Jeden šálek ananasu má více jak 100 procent doporučené denní dávky vitamínu C.

Jeden šálek ananasu má více jak 100 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Zdroj: iStock

5 dobrých důvodů, proč jíst ananas: Hojí modřiny a chrání před infarktem

Léto má většina z nás spojené s ovocem. Ať už jste na dovolené u moře, nebo se snažíte s horkým počasím vyrovnat u nás, mísa plná sladkých plodů vypadá vždy lákavě. Pokud máte chuť na ananas, neváhejte a dopřejte si ho pěkný kousek. Kromě vitaminů a osvěžení má pro tělo spoustu dalších blahodárných účinků, o kterých jste možná zatím neměla tušení.

Nevím jak vy, ale já ananas miluju. Kromě toho, že je šťavnatý a chutný, má spoustu pozitivních účinků na zdraví, díky kterým by si ho občas měl dát každý.

Pokračování 2 / 6

Má více vitaminu C než pomeranče

Jeden šálek nakrájeného ananasu obsahuje víc vitaminu C, než je denní doporučená dávka. A i když všichni dobře víme, jak důležité je céčko pro imunitu, v těle působí také jako antioxidant, takže chrání buňky proti předčasnému stárnutí a nemocem, jako je rakovina a onemocnění srdce.

Vitamin C může mít také vliv na objem pasu: Podle jedné studie lidé, kteří cvičí a pravidelně jedí ananas, spálí během tréninku o čtvrtinu víc kalorií než ti, kdo jej vůbec nekonzumují. Navíc nízká hladina vitaminu C v krevním řečišti bývá někdy spojována i s vyšší tělesnou hmotností a objemem pasu.

Jeden šálek ananasu má více jak 100 procent doporučené denní dávky vitamínu C.
Jeden šálek ananasu má více jak 100 procent doporučené denní dávky vitamínu C. | Zdroj: iStock

Pokračování 3 / 6

Pokožku budete mít jak hedvábí

Ananas je bohatý na mangan. Jeden šálek obsahuje víc než 75 procent doporučené denní dávky. Tento minerál, v kombinaci s vitaminem C, je nezbytný pro produkci kolagenu – tedy látky, která zabraňuje tvorbě vrásek. Mangan navíc působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením kůže a UV zářením, což je důležité právě v létě.

Ananas může za vaši vypnutou pleť.
Ananas může za vaši vypnutou pleť. | Zdroj: iStock

Pokračování 4 / 6

Podporuje trávení

Pokud máte dlouhodobě problémy s trávením, vsaďte na ananas. Obsahuje totiž enzym zvaný bromelain, který pomáhá při trávení bílkovin (i proto se někdy podává v kombinaci s masem, zejména při grilování), snižuje nadýmání a napravuje poruchy trávení. Kromě bromelainu, stejně jako jiné ovoce, i ananas obsahuje vlákninu, která pomáhá k pocitu zasycení a k pravidelné stolici.

Ananas pomáhá lepšímu trávení.
Ananas pomáhá lepšímu trávení. | Zdroj: iStock

Pokračování 5 / 6

Snižuje riziko zánětů

Tento enzym má ale víc výhod, například snižuje rizika zánětů a podle některých studií urychluje hojení otoků, modřin a pooperačních stavů po chirurgických zákrocích. Bromelin se v současné době používá také k léčbě a zmírnění zánětů šlach, podvrtnutí a dalších menších zraněních pohybového aparátu.

Ananas může být prospěšný při léčbě zánětů.
Ananas může být prospěšný při léčbě zánětů. | Zdroj: iStock

Pokračování 6 / 6

Chrání srdce a cévy

Vláknina, draslík a vitamin C, které jsou obsaženy v ananasu, jsou skvělou kombinací chránící srdce a cévy. V jedné studii, kdy lidé konzumovali 4,069 mg draslíku každý den, měli o 49 procent nižší riziko úmrtí v důsledku onemocnění srdce a cév. Příjem takto vysokého podílu draslíku je také spojován se sníženým rizikem mrtvice, ochranou proti ochabování svalové hmoty a snížení výskytu ledvinových kamenů.

Ananas snižuje riziko onemocnění srdce a cév.
Ananas snižuje riziko onemocnění srdce a cév. | Zdroj: iStock