Hrajte si s bradou. Dolu nebo nahoru

Hrajte si s bradou. Dolu nebo nahoru Zdroj: istock.com

Focení si užívejte.
Heidi Klum
Trik z červeného koberce.
Jak pózovat na fotkách a vypadat skvěle
5
Fotogalerie

10 triků, jak pózovat na fotkách a vypadat skvěle

Není dne, abyste něco nefotila a nesdílela na sociálních sítích. Nejlépe sebe. Dnešní svět je posedlý fotkami. Proč ne. Ale ne každý na nich vypadá skvěle. Chcete se vyhnout fotkám, na kterých se sama sobě nebudete líbit? Tady je deset triků, které by měla znát každá z nás.

Učte se, trénujte pózy, pohledy, a jakmile bude připravena spoušť, vzpomeňte si a budete mít fotografie jako z časopisu. Sesbírali jsme pro vás od profesionálních fotografů deset triků, jak pózovat na fotkách a vypadat skvěle. Nutné nastudovat, letní dovolené jsou tu.

Pokračování 2 / 11

1. Používejte jazyk

Zní to divně, ale je to jeden z nejlepších triků. Můžete se nejprve cítit nepřirozeně, ale když přitisknete jazyk na horní patro úst a usmějete se, vyhnete se obávané dvojité bradě a současně se vám prodlouží krk a čelisti. Zkoušeli jsme a funguje to! Fanynkami tohoto triku jsou Heidi Klum nebo Renée Zellweger.

Heidi Klum
Heidi Klum | Zdroj: istock.com

Pokračování 3 / 11

2. Natočte obličej

Pokud vás nebude fotit profesionální fotograf na portrét, vyhněte se přímému záběru. Proč? Protože budete bez stínů, což může způsobit, že váš obličej bude vypadat širší, větší nebo lehce odbarvený. Místo toho mírně zvedněte bradu nahoru nebo ji dejte dolů. Dívejte se na něco, co je přirozeně ve vašem zorném úhlu.

Hrajte si s bradou. Dolu nebo nahoru
Hrajte si s bradou. Dolu nebo nahoru | Zdroj: istock.com

Pokračování 4 / 11

3. Trik červeného koberce

Ano, ano, ten starý a fungující trik s červeným kobercem: Postavte se tak, aby vaše tělo bylo v úhlu 45 stupňů, nejblíž k fotoaparátu bude tedy váš bok. Pak postavte jednu nohu mírně před druhou, nasměrujte špičku k fotoaparátu a přeneste váhu na zadní nohu. Divíte se, proč si každá celebrita dává při focení ruku v bok? Je to proto, že paže a celá horní část kolem ramen vypadají štíhlejší. Pokud se vám zdá, že je tato póza pro vás moc nucená, uvolněte jen ruce a nechte je mírně pokrčené.

Trik z červeného koberce.
Trik z červeného koberce. | Zdroj: istock.com

Pokračování 5 / 11

4. Ohýbejte

Trochu zvláštně popsáno, ale přidejte „pohyb do kloubů“. Tak trochu jako kdybyste tančila. Ruce do vlasů, pokrčená noha. Zapojte lokty, zápěstí, kolena, boky a kotníky. Ohnuté vypadají přirozeněji než ty „tuhé“.

Pokračování 6 / 11

5. Překřižte kotníky

V tomto postoji vypadají boky užší a nohy delší, a navíc působíte uvolněně. Stačí jen překřížit kotníky, ale tak, aby se lehce křížila i stehna. Tahle póza také funguje, když sedíte. Ačkoli je vždy lepší při focení stát. Pokud jste náhodou na židli nebo na gauči, sedněte si rovně a překřižte nohy u kotníků. Bude to vypadat mnohem lépe.

Pokračování 7 / 11

6. Neupozorňujte na skupinu

Klíč k hvězdné skupinové fotografii? Nedělejte všichni stejnou pózu. Tím, že každý bude jinak pózovat, bude divák posuzovat pouze jednotlivce a nebude vás hodnotit jako celek. Pohodlně se postavte každý podle svého.

Pokračování 8 / 11

7. Naučte se usmívat… do fotoaparátu

Pokud jde o focení, úsměv je vždy choulostivá věc. Jak se tedy usmát? Příliš velký úsměv: vypadáte hloupě, malý zas: rozpačitě nebo naštvaně. Jaké je řešení? „Přirozený“ úsměv, který vystřihnete, když vás nikdo nefotí. Když se budete usmívat hodně, váš obličej bude napjatý, oči se schovají a tváře budou ploché, což nepůsobí na fotce dobře.

Místo toho zkuste uvolnit obličej a mírně otevřete ústa tak, aby se spodní okraj přizpůsobil křivce horních zubů. To působí většinou dobře a dává vám to možnost ukázat tolik zubů, kolik chcete. Když se přirozeně usmíváte, oblast okolo vašich očí má tendenci trochu klesat, což je mnohem upřímnější než ztuhlé úsměvy jen s ústy.

Pokračování 9 / 11

8. Procvičte si správný postoj

Slyšely jste to tisíckrát: „Stůj rovně, narovnej se!“ A je to pravda, uvidíte okamžitě rozdíl. Nejenže vás rovný postoj prodlouží, ale vtiskne do něj sílu a důvěru, které jsou přirozeně lákavé.

Trik z červeného koberce.
Trik z červeného koberce. | Zdroj: istock.com

Pokračování 10 / 11

9. Pravidlo poměru

Je to základní pravidlo: Čím blíže k fotoaparátu, tím bude vše větší.

Pokračování 11 / 11

10. Uvolněte se

Pokud nejste profesionální modelka, je pravděpodobné, že většina fotografií, na kterých se ocitnete, jsou zábavné, neformální záběry s přáteli. Triky pózování určitě fotkám pomohou, ale zas to s nimi nepřehánějte. Jde hlavně o zábavu. A ta se z focení a celkového dojmu vytratí, když budete příliš tlačit na pilu. Takže „pózujte“ s mírou.

Focení si užívejte.
Focení si užívejte. | Zdroj: istock.com