.

. Zdroj: iStock.com

10 tipů, jak přemoci strach a nervozitu, když trpíte úzkostmi

S úzkostmi se těžko žije a náš každodenní chod mohou ovlivňovat velmi intenzivně. Všechno je v pořádku, ale pak to najednou začne – stažený žaludek, zpocené ruce, rozostřené vidění a pocit, že brzy vyletíme z kůže, to všechno často bez zjevné příčiny. Úzkost ale může spustit i konkrétní věc, například tlak plynoucí z nutnosti učinit rozhodnutí. Mezi jednou či druhou variantou si volíme několikrát denně, a to od úplných drobností až po důležité věci. Jak při rozhodování úzkost odbourat?

U voleb se rozhodujeme jen jednou za pár let. Malých i větších rozhodnutí ale musíme denně učinit desítky. Jak neuváznout v rozhodovací agonii a jak se při rozhodování úzkosti zbavit? Tady je desatero triků, které vám pomohou rozhodovat se snadněji a lépe.

TIP NA VIDEO: Moderátor Jeroným Janíček o životě s úzkostnou poruchou

Video placeholde

Vyhněte se únavě

Každé drobné rozhodnutí vás stojí trošku mentální energie, i když jde třeba jen o to, co si vezmete na sebe nebo co bude dnes k večeři. Jistě znáte ten stav, kdy se i u méně důležitého rozhodování zaseknete a přemíláte dané téma v hlavě do úplného vyčerpání. Výsledkem je takzvaná rozhodovací únava, stav, kdy už vlastně nedokážete být spokojeni s žádnou z daných variant a přejete si, aby to za vás rozhodl někdo jiný. Rozhodovací únavě se můžete vyhnout třeba tak, že u drobnějších rozhodnutí použijete některý z následujících triků.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 10

Z toho se nestřílí

Některá rozhodnutí, ač triviální (co si dnes pustíme na Netflixu, objednáme si čínu, nebo sushi?), dokážou spolykat kvanta duševní energie. Zkuste si během jednoho týdne zapisovat nedůležitá rozhodování, která musíte dělat opakovaně. A najděte si na ně jednoduchý fígl, který vám rozhodování ulehčí.

Pokračování 3 / 10

Rutina vás osvobodí

Drobná rozhodnutí, která musíme dělat pravidelně znovu a znovu, si můžeme usnadnit tím, že si na ně zavedeme pravidlo a danou činnost provádíme pokaždé stejně. Tak například, pokaždé když balíte na dovolenou, můžete postupovat podle stejného seznamu, který jen drobně pozměníte podle aktuálních potřeb.

Pokračování 4 / 10

Teď, nebo až potom?

Naše rozhodování se často točí kolem otázky, jestli nějakou činnost máme vykonat hned teď, anebo až později. Jedná se většinou o nezáživné úkoly, které máme tendenci odkládat: zaplacení účtu, objednání k zubaři, odpověď na pracovní e-mail. Zkuste si zavést pravidlo, že pokud vám ta věc nezabere víc než tři minuty, uděláte ji hned, ne až později. Svou operační paměť tím osvobodíte od desítek drobností, které by ji jinak stále zatěžovaly.

Pokračování 5 / 10

Co byste poradili nejlepšímu příteli?

Poněkud jinou kategorií jsou velká rozhodnutí, která budou mít dopad na náš budoucí život. Mám jet studovat do zahraničí a riskovat s přítelem vztah na dálku? Mám dát výpověď? Mám si vzít hypotéku, nebo bydlet v nájmu? Zkuste si představit, že se nerozhodujete vy, ale vaše dobrá kamarádka. Co jí poradíte? Díky představě, že jde o problém někoho jiného, získáte od situace na chvilku odstup, zbavíte se svazující úzkosti a dokážete být k sobě také laskavější.

Pokračování 6 / 10

Co by si přálo moje starší já?

Když lidé na konci života bilancují, většinou prý litují spíše toho, co v životě neudělali, než toho, co udělali. Rozhodujete-li se o něčem, co do budoucna změní váš život, zkuste si představit, že se nacházíte v této situaci. Jste už velmi staří a ohlížíte se za svým životem. Co byste poradili svému mladšímu já? Jak by se podle vás mělo rozhodnout? Co byste měli udělat, abyste se sebou později ve stáří byli spokojení a ohlédli se za svou minulostí s úsměvem nebo hrdostí?

Technika, díky níž si promyslíme rozhodnutí, které hodláme učinit, ve třech různých časových intervalech. Položme si tyto otázky: Jak se po něm budeme cítit za 10 minut? Jak asi za 10 měsíců? Jak asi za 10 let?

Technika 10:10:10

Pokračování 7 / 10

Jaký to je pocit?

Další rozhodovací pomůcka je velmi jednoduchá. Zkuste si představit, že už je rozhodnuto. Vyberte si jednu z variant, mezi nimiž váháte, a představte si, že jste zvolili tuto možnost a už to nemůžete vzít zpátky. Zároveň vnímejte svou okamžitou emocionální reakci. Cítíte lítost? Strach? Pak tato volba zřejmě není ta pravá. Cítíte naopak úlevu nebo euforii? Potom jste se zjevně rozhodli správně.

Pokračování 8 / 10

Budu větší, nebo menší?

„Když se rozhodujete mezi dvěma možnostmi, nesnažte se přijít na to, která z nich vás udělá šťastnějšími. Položte si raději otázku: Budu díky této volbě větší, nebo menší?“ doporučuje jungovský psychiatr James Hollis. Nemyslí tím samozřejmě tělesné proporce, ale velikost našeho lidství, našich duševních obzorů, našeho životního naplnění.

Pokračování 9 / 10

Rozhodujte se odvážně

Lidé se mnohdy rozhodují s přehnanou opatrností, protože se obávají, že riskantních rozhodnutí by později mohli litovat. Psycholog Daniel Gilbert tvrdí, že to je omyl. Náš mozek je podle něj nastaven tak, že si spíše odpustíme chyby způsobené přehnaným riskováním než ty, které jsme si zavinili přehnanou opatrností. Ve své knize Škobrtnout o štěstí uvádí příklad s investováním do akcií: lidé se spíše dokážou smířit s tím, že přišli o peníze kvůli neopatrné riskantní investici, než s tím, že přišli o peníze kvůli tomu, že nějakou možnost investice nevyužili.

Pokračování 10 / 10

Žádné rozhodnutí, také rozhodnutí

Někdy máme sklon rozhodnutí donekonečna odkládat, abychom se nepřipravili o pocit, že pořád máme na vybranou. Představa, že když vstoupíme do jedněch dveří, jiné se nám definitivně zavřou, je nám nepříjemná. A tak zůstáváme stát v chodbě před nimi. Jenže nerozhodnout se je také určitý druh rozhodnutí. Jeho následky ovšem často odhalíme až ve chvíli, kdy už je pozdě to změnit.

Více článků, jako je tento, najdete v časopise Moje psychologie. Pokud si ho dnes koupíte v naší on-line trafice iKiosek.cz, už zítra ho budete mít ve schránce. A doprava je zdarma!

.
. | Zdroj: Lucie Robinson