Sladké brambory si pomalu nachází jméno i u nás.

Sladké brambory si pomalu nachází jméno i u nás. Zdroj: Pexels

5 jídel, která vám dobijí baterky. Dejte si tyto dobroty!

I když to do nás sluníčko praží na plné pecky, energii aby jeden pohledal. To, jak se cítíme, ovlivňuje do značné míry i to, co jíme. Proto jestli se cítíte unavená, vyzkoušejte těchto pět potravin, které vás zaručeně "nakopnou". 

Bylo by hezké jíst každý den řízek s bramborovou kaší a ke svačině si dát sladký dortík. Jenže právě tyto potraviny (a mnohé další) mají na vině naši únavu. Raději si na ně dejte pozor a vybavte se tím, co vám energii naopak dodá.

Pokračování 2 / 6

Špenát a listová zelenina

Vzpomeňte si na Pepka námořníka, co to s ním udělalo, když si dal špenát. A vy na tom nebudete jinak. Špenát a listová zelenina vůbec totiž obsahují železo, které dodává energii. Bohužel řada z nás ho má nedostatek, což způsobuje to, že se často necítíme ve své kůži, jsme podrážděné a unavené jak fyzicky, tak psychicky. Naproti tomu železo pomáhá s distribucí kyslíku do buněk, což přináší i novou energii.

Špenát je plný železa.
Špenát je plný železa. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 6

Losos

A co jiného si dát k čerstvému salátu ze špenátu než steak z lososa. Nejen, že je tahle růžová ryba proklatě dobrá, ale navíc má spousty benefitů pro naše zdraví. Kromě omega 3 mastných kyselin, které potřebujeme pro správné fungování buněk a srdce, obsahuje i ryboflavin, niacin, vitamín B6 a proteiny. Což je kombinace, která přemění přijaté jídlo na okamžitý zdroj energie.

Losos je skvělý právě třeba se špenátem.
Losos je skvělý právě třeba se špenátem. | Zdroj: Pexels

Pokračování 4 / 6

Jogurt

Spíše než ovocný, který bývá přislazován, sáhněte po bílém. Tento mléčný výrobek je totiž bohatý na hořčík, který má zásadní význam pro postupné uvolňování energie. Kromě toho do svého jídelníčku dostanete potřebnou dávku vápníku. Navíc pokud si jej dáte po tréninku, pomůže vám doplnit zdroje glykogenu, čímž dodáte regeneraci svalům. A také je jogurt super zdrojem bílkovin.

Bílý jogurt je skvělý pro naše zdraví.
Bílý jogurt je skvělý pro naše zdraví. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 6

Mandle

Jestli nevíte, co si dát ke svačině, pak mějte vždy po ruce hrstku mandlí. Obsahují bílkoviny, ryboflaviny, měď a mangan, což má zásadní vliv na neustálý přísun energie do těla. Měď a mangan navíc neutralizují toxiny uvnitř buněk. A ryboflavin pomáhá okysličovat buňky.

Mandle jsou zdrojem energie.
Mandle jsou zdrojem energie. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 6

Sladké brambory

Sladké brambory začínají být čím dál tím oblíbenější i u nás. Aby ne! Mají vysoký obsah sacharidů a beta-karotenu a vitamínu C, což působí jako energetický koktejl pro vaše tělo. Kromě toho jsou tak moc dobré, že mohou fungovat jako zdravé mlsání oproti klasickým brambůrkům. Stačí, když je nakrájíte na kostičky, zakapete olejem a upečete v troubě.

Sladké brambory si pomalu nachází jméno i u nás.
Sladké brambory si pomalu nachází jméno i u nás. | Zdroj: Pexels