslat rezervační SMS doporučujeme na vteřinu přesně v sedm – obzvlášť o některé filmy bývá velký zájem. Abyste tedy mohli do kina v den, kdy přijedete do Varů, je ideální mít na místě předvoj, který vám Festival Pass zakoupí a sdělí potřebné údaje (číslo karty a PIN, které se do rezervační SMS musí vyplnit). Jinak vám první den nezbude nic jiného, než zkoušet na pokladnách, jestli nějaké lístky nezbyly, nebo si jít stoupnout před kino půl až hodinu před začátkem filmu a spoléhat na to, že budete mezi šťastlivci, kterými těsně před začátkem pořadatelé doplní neobsazená místa.

Video placeholde

Jak si užít opravdové hity?

Jak se dozvědět o filmech, které jsou zrovna v kurzu? Jednou z možností je poslouchat kolemjdoucí (nebo vedlesedící v restauracích), o čem se baví. Což pochopitelně může být za chvíli dost otravné, zvlášť, pokud narazíte na skupinu Všeználků („Na ČSFD jsem tomu dal jen 55 procent!“). Další z možností je brát si noviny s názvem Festivalový deník a v nich sledovat tipy festivalových návštěvníků, poroty, dalších odborníků i hodnocení veřejnosti. Mnohé z filmů, o kterých se mluví, se dostanou do distribuce a vy si pak celý rok vystačíte s tou světáckou hláškou: „To jsem viděla ve Varech.