Jak správně fotit

Jak správně fotit Zdroj: iStock.com

12 tipů, jak fotit jídlo, lidi i selfie. Ať máte stylové a povedené fotky

Chcete si během svátků zaznamenat nejen všechna setkání, ale i krásně nazdobený dům a lahodně vypadající jídlo? Jen foťte, ale správně, ať vaše fotky zachytí krásu všeho. Máme pro vás pár tipů, abyste mazali jen minimálně.

Zachycení podoby sebe sama není žádný výdobytek 21. století. Už v pravěku lidé prostřednictvím jeskynních maleb ztvárňovali své podobizny, autoportréty hojně maloval Rembrandt van Rijn i Vincent van Gogh. Fotografický autoportrét se objevil na počátku 20. století. Angličan Joseph Byron již okolo roku 1909 fotil sám sebe držením aparátu před tváří. Tehdy byly jeho fotografie s nataženýma rukama před sebou něčím neotřelým – dnes hýbou online i offline světem. Stejně tak se těší obrovské popularitě gurmánské snímky. Podle průzkumů patří mezi nejvíce likované obrázky na Instagramu a z food blogerů se stávají celebrity. Zachytit lákavý pokrm je přitom často podobné umění, jako jej ukuchtit.

S trochou šikovnosti a našimi radami budete mít jídlo, selfie a všechny fotky jak vymalované.

1. Udělejte testovací fotku

Než se pustíte do focení vaší rodiny u vánočního stromku nebo štědrovečerní tabule, vyfoťte nejprve prostor bez lidí. Zjistíte, jaké máte nastavení světel v místnosti. Vyberete úhel, ze kterého vyfotíte nejlepší snímek. Prověříte, zda je vidět vše, co má na fotografii být, a celkově prostě rozvrhnete celou kompozici. Na fotoaparátu či smartphonu si nastavíte správný režim a vyhnete se nekonečně dlouhému zdržování blízkých v křečovitých úsměvech. Pěknou fotku pak pořídíte během chvilky.

Pokračování 2 / 12

2. Použijte přirozené světlo

Všude září světla z dekorací a vánočního stromku. Mihotající svíčky vytvářejí tu pravou atmosféru, a když ještě padne část dne do stínu... Využijte tuhle jedinečnou světelnou kombinaci pro svoje fotky! Dodá jim na kráse. „Pokud se fotíte před stromečkem, postavte vaše blízké mezi něj a přirozený zdroj světla, ať už je to okno nebo dveře. S použitím přirozeného světla nebudete litovat. Získáte přirozené, teplé fotografie, které přidají výrazu barev jen na kráse,” radí Nikol Varčevová ze společnosti NICOM, která se zaměřuje na fotografické kurzy.

Pokračování 3 / 12

3. Neberte dekoraci jako kýč

Prskavky, světýlka a různé vánoční ozdoby. Pro někoho možná kýč, jejich správný výběr ale dokáže rozjasnit fotky dětí i dospělých. Stačí jen využít světla a stínu, cíleně zaostřit na vánoční ozdobu v popředí a postavu se stromečkem nechat v pozadí. Efektně vypadají kompozice se zapálenými prskavkami. „V případě takových fotografií je důležité správně vybrat program focení. Pokud vám mobilní telefon umožňuje manuální nastavení, u statických záběrů využijte 1/50 nebo 1/2 sekundy, nastavte vyšší citlivost ISO a určitě využijte pevný podklad. Nejlepší je stativ, telefon ale prakticky můžete umístit kamkoliv,” radí fotografka Lucie Špinková. Zkoušejte, hrajte si a uvidíte, jakou budou mít vaše záběry atmosféru!

Pokračování 4 / 12

4. Buďte investigativní fotograf

Už jen kvůli krásnému aranžmá se o Vánocích vyplatí fotit momentky. Při zpětném prohlížení fotek se spíše zastavíte u těch, na kterých jsou přirozené emoce. Zachyťte atmosféru originálním způsobem. Výbornou příležitostí je zdobení stromku či rozbalování dárků. Využijte sekvenční snímání, buďte v pozoru, a nepřijdete tak o žádnou mimořádnou vzpomínku.

Pokračování 5 / 12

5. Jídlo foťte jako krajinu

„K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury,“ říká profesionální fotograf jídla František Ortmann. „Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, vyzkoušejte různé úhly. Naopak více ploché pokrmy – polévky, koláče a podobně mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora,“ radí zkušený tvůrce gurmánských snímků. Pokud budete fotit větší počet stejných kousků, například vánoční cukroví, obložené chlebíčky, kanapky, cupcaky nebo sushi, lze využít opakování totožného tvaru v obrazu, takzvaný rytmus.

Pokračování 6 / 12

6. Použijte dekoraci, která je kolem vás

Nejen pro focení jídla je důležité prostředí, ve kterém se jídlo nachází – s tím si můžete kreativně pohrát! Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu. Vhodně zvolte také prostírání či ubrousky anebo dřevěný stůl, se kterým bude pokrm barevně ladit. Vedle kulinářské speciality můžete položit i různé bylinky, ošatku s pečivem, květiny... Foodstyling se zkrátka nevztahuje jen na samotný obsah talíře, ale i na jeho okolí – tak bude celek dokonale ladit oku!

Pokračování 7 / 12

7. Pořádně zaostřete

Právě hloubka ostrosti způsobuje u food fotografií zajímavý efekt. „Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete jasného zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu,“ dává svůj tip František Ortmann. Většina základních kompaktů však nemá možnost manuálního nastavení clony a času. Naopak zrcadlovky a bezzrcadlovky manuální režimy mají, a umožní tak s hloubkou ostrosti více pracovat.

Pokračování 8 / 12

8. Vsaďte na správný styling a úhel pohledu

Nakrucování před Eiffelovkou při tvorbě sto osmdesáti šesti verzí selfie patrně kolemjdoucí turisty pobaví – vy ale můžete jít na jistotu! Úhel focení i správný výraz si lze natrénovat v klidu doma, a zjistit tak, co právě vám nejvíce sluší. Aby nebyla vidět druhá brada, je lepší snímat tvář více seshora a bradu sklonit. Můžete se také lehce natočit z profilu. Tajným trikem celebrit je položit přední část jazyka na horní patro za zuby – i tím se podbradek schová a úsměv září. Ženy mohou při pořizování selfie použít více make-upu, než jsou běžně zvyklé – výraznější a barevnější líčení výsledná fotografie „spolkne“, bát se nemusíte ani zářivější rtěnky. Skvělým pomocníkem jsou matující krémy; zamezují tomu, aby se čelo a nos leskly.

Pokračování 9 / 12

9. Buďte originální

Za originálním snímkem ale nemusíte cestovat na druhý konec světa, cvičit jógu na mrakodrapu nebo skákat padákem. Nebojte se při focení experimentovat! Udělejte si odraz sebe sama v zrcátku auta, v motorkářské helmě, lyžařských brýlích nebo třeba v kaluži. Anebo vymyslete vtip – zachyťte se, jak „držíte na dlani“ vycházející slunce, jak vypadáte ve výskoku, částečně skryti za zbarveným listem javoru... Fantazii se meze nekladou! A zkuste do hrátek s fotoaparátem zapojit také své přátele, rodinu či domácího mazlíčka! Ve dvou (a více) se to zkrátka lépe táhne. I v tomto případě influenceři často používají zajímavý trik: Jeden je vždy více vepředu než druhý – lépe se tak na fotku vejdete a působí to zajímavěji!

Pokračování 10 / 12

10. Překontrolujte si pozadí

Jste skvěle vystylovaní, máte úsměv na tváři i pohodovou pózu... Jenže za vámi je vidět váš krásný hotelový pokoj – se špinavým prádlem na zemi nebo zbytky od jídla na stole. Anebo se fotíte venku. A z hlavy vám vyrůstá sloup vysokého napětí či palma, která rozhodně není ideálním doplňkem k pracně vytvořenému účesu. Anebo vám snímek někdo takzvaně „vybombí“ – třeba když se snažíte ukázat své vypracované tělo na pláži a za vámi se právě převléká obtloustlý pán. Nezapomeňte si proto překontrolovat celkové pozadí. A mimochodem, i „prodloužená ruka“ svírající fotoaparát může působit rušivě – to ale vyřeší selfie tyčka.

Pokračování 11 / 12

11. Pozor na špatné světlo

Dejte si záležet na dobrém nasvícení – vyvarujte se přílišného tvrdého světla, focení proti oknu nebo šeru. A také blesk mnohdy nadělá více škody než užitku... „Nejenže může blesk zvýraznit vaše nedokonalosti, ale také naprosto zničit celou fotku. Pokud totiž opravdu chcete fotit odraz sami sebe, blesk bude ve výsledku vždy vidět. A podivně bílou auru okolo sebe určitě mít nechcete,“ radí profi fotograf a lektor fotografické Nikon školy Michael Jurák. Nejideálnější je přírodní denní světlo, využít můžete ale i magického zbarvení oblohy, když se slunko kloní nad obzor... Dobrý přístroj si ovšem poradí i v horších světelných podmínkách.

Pokračování 12 / 12

12. Méně je někdy více

Stejně jako v mnoha jiných případech i tady platí: Čeho je moc, toho je příliš! Důležité je přizpůsobit styling kontextu, aby celek působil přirozeně – pokud vylézáte z mořských vln anebo si děláte selfie na vysokohorské túře, jen těžko můžete vyhlížet jako modelka z titulní strany módního magazínu. Ostatně, australská komička Celeste Barber postavila svou kariéru právě na tom, že vtipně paroduje instagramové fotografie hvězd a ukazuje, jak na selfie vypadá skutečná žena, když leží na pláži nebo se ráno probudí v posteli. Vsaďte raději na přirozenost! Také pokud budete svou virtuální zeď neustále tapetovat sexy pózami s „duck face“, je možné, že si brzy vysloužíte od svých přátel spíše „ban“ nežli „like“. Vybírejte proto jen ty opravdu nejlepší snímky, vypilujte je – a teprve potom sdílejte.

Co vás čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.