Za zkoušku nic nedáme

Za zkoušku nic nedáme Zdroj: iStock.com

3 oblasti, kde my ženy můžeme začít s udržitelností. A zůstaneme spokojené

Věcí, které jako ženy potřebujeme, nebo si je kupujeme pro radost, není rozhodně málo. Od hygienických potřeb přes kosmetiku až po oblečení. Pokud začneme uvažovat o tom, jak žít v souladu s přírodou a zbytečně neplýtvat, logicky nás napadne - nakupovat méně. Anebo si jen jinak vybrat.

K velké změně často vedou malé kroky nás všech. Začít můžeme vždy u sebe. Stačí vyměnit pár drobností ve svém šatníku, kosmetické poličce či v hygieně nebo pozměnit nákupní chování. Vystoupit ze svých stereotypních návyků a víc se zajímat. Velké i malé firmy se začínají snažit o to samé. Zachovat pro nás to, co máme rády, ale ve formě, která neničí planetu. Tyto tři oblasti se k udržitelnosti staví pozitivně a vy v nich najdete řadu možností. A spousta z nás už v těchto udržitelných návycích jede.

Nová… jako vyměněná

S hromaděním věcí už bojuje Marie Kondo, ale ta se spíše snaží napravit to, co už je. Aby k situaci, že se u vás doma kupí mnohem víc věcí, než jste schopná unosit, použít a dlouhodobě využívat, nedošlo, je potřeba změnit nákupní návyky. Dopřát si nové věci s rozumem a starým věcem, které jsou ještě použitelné, dát šanci. Kolikrát se vám stalo, že jste chtěla vyhodit nějaký kousek oblečení, ale vaše kamarádka z něj byla nadšená? Kabát, který vám je těsný, ale ona v něm dostane novou jiskru. Máte radost obě. Není to tak dávno, co jsem na Facebooku do SWAP skupiny nafotila různé dekorace, které se mi už nehodily. Starší hodiny, vázy a věšák na šperky. Tolik lidí, kterým se moje staré věci líbily, jsem nečekala. A tak jsme věci výměnili. Pro mě nepotřebné hodiny za sklenice domácích marmelád. Nic nevyhozeno, dále použito.

Sílu a ekologii výměny si uvědomily i zakladatelky organizace SWAP PRAGUE Kristýna Holubová a Lucie Poubová, které svůj první swap zorganizovaly před pěti lety na Vinohradech v coworkingovém prostoru SVĚT-HUB, který proběhl v rámci doprovodného programu při první zero waste konferenci v ČR Bez obalu o zero waste. „V tu dobu tady nikdo akce jménem swapy nedělal, Markéta Borecká ale pořádala výměnné bazárky na Smíchově a tím nás inspirovala spolu s pár články ze zahraničí. Popravdě jsme nečekaly, že se to tak rozjede a že po téměř 5 letech budeme mít za sebou na 60 akcí a přes 12000 návštěvníků. Mezi nejčastější vyměněné artikly patří určitě dámské a dětské oblečení. V závěsu pak knihy i drobné předměty do domácnosti, výjimkou nejsou ani pokojovky nebo módní doplňky,“ říká jedna ze zakladatelek Kristýna Holubová.

Musíme říct, že nevíme o zemi, kde by se swapy tolik rozjely tak jako u nás. Tento trend, který, musíme přiznat, jsme tu spustily my, inspiruje neustále další spolky a kolektivy. Pomohly jsme dokonce zajet swapy i na Slovensku. S každým uspořádaným swapem se osobně učíme a posouváme dál a zároveň v rámci doprovodného programu vzděláváme prakticky i teoreticky směrem k novým udržitelnějším návykům.“

Menstruace v krajkách

Tabu kolem ženské menstruace se pomalu, ale jistě bortí. Pořádají se workshopy, na konferencích pro ženy se o ní mluví bez začervenání a kdejaké mladé dívky ví o menstruačních pomůckách víc než jejich matky. Nebojí se zkoušet nové věci a přemýšlet, že i naše perioda má s ekologií co do činění. Nedávno mě překvapila má šestnáctiletá nevlastní sestřenice, která se mnou u vaření probírala, jaké všechny menstruační pomůcky se spolužačkami vyzkoušely. Slova vložka a tampon nepadla ani jednou. Jejich ekologický přístup byl v odvaze zkoušet alternativy. Naše společné zkušenosti vynesly na povrch dva favority, a to menstruační kalíšek a menstruační kalhotky.

Zejména v oblasti kalhotek došlo k obrovskému vývoji. Zapomenout můžeme na nevzhledné bombarďáky. Teď je zdobí krajky, průsvitné materiály a barvy. Jak jsme se shodly, nejsou pro každou z nás a je důležité si najít ty správné dle typu menstruace a aktivit, které děláme. Mít dvoje nebo čtvery místo stovek tamponů a vložek. Ilona Bittnerová, jež stojí za e-shopem Maluna.cz, kde se menstruačním pomůckám věnuje, nabízí hned několik variant a dle reakcí zákaznic ví, že nabídkou menstruačních kalhotek nabízí ženám pohodlí, dobrý pocit a udržitelnost. Což ze své zkušenosti potvrzuji i já. Nejprve jsem se na ně dívala skrz prsty, ale po vyzkoušení značek jako SaYu a Snuggs už mé kroky nemíří každý měsíc do drogerie. Komu nevyhovují, má i jiné ekologické možnosti. Stačí omrknout nabídku a zkusit.

Krásná já i planeta

Některých kosmetických produktů se nevzdáme. Jsou našimi stálicemi a dávají nám to, co očekáváme. Své růžové rtěnce Rose Fulminante nebo řasence Hypnose Drama od Lancôme a rudému laku OPI zůstávám věrná a zůstanu. Ale v oblasti odličování a výživy pleti jsem možnostmi redakčního testování, workshopů s bio blogerkou Lucií van Koten a kamarádkou, která trpí atopickým ekzémem, na svou kosmetickou poličku dostala mnohem více bio produktů. Ne každý mi vyhovoval, na některé z nich se má pleť netvářila dobře, mé vlasy byly jako neumyté a kůže stejně suchá jako předtím.

V procesu hledání, jak svou aknózní pleť zkrotit, jsem objevila spoustu českých značek, které strčily do kapsy ty zahraniční. Oleje z Havlíkovy apotéky, omlazující růžové sérum z Bouquet Mcely, sprchové gely Nobilis Tilia, niche parfémy nebo biodynamickou kosmetiku. Ceny bývají srovnatelné, někdy i nižší než klasická kosmetika. Chvályhodné je, že většina kosmetických firem se k ekologii, udržitelnosti a bio složení staví čelem. A na nás je si tyto možnosti prostudovat. „Jestli jde o čistě přírodní nebo dokonce BIO kosmetiku, se dozvíme jen a pouze z INCI, tedy z přesného složení, které je uvedené na obalu. Jenže přiznejme si – v INCI dokáže číst snad jen chemik, pro laickou veřejnost je velice náročné se v jednotlivých složkách orientovat. Pokud tedy nevíte, napovědět mohou certifikáty, u nás se nejvíce setkáme s certifikací např. Demeter, NaTrue, EcoCert, USDA, CPK BIO, Organic Soil Association... Těmto certifikátům můžeme důvěřovat,“ radí bio blogerka Lucie van Koten. Výběr je na vás.