Tohle si ještě užiju

Tohle si ještě užiju Zdroj: iStock.com

10 věcí, které si ještě užijte, než skončí léto

Dlouhého, horkého léta jsme si letos užívali dosyta, ale sotva se na dva dny ochladí, najednou už se nám zasteskne. Ještě ale není všem letním dnům konec, takže než opravdu teploty klesnou pod dvacet stupňů a zvítězí déšť, prožijte si ještě tyto letní aktivity.

Co je pro léto typické? Voda, slunce a pobyt venku. Tohle vše nám dává energii, kterou se nabíjíme. Bude jí potřeba. Takže nemeškejte a před koncem léta stihněte...

1. Jít na piknik

Zdá se vám, že je to trochu staromódní a nudné? Ale vůbec ne. Piknik může být pěkně zábavný. Jste-li romantická duše, je to ideální aktivita na nedělní odpoledne. Vzít s sebou můžete jen partnera nebo i celou rodinu. Připravte do piknikového koše jídla, která máte rádi, sýry, ovoce, zeleninu, muffiny, klidně připravte i nějaké maso, záleží na vás. Víno, domácí limonádu a do termosky kávu. Už zbývá najít jen příhodné travnaté místo s krásným výhledem nebo větší louku, kde se i děti vyřádí s míčem. Mluvte, sněte, plánujte, čerpejte vitamín D, vzpomínejte na dovolenou a užívejte si ten čas, kdy jste spolu.

A pokud se chcete inspirovat, přijďte v neděli do Prahy na F.O.O.D piknik na Ladronku:

2. Zkusit něco nového

Když jste byli dětmi, léto bylo časem zkoumání. Zkoušeli jste nové věci, objevovali zajímavá místa, byli jste otevření všemu a těšili jste se, co vám léto přinese. Podnikali dobrodružné výpravy a zkoušeli adrenalinové sporty. Léto ještě nekončí, a tak je ještě čas něco zažít. Skočte si padákem, proleťte se v balónu, vydejte se na výlet na místo, na kterém jste doposud nebyli. Možnosti jsou nekonečné, záleží jen na vás.

3. Hýbat se třikrát denně

Letní čas je nejlepší pro získání formy a tvarů, po kterých sníte. Plavete, neustále někam chodíte, hrajete na pláži volejbal, jezdíte denně na kole. A hlavně, jste stále venku. Hubnete a formujete tělo, ani nevíte jak. A pokud v těchto aktivitách budete pokračovat až do podzimu, určitě uvidíte výsledky!

4. Vydat se na dovolenou. Zase

Kdo měl dovolenou na začátku léta, bývá v tento čas už zase pracovně unavený a pohlcený každodenní rutinou. Volných dnů v práci vám už sice moc nezbývá, ale takový prodloužený víkend, kdy zas najedete na dovolenkovou vlnu, úplně stačí. Nemusíte nikam daleko, ale kdo chce, určitě se nějaká super letenka najde.

5. Něco opéct

Grilování jste si v létě užili až dost, ale ještě se ho nevzdávejte. Jak krásné je vaření, kdy nepotřebujete žádné hrnce, dlouhé přípravy, složitá jídla a postačí vám jen tepelně upravené plody vaší zahrady a vůně a chuť masa. Pozvěte sousedy, rodinu, jen kamarádky a udělejte letní grilovací rozlučku. Grilování není jen o jídle, ale o společném času s lidmi, se kterými je vám fajn. Nezapomeňte ani na nějakou sportovní zahradní aktivitu, aby všechny ty dobroty neměly čas vytvořit tukovou zásobu.

6. Dobrovolničit

Nikdy není pozdě, abyste pomohli těm, kteří jsou v nouzi, nebo se dobrovolně angažovali v aktivitách kolem vašeho místa, kde bydlíte. Dobrovolně pomoci lidem či zvířatům, kteří pomoc potřebují, nebo můžete vyčistit odpad z místních parků a lesů. Je to vaše místo k žití, tak proč nepomoci zachovat jeho bezpečnost a čistotu? Zeptejte se, s čím je potřeba pomoci.

7. Prodat, co nepotřebujete

Jen všechno pořádně proberte, protřiďte a zbavte se toho, co nepotřebujete. Venku je ještě krásně, tak ty nepotřebné věci vyneste ven, rozmyslete, zda už vám v životě k ničemu nebudou a jste-li rozhodnuti jim dát sbohem, udělejte něco jako garážový výprodej. Postavte je před dům a nabídněte ostatním za babku. Uvidíte, jak budou mizet. Vám už neposlouží, ale jiným ještě ano.

8. Užít si filmy venku

Žádné nacpané klimatizované multikino, ale pořádná romantika vlahých večerů, kdy jste zabalení do deky, pozadí filmu je tmavé nebe s hvězdami. Je-li u vás v blízkosti i autokino, neváhejte. Klasické černobílé filmy mají tak obrovské kouzlo, divoká westernová přestřelka se rozléhá krajem a z romantického vyznání lásky vám naskočí husí kůže.

9. Sledovat západ slunce

Sledovat západ slunce můžete kdekoliv a ty letní jsou jedny z nejkrásnějších. Můžete vyběhnout na nedaleký kopec, sednout si na chalupě na zápraží, sledovat ho, jak zapadá za hladinu rybníka, nebo se kochejte jen tak na lavičce před domem. Západy slunce jsou jedním z nejfotografovanějších, ale žádná fotka vám nedá takový prožitek, jako když ho vidíte na vlastní oči zapadat vteřinu po vteřině. Nefoťte, jen se dívejte.

10. Zapařit na koncertu pod širým nebem

Také milujete venkovní koncerty, kdy se hudba rozléhá, vlaje čerstvý větřík a vy se pohupujete v rytmu oblíbené kapely? Za léto musíte zvládnout alespoň jeden. Jestli jste to nestihli, ještě máte šanci.