Jak se vyznat na farmářském trhu

Jak se vyznat na farmářském trhu Zdroj: Unsplash.com

5 pravidel farmářských trhů: Jak si vybrat ten správný?

S farmářskými trhy se v posledních letech roztrhl pytel a jeden má pocit, že co Čech, to farmář. Možná i proto někteří lidé začínají být vůči nákupu potravin přímo od zdroje nedůvěřiví a hledají za tím nějaký podvod. To je ale škoda, stačí totiž, aby se člověk uměl na farmářských trzích pohybovat, a podvodníkům se dokáže vyhnout. 

Ranní slunce pomalu se šplhající na nebe, lidé postávající u stánků a barevnost až oči přechází. Když se člověk vydá na farmářský trh, chce si tam nakoupit kvalitní potraviny, udělat si radost hezkou květinou, poklábosit s farmáři a vůbec si na chvíli odpočinout od městského života. Jenže tyto oázy klidu mají občas své mouchy, tedy zejména jednu – je jich mnoho a bohužel ne všechny jsou tak poctivé, jak by měly. Pokud se ale budete držet základních pravidel, nikdo vás neošálí.

Pokračování 2 / 6

Podle čeho vybrat farmářský trh?

Farmářský trh má například v Praze snad každá městská část, což ale neznamená, že musíte volit podle místa bydliště. V některých případech se vyplatí popojet. Nejlepší je ale osobní zkušenost nebo doporučení někoho druhého. Dobré je také informovat se o trzích na internetu, nebo třeba facebooku. Pokud pořadatel žádné nemá nebo se tam vyskytují pouze kusé informace, není to úplně dobrá vizitka.

Ovoce a zelenina na farmářských trzích často nebývají tak na oko hezké, jako v supermarketech.
Ovoce a zelenina na farmářských trzích často nebývají tak na oko hezké, jako v supermarketech. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 6

Jak poznám, že výrobky farmář nekoupil za rohem v obchodě?

Jeden z častých argumentů odpůrců trhů je to, že farmáři jsou podvodníci a výrobky vůbec nepochází od nich. Přitom ale na první pohled poznáte, že zelenina a ovoce se liší od těch, které normálně najdete v obchodech. "Zelenina, která prošla velkoobchodem, zvláště třeba řetězcem, je často nápadně unifikovaná," vysvětluje Šárka Sedláčková ze spolku Archetyp.

Nečekejte tedy banány všechny zahnuté do stejného úhlu. Ostatně, banány nečekejte na českém trhu vůbec. To je totiž další věc, která vám může napovědět, zda jsou ovoce a zelenina skutečně od farmáře. "Nejdůležitější je sledovat poctivou sezónnost," upozorňuje Šárka Sedláčková. Jaké ovoce a kdy kupovat, se dozvíte na stránkách www.farmarsketrziste.cz.

Nyní si můžete koupit klidně mrkev.
Nyní si můžete koupit klidně mrkev. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 4 / 6

Odhalím na první pohled kvalitního farmáře?

Kvalitního farmáře poznáte. Ne třeba úplně na první pohled, ale po pár prohozených větách určitě. Když si budete s takovým člověkem povídat, poznáte, jak moc velký vztah k tomu, co prodává, má, podle toho jak o tom hovoří. Šárka Sedláčková uvádí hned několik příkladů.

"Když zmrzla na jaře 2012 úroda meruněk na Litoměřicku, sadař, kterého to postihlo, měl při vyprávění slzy v očích," vypráví. V druhém případě zase zmiňuje povodně, které zaplavily zemědělcům pole s úrodou. "Měsíc chodili jako bez duše. Pojišťovna hradí asi jen třetinu škody, oni přesto nic nenakupovali ve velkoobchodech a prostě přijeli s tím, co jim zbylo," říká a dodává, že si všech farmářů velmi váží.

Farmářské trhy jsou v každém městě, které si ale vybrat?
Farmářské trhy jsou v každém městě, které si ale vybrat? | Zdroj: Profimedia

Pokračování 5 / 6

U jakých potravin je potřeba být obzvlášť opatrná?

Pokud máte pochybnosti a sledujete, zda jsou výrobky skutečně kvalitní a pocházející od toho farmáře, jak je uváděno, zaměřte se na jednotlivé potraviny. Týká se to zejména nebalených dražších potravin, jako jsou třeba uzeniny, sýry, vajíčka nebo točená vína. V takovém případě je větší riziko, že vás překupník napálí.

"U ovoce a zeleniny pak hlídejte zejména jahody či rajčata, tedy všechny dražší plody, které mají v Čechách velmi krátkou sezónu, a tak je obchodníci někdy nahrazují německými, španělskými nebo dvakrát levnějšími polskými," varuje Šárka Sedláčková.

Farmářské trhy vybírejte i podle osobních doporučení.
Farmářské trhy vybírejte i podle osobních doporučení. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 6 / 6

Jaké potraviny kupovat teď v létě?

Jestli si lámete hlavu s tím, které potraviny jsou nyní sezónní, pak vězte, že z ovoce to jsou v červnu zejména jahody, třešně, višně, angrešt. V červenci pak přibudou broskve, letní hrušky a jablka, rybíz a švestky s meruňkami. Ze zeleniny se dívejte zejména po cibuli, brokolici, luscích, chřestu, okurkách, rajčatech, řepě, ředkvičkách, kapustě nebo hrachu.

Hlídejte si, zda je sezóna daného ovoce nebo zeleniny.
Hlídejte si, zda je sezóna daného ovoce nebo zeleniny. | Zdroj: Pexels