Fotit jídlo jako profík

Fotit jídlo jako profík Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak fotit jídlo. Není to tak těžké

Podle průzkumů patří gurmánské snímky mezi nejvíce "lajkované" obrázky na sociálních sítích. Ve dnech karantény se to jimi začalo v on-line světě hemžit více, než kdy jindy. Jak jste na tom s focením jídla vy? Chcete se také na Instagramu pyšnit nádhernou fotkou vašeho jahodového dortu? Máme pár tipů, jak na to! A přímo od odborníka.

Fotíte si jídlo v kavárně, jenže na vašich fotkách vypadá i s filtry nějak nemastně neslaně? Nezoufejte, chce to jen cvik. Pár tipů na skvělé foodfotografie nám prozradila Jana Králíková, nutriční gastronomka a autorka projektu Zásadně zdravě, která se také zapojila do výzvy #CreateYourLight. Pod zmíněným hashtagem sdílejí své fotografie profesionálové, influenceři i amatéři, kteří se prostřednictvím výzvy naučí od zkušených expertů nejrůznější tipy a triky, jak své snímky pozvednout na vyšší úroveň. Ať už se zapojíte nebo ne, jak si vyfotit svou krásnou a dobrou snídani, se rychle naučíte. Jde to jak s mobilem, tak i s nejlepším Nikonem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Moje víkendová snída na chaloupce 🏡🍓. ~ Máte rádi krupičku? A děláte si ji někdy ke snídani? U nás doma se občas vařila vlastně spíš k večeři. A pak jsme se dělili na ty, co ji užibujou se všema jejíma vrstvičkama: kakaem, máslem a cukříkem (🙋🏼‍♀️) a ty, co si ji celou promíchaj☺️. ~ Jak to máte vy? Mícháte anebo rovnoměrně ujídáte? A dáváte si na ni rádi třeba ovoce? Já jo. S jahodama anebo s banánem (a kokosem) mi chutná děsně moc 🙊! #varilamysickakasicku #krupicka #semolinaporridge #nikonz6 #zasadnezdrave

Příspěvek sdílený Jája 🐰🦊🐰❤️ (@zasadnezdrave), Čen 4, 2020 v 7:58 PDT

1. Poznejte svůj foťák

Víte, jaké funkce obsahuje? Jaká jsou nastavení? Kdy fotí nejlépe? Znát svůj fotografický přístroj je základ. Prozkoumejte svůj telefon a zkoušejte. Možná objevíte funkce, o kterých se vám ani nezdálo, a fotky začnou najednou vypadat o 200 % líp. Nejdůležitější je mít zvládnutý nástroj, kterým jídlo (nebo ostatně cokoliv) člověk fotí. Pak ví, co si s ním může dovolit a co ne. Foťte a zkoumejte.

2. Nepodceňujte světlo

Velkou roli u jídla hraje světlo. Když je špatné světlo, fotka dobrá také nebude. U jídla musí člověk vědět, co na talíři je. Jídlo samo o sobě také musí vypadat dobře, chutně, a pokud jsou rozhozené barvy třeba v důsledku světla, scény nebo prostředí, měli byste je zvládnout „srovnat”. Důležité jsou také úhly, ze kterých jídlo fotíte. Některým jídlům sluší určitá kompozice víc a jiným méně. Foťte tam, kde je světlo. Blízko okna, pod širým nebem, případně si můžete pomoci umělým světlem a jídlo nasvítit. Vyfoťte si ho ze všech stran, shora, z dálky. Hrajte si. Za instagramovou fotkou také nestojí jen jedno cvaknutí. Divili byste se, kolik fotek jednoho jídla má blogger ve svém foťáku. No a vybere tu nejlepší.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Red fruit chocolate cake with a lemon topping. The cake is filled with little white chocolate drops😍 #cake #cakes #cakestagram #instacake #fruits #sweet #food #foodporn #foodie #sweet #fruit #strawberry #lemon #topping #chocolate #nikonnl #shotoniphone #creativephotography #photography #photooftheday #createyourlight #love #fitdutchies #cacao #netherlands #dronten

Příspěvek sdílený Fooddude (@the_foodness), Čen 14, 2020 v 8:54 PDT

3. Prozkoumejte jídlo

„Obecně si myslím, že než začne člověk jídlo fotit, měl by mít chvilku čas si ho pořádně prohlédnout a uvědomit si, na co vlastně kouká a na čem tu fotku „postaví“. Já třeba, když si fotím sama pro sebe, jsem někdy tak „hrrrr“ a natěšená, že na to zapomenu. U klientských zakázek se ze řetězu utrhnu málokdy, protože tam si to člověk prostě nemůže dovolit. U mě ale ta čistá radost a spontánnost často prostě převládnou, takže kolikrát sdílím se svojí komunitou na sociálních sítích i fotky, které nejsou tak dobré, jak by mohly být. Mám s nimi ale spojené emoce, zážitky. Anebo zrovna oplývám nedostatkem času,“ přiznává Jana Králíková. Než začnete fotit, je určitě dobré si jídlo prohlédnout. Vnímat barvy, části jídla, které jsou zajímavé. Na čem je jídlo umístěno. Kolik ho tam je. Jestli ho něčím nedoladit. Neubrat pár jahod, nebo ještě doladit krém?

4. Méně je více

V Česku je dle odborníků dlouho zažitý styl focení jídla s dekorem. Spousta věcí na stole, mezi talíři nebo pod nimi nějak zamotaný textil, příbory po babičce, květiny ve váze. Ano, může to být líbivé, když je to dobře pojaté, ale neruší to vše okolo samotné jídlo? Foodblogeři volí jednoduchost a nechávají vyniknout jídlo, jeho barvy, textury i prostředí. Bílý stůl, dřevěná podlaha, dlaně, jednoduchý ubrus, hlavně ať to působí přirozeně.

5. Nebojte se úprav, všichni je dělají

Vždycky. A budou vás bavit. Ať už je to aplikace na úpravu fotek v mobilu, Lightroom nebo Photoshop, vždy vám s fotkami pomůže a vylepší je. Zapomenutý palec, stín, nedokonalé světlo, sytost barev a další. Když se fotka povede bez nutnosti úprav, je to paráda, a když ne, tak si trochu pomůžete.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Our #cherry haul from our local farm @luescherhof are the most succulent little flavour bombs one could imagine. I had plans for an icecream but my boys polished off a kilo before the day was done. I've saved all the seeds, they have been rinsed and will dry to fill a little pillow case the size of my palm. When winter comes, I will pop the cherry stone pillow into my oven and use it to keep cold little feet warm. ***Fun fact*** Cherries are native to China. First documentation of cultivation dates back to 4000 B.C. . . . . . . . . . . . #CreateYourLight #localproduce #foodforthought #switzerland #mycommontable #sundaytimesfood #igerszurich #zurichblogger #swissbloggers #thekitchn #lifeandthyme #tastingtable #eatdelicious #bbcgoodfoodmagazine #verilymoment #buzzfeedfood #foodblogliebe #einfachlecker #ichliebefoodblogs #darktablemood #lr_savor #zurichfoodblogger #swissfoodblogger #swissfoodblog #FoodPhotographyandStyling #EatCaptureShare #swissfoodphotographer #artistsoninstagram #FoodPhotosatHome

Příspěvek sdílený Maria 🇨🇭 Baden, Switzerland (@curryoncooking.ch), Čen 14, 2020 v 10:06 PDT