...

... Zdroj: istock.com

3 bylinky, které vám pomohou v boji proti akné

Jak jste se jistě přesvědčila, na věku nezáleží. Možná s akné bojuje vaše náctiletá dcera nebo i vy sama. Akné v dospělosti není žádnou výjimkou. Na pomoc přibíráte drahé krémy, které mají pupínky minimalizovat. Proč ne, ale vyzkoušejte také levnější přírodní, a kolikrát mnohem účinnější variantu: bylinkové čaje proti akné.

Akné je nemoc mazových žláz a ústí vlasových nebo chloupkových folikulů. Přesnou příčinu ale neznáme. „Podstatná je nadprodukce mazu, zvýšené rohovatění kůže, hormonální změny a účast kožních baktérií. V dospělosti přistupují navíc některé léky, které samy vedou ke vzniku vyrážky. Proto je třeba nejprve odhalit, o jaký typ akné se jedná, a podle toho zvolit léčbu,“ doporučuje jako první krok Jana Hercogová z Kliniky preventivní dermatologie.

Mnoho podob akné pramení z hormonální nerovnováhy v organismu a špatného stravování. Tělo je potřeba vyčistit a uvést ho do rovnováhy. K tomu vám pomohou tyto tři bylinky. Vnitřně je užívejte jako čaj, zevně ve formě pleťových vod, obkladů či jako součást přírodních krémů.

Které to jsou?

Pokračování 2 / 4

Měsíček lékařský

Tato bylinka má všestranné využití a v oblasti krásy stojí na prvním místě. Zevně se užívá v koupelích, jako obklady na různé ekzémy, výsevy, rány, zanícené pohmožděniny, spáleniny a akné. Z květů měsíčku si doma můžete udělat pleťovou vodu nebo si můžete zakoupit měsíčkový olej. Na pokožku ho pak můžete používat podle potřeby.

„Z rostliny sbíráme za slunného počasí květy, sušíme ideálně v sušičce, rychle, při teplotě do 40 °C. Pro čaj přelijeme vřící vodou 2 lžičky sušených okvětních lístků. Pro odvar do koupele použijeme 2 hrsti sušených květů, povaříme a necháme vychladnout. Odvar lijeme přecezený do koupele, případně použijeme na obklady. Vnitřně pak užíváme 3 šálky denně proti úzkostem a depresi, při nástupu menstruace proti bolestem,“ radí Ing. Olga Králová, majitelka bylinné farmy OKRAM.cz

Více o měsíčku a jeho účinkách čtěte zde.

Pokračování 3 / 4

Fenykl obecný

Fenykl je plný vitamínů a podpůrných látek, které dodávají pokožce sílu a pružnost. Jeho antiseptické účinky se pak hodí všem, kdo mají mastnou pokožku nebo trpí akné. Fenykl nedráždí citlivou pokožku, takže je skvělým řešením pro všechny typy pleti. Můžete jíst semena, na masáž obličeje používat fenyklový esenciální olej nebo semínka povařit a získat tak tonikum. Připravte si pleťové tonikum. Je to jednoduché. Do horké vody přidejte 2 lžíce fenyklových semínek a nechte po 15 minut louhovat. Poté přeceďte a přelijte do malé uzavíratelné lahvičky pro další použití. S pomocí odličovacího tamponu aplikujte na obličej.

Pokračování 4 / 4

Kontryhel obecný

Má skvělé hojivé a protizánětlivé účinky, neboť obsahuje silice, vitamín C a nepatrné množství kyseliny salycilové. Skvěle tak bojuje proti infekcím všeho druhu, zánětlivým procesům na kůži, protože kromě desinfekčních účinků má kontryhel i stahující účinky, a tedy i schopnost dobře zacelovat rány. Kontryhel také obsahuje rostlinné hormony, které příznivě ovlivňují i hormonální procesy v ženském těle. A hormonální nerovnováha velmi často způsobuje na obličeji výsev pupínků. Jako bonus vedle léčby akné napomáhá k bezproblémovému průběhu menstruace.

Při pravidelném užívání kontryhele se zbavíte premenstruačního syndromu, protože kontryhel umí zmírnit pocení, nervozitu, úzkosti i nespavost. Tyto účinky se hodí i při menopauze. Dopřejte si pití čaje z této rostliny, ale s mírou. Kombinujte s odvary, které využijete na obklady tváře. „Kontryhel totiž ovlivňuje hormonální hladinu, a pokud žena pije kontryhele velké množství, může ovlivnit nástup ovulace či dokonce způsobit cyklus anovulační (bez ovulace). Proto se doporučuje kontryhel pít raději ve směsích s jinými bylinami a pít jej pouze v případě, kdy se menstruace nechce dlouho spustit či je její nástup zdlouhavý,“ upozorňuje na pití kontryhelových čajů Veronika Lančaričová, autorka knihy Ženství jako dar aneb menstruace ve 21. století.