...

... Zdroj: iStock.com

13 wellness trendů pro rok 2020. Kozí jóga i chytrý hlídač pleti!

Chcete se ve 20. letech 21. století cítit odpočatější, klidnější a plní energie? Vyzkoušejte některou z mezinárodních wellness novinek.

1. Kozí jóga

Některá jógová studia v New Yorku nově nabízejí cvičení, při kterém se po studiu volně potuluje několik kůzlat. Roztomilá kůzlátka se nejen nechají pohladit, ale také uvolňují atmosféru a občas se i zapojují do cvičení. Jejich přítomnost prý napomáhá vylučování endorfinů – a rozhodně je cvičení zábavnější.

2. Jíst za světla, postit se za tmy

V minulých letech byl hitem přerušovaný půst, jehož příznivci střídali příjem potravy bez omezení s několikahodinovými obdobími bez jídla (např. jedli cokoli, ale jen od 10 do 20 hodin). Přerušovaným půstem se inspiruje tzv. cirkadiální dieta, přispívající k naladění vnitřních hodin a ozdravení metabolismu. Pravidlo je jednoduché: jíst za světla, nejíst za tmy. S přicházejícími jarními večery to zní příjemně, nemyslíte?

3. CBD, kam se podíváš

Kanabidiol, výtažek z konopí, který nemá na rozdíl od marihuany omamné účinky, se již nyní používá k tišení bolesti a léčbě příznaků mnoha chorob. Chopil se ho také kosmetický průmysl, je aktivní složkou mnoha krémů a sér. V roce 2020 ale CBD přichází nově také na potravinářský trh jako ingredience nejrůznějších poživatin, přidává se například do medu, cidru, jablečného octa nebo asijských omáček.

4. Ledová koupel vás probere a ozdraví

Ledové koupele doporučoval už doktor Sebastian Kneipp v druhé polovině 19. století, nyní je jejich největším propagátorem „ledový muž“ Wim Hof. Krátkodobé působení extrémního chladu může ulevovat od bolestí svalů a hlavy, ale má také stimulující a energizující účinky a může působit blahodárně proti lehčím projevům deprese. Začněte třeba tím, že vyzkoušíte ranní studenou sprchu.

5. Semínka na uších

Umísťování semínek na ušní boltce má kořeny v tradiční čínské medicíně. Působí na principech akupunktury, do uší se ale nic nevpichuje. Terapeut nalepuje semínka na akupunkturní body na vašem uchu, které ovlivňují proudění energie (čchi) v těle. Tradičně se používají semínka rostliny kravince, ale mohou to být i kovové nebo keramické korálky. Metoda se používá například pro léčbu bolesti, nespavosti, úzkosti, migrény a závislostí. Semínka zůstávají na uchu tři až pět dní, působí jemněji, ale dlouhodoběji než akupunktura.

6. Zvuková koupel stimuluje tělo i duši

Velkým trendem začínají být wellness ošetření, která působí zároveň na „celého člověka“, tedy jeho mysl i tělesnou schránku a poukazují na stále těsnější propojování wellness a spirituality. K tomuto cíli směřuje například zvuková masáž, kterou jako jedno z prvních studií nabízí londýnský Gazelli House. Během masáže jsou na celé tělo umísťovány kovové misky, které masérka rozeznívá paličkou. Misky vibrují na různých frekvencích a tak uvolňují napětí v těle a zároveň aktivují určité oblasti v mozku, které napomáhají relaxaci. Iniciují mozkové vlny alfa, které probouzejí kreativitu, a théta, které zažíváme zejména ve spánku, a podílejí se na ukládání zážitků do dlouhodobé paměti.

7. Manikúra bez chemie

Zelené trendy pronikají také do péče o naše nehty a v roce 2020 je tak jedním z největších trendů nehtový salon, ve kterém nenarazíte na pach acetonu a podobných chemikálií. Netoxické laky a další produkty pro péči o nehty vynechávají formaldehyd, dibutylftalát a toluen. Jsou atraktivní zejména pro těhotné ženy, ale samozřejmě pro všechny, kdo chtějí být šetrní k sobě i k přírodě.

8. Méně masa, více rostlinné potravy

Myšlenka, že s ohledem na šetrnost k přírodním zdrojům bychom mohli trochu omezit spotřebu masa a dávat přednost rostlinné stravě, není nikterak nová. V roce 2020 ale můžeme čekat její rozšíření mezi nejširší veřejnost. Nejde o to přejít na čistě veganskou stravu nebo si klást nějaká radikální dietní omezení. Spíše o jiný způsob přemýšlení: Kvalitní steak jednou týdně je lepší než kuřecí z klecového chovu pětkrát týdně.

9. Chytrý hlídač pleti

Hned několik kosmetických značek, například Vichy a La Roche-Posay, přichází s technologií, která bude bdít nad vaší pletí a doporučí vám náležitou péči. Jedná se o přívěsek, nebo jiný nositelný doplněk, který sleduje, jak je vaše pleť vystavena UV záření, znečištění, horku, vlhkosti nebo pylu, a je propojen s aplikací v telefonu.

10. V hlavní roli cizrna

Hummus je už dlouho oblíbenou potravinou milovníků zdravé výživy. Cizrna se však nyní dostává do popředí i v mnoha jiných podobách. Jakožto zdravá potravina bez obsahu alergenů je jako stvořená k tomu, aby se stala základem hlavních jídel i produktů určených k mlsání: objevují se cizrnové těstoviny, cizrnová rýže, ale i chipsy, nebo dokonce sušenky a zmrzlina. Cizrna je také doporučována jako vynikající zdroj bílkovin pro vegany.

11. Letiště jako místa wellness

Fronty a nekonečné čekání na letištích nemají s pohodou těla a ducha většinou nic společného. Letiště po celém světě ale pracují na tom, aby se to změnilo, a zavádějí ve svých prostorách služby, které mají čekání zpříjemnit: od zdravějších možností stravování v bistrech až po nabídku masáží nebo lázeňských služeb.

12. Japonské lesy léčí

Japonská tradice shinrin-yoku, lesních koupelí, v této zemi inspirovala vznik 62 lesních základen a stezek, které prý mají obzvláště blahodárné zdravotní i psychologické účinky. Na mnoha z nich najdete také termální léčivé prameny. Na stezkách vás navíc doprovází průvodce, který je zároveň instruktorem meditace a napomůže vám k ještě dokonalejší relaxaci.

13. Nalaďte své vnitřní hodiny

Čím dál větší pozornost odborníků na wellness se soustředí na naladění cirkadiálních rytmů, tedy biorytmu odpovídajícímu střídání dne a noci. Vaše vnitřní hodiny pomůže seřídit například biodynamické osvětlení, které mění své zabarvení: ráno vás probere světlem krátkých vlnových délek s modrými tóny, večer přeladí na teplejší, červené a oranžové odstíny s delší vlnovou délkou, které podporují tvorbu spánkového hormonu melatoninu. „Chytré matrace“ zase umí regulovat svou teplotu tak, aby se vám co nejlépe usínalo.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie