Limetkový dort s okurkou

Limetkový dort s okurkou Zdroj: Profimedia.cz

3 skvělé recepty z okurek: Krutí stehno, dort i drink!

S košem této zeleniny se určitě nemusíte nudit, stejně jako nad jejich nadělením není třeba lomit rukama. Lahůdkové nebo polní, vaření a pečení s nimi může být plné příjemných překvapení. 

Pokračování 2 / 4

Krůtí stehno s okurkami

Krůtí stehno s okurkami
Krůtí stehno s okurkami | Zdroj: Profimedia.cz

příprava: 100 minut + marinování

Budete potřebovat:

2 krůtí stehna

3 stroužky česneku

sůl a pepř

1 lžíci medu

olivový olej

1 hrst snítek tymiánu

2 salátové okurky

2 lžíce tvrdého strouhaného sýra (nejlépe Comté)

po 1/2 lžičce sušeného tymiánu a oregana

1 citron

1 svazek kopru

1 hrst snítek estragonu

Postup:

Do kůže udělejte zářezy a vložte na plátky nakrájený česnek. Osolte, opepřete, potřete medem a olejem, poklaďte tymiánem. Zakryjte a přes noc marinujte. Troubu rozehřejte na 200 °C, pekáč vytřete olejem, vložte maso a překryjte. Pečte 10 minut, snižte teplotu na 180 °C a dopečte. Odklopte a maso nechte v teple.

Překrojte okurky a podélně je rozkrájejte na šestiny. Promíchejte sýr s bylinkami, špetkou soli a pepře. Osušené okurky obalte ve směsi. Nastrouhejte proužky citronové kůry, vymačkejte šťávu. Na pánvi rozehřejte olej a kůru s drceným česnekem a okurky opečte. Na poslední 4 minuty přidejte jemně nasekaný kopr a estragon. Podávejte s masem.

Pokračování 3 / 4

Limetkový dort s okurkou

Limetkový dort s okurkou
Limetkový dort s okurkou | Zdroj: Profimedia.cz

příprava: 50 minut

Budete potřebovat:

300 g salátové okurky

kůru a šťávu z limetky

máslo + mouku na formu

85 g nesoleného másla

200 g krupicového cukru

2 velká vejce

200 g hladké mouky

1 špetku soli

1 lžičku prášku na pečení

1 lžičku jedlé sody

100 ml podmáslí

NA KRÉM: 70 g změklého másla, 150 g cream cheese, 2 lžíce moučkového cukru, 50 ml ginu

Postup:

Oloupanou okurku rozmixujte dohladka. Smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou (trochu odložte) a 1 lžící šťávy. Troubu zahřejte na 180 °C, vymažte a vysypte formu. Máslo s cukrem vyšlehejte, vmíchejte okurku a vejce. Vedle smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, sodou a s podmáslím a přimíchejte k okurce. Přesuňte do formy a pečte 30 minut. Mezitím umíchejte krém a dejte ho do ledničky. Až koláč docela vychladne, potřete ho krémem, ozdobte tenkými kolečky okurky a limetkovou kůrou.

Pokračování 4 / 4

Okurkový gin fizz

Okurkový gin fizz
Okurkový gin fizz | Zdroj: Profimedia.cz

příprava: 10 minut

Budete potřebovat:

4 malé salátové okurky

200 ml ginu

citronovou šťáva

lístky máty

Postup:

Okurky podélně rozřízněte a vykrajovátkem na jádřince z nich vyloupněte kuličky. Rozdělte je do sklenic, přelijte 50 ml ginu, dosypte ledovou tříští, případně dolijte sodovkou. Ochuťte mátou a ihned podávejte. Náš TIP: Není to sice klasika, ale kdo pro osvěžení vyhledává nahořklé chutě, může místo citronu použít šťávu z hořkých sevillských pomerančů.

Další skvělé recepty najdete v magazínu F.O.O.D.!