Argital Maska ze zeleného jílu Argiltubo, 350 Kč, Maluna.cz

Argital Maska ze zeleného jílu Argiltubo, 350 Kč, Maluna.cz Zdroj: archiv firem

Purity Vision Rhassoul - marocký jíl 200g, 199 Kč, Econea.cz
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, 500 Kč, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz
Zahir Cosmetics Rhassoul marocký jíl 200g, 297 Kč, Biooo.cz
Bílý jíl, 89 Kč, Saloos
Čistící minerální maska s bílým jílem, Lancome, 839 Kč, Sephora
14
Fotogalerie

Zázračný jíl: Bojuje s akné, vyhlazuje a pomáhá při ekzému. Zkuste ho

Jestliže vás trápí mastnější pokožka, bojujete s akné nebo toužíte po pevné a vyhlazené pokožce, zařaďte mezi své produkty na pleť i jíl. Je plný minerálů, váže na sebe nečistoty a čistí. Vyberte jeho správnou barvu podle typu pleti a problému.

Jelikož patřím mezi ty, které příroda obdařila mastnější pletí a s akné se potýkám i po třicítce, projde mýma rukama řada produktů, po kterých doufám, že budu mít pleť konečně v rovnováze, jasnější a bez nedokonalostí. Ve svém hledání jsem narazila na jíl. Dnes mohu říci – zázrak ze země. Já jeho hojivé účinky objevila až teď, ale tahle hornina plná vitamínů se používala už v pravěku nebo starověkém Egyptě v medicíně a kosmetice.

Její vlastností je mnohostrannost, ale ten nejvýraznější efekt je, že na sebe váže oleje i nečistoty a pomáhá pleti odstranit odumřelé buňky, černé tečky a tím ji vyhlazuje a dodává jí lesk. Takže, kdo bojuje s rozšířenými póry, mastnotou, kruhy pod očima či ekzémem, určitě by měl dát prostor produktům obsahujícím jíl. Skvělé je, že má naštěstí mnoho variant, takže každý typ pleti může využít jeho blahodárné účinky.

Jíl šitý na míru pro každý typ pleti

Jíl totiž není jen jeden. Má několik barevných variant, a tím i specifických vlastností péče. „Barva jílu odpovídá místu a hloubce, kde se jíl těží, dle toho se odvíjí jeho chemická stavba, zastoupení stopových prvků a minerálních látek. V kosmetických přípravcích se setkáme se žlutými, růžovými, bílými, červenými a zelenými variantami jílu,“ vysvětluje Ilona Bittnerová, majitelka obchodu Maluna.cz, která na jíl v přírodní kosmetice, jež používá a prodává, nedá dopustit.

Že jíl mohou používat i ženy se sušší pokožkou, potvrzuje i bio blogerka Lucie van Koten: „Co se jílů týče, jelikož mám hodně suchou pleť, používám je jen občas, a to hlavně na čištění pórů a černé tečky na nose, které dokonale mizíkují. Často jíl přimíchávám buď do kvalitního pleťového oleje, takže je méně vysušující, anebo do oblíbeného krému jako lehce peelingovou a zároveň velice výživnou masku. Nejraději mám kombinaci jílu a vinného kamene od dieNikolai Něžné pohlazení. Dokonale dočistí pleť 100% přírodním peelingem, obnoví ji a rozzáří. Neobsahuje mikroplasty ani syntetické látky a jeho použití je velmi jednoduché a praktické – prášek smícháte v misce nebo dlani s čisticím gelem nebo mlékem a aplikujete jej na obličej.“

Jeho používání je opravdu neskutečně jednoduché. Nejčastěji se jíl používá k přípravě pleťových masek, kdy ho pouze smícháte s vodou, nanesete na pleť a necháte působit. Ale pozor, i když uvidíte, že s vaší pletí dělá zázraky, doporučuje se používat jen 2x týdně, abyste si nenarušila ochranný film pokožky. Svou pleť znáte dobře, teď už ji jen vyberte jíl na míru.

Zelený jíl

Zelený jíl je považován za nejkvalitnější. Má schopnost vázat na sebe škodlivé látky, obsažené minerály a stopové prvky vyživují pokožku, chrání ji a zpomalují proces stárnutí. Najdeme ho ve formě prášku nebo gelu. Práškový jíl se využívá k přípravě regeneračních a uvolňujících masek na obličej, vlasy a tělo, ke koupelím i zábalům. Má výrazné detoxikační a čisticí účinky, pohlcuje nečistoty z kůže a volné radikály a může se k účelu hluboké očisty používat i vnitřně. Máte-li mastnější pokožku se sklonem k akné, sáhněte po francouzském zeleném jílu, který stahuje rozšířené póry, zpevňuje a vyhlazuje, nebo vyzkoušejte bentoniový jíl, který má perfektní absorpční schopnosti.

Zelený jíl, jak dokládá Ilona Bittnerová, je doslova zelený lékař: „Je skvělý pro aknózní pleť, zmenšuje otoky pod očima, působí proti tvorbě vrásek, zpevňuje pokožku dekoltu a zpevněním a prokrvením pomáhá i odstraňovat strie. Také posiluje vlasy a reguluje jejich nadměrné maštění. Naprosto dokonalá je maska ze zeleného jílu Argiltubo od sicilské značky Argital, která vyrábí certifikovanou biokosmetiku z přesličky, oleje z brutnáku a levandule, která má všestranné využití, k použití je jako obličejová či tělová maska nebo maska na vlasy. K pleti se chová velice jemně a doslova zázračně.“

Růžový jíl

Má více odstínů od světle růžové přes červenou až do oranžova, někdy i do fialova. Právě v této široké paletě barev se vyskytuje brazilský jíl, který je určený pro všechny typy pleti. Má totiž průměrnou míru absorpce. Růžový jíl je vhodný pro všechny typy pleti, speciálně na unavenou a zralou pleť, také na citlivou a podrážděnou pokožku se sklonem k zarudnutí. Redukuje suchost a šupinatění. Zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky. Poradí si s různými kožními problémy, má i antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Dobře funguje také v boji proti celulitidě.

Bílý jíl

Bílý přírodní jíl neboli kaolin prospívá suché a citlivé pokožce. Kůži tolik nevysušuje a neporušuje její ochranný film. Pomáhá pleť regenerovat a eliminovat kožní nedokonalosti. Tento bílošedý jemný prášek smícháte s vodou a nanesete na pleť. Po masce z jílu by pak měla následovat další péče. Pleť očistěte a naneste denní či noční krém.

Marocký jíl

Marocký jíl neboli Rhassoul pochází ze severovýchodu Maroka a je považován za poklad v péči o pokožku. Díky obsahu vápníku, fosforu, sodíku a manganu železitého má jedinečnou schopnost absorbovat toxiny. Proto je často využíván k léčbě kožních nemocí, jako jsou ekzémy a lupénka. Pomáhá odmašťovat vlasy a dodává jim lesk a pomáhá při zacuchávání. Připravují se z něj přírodní pleťové masky, mýdla a šampony. Používá se na pokožku celého těla. Při přípravě masky smícháte pouze s kokosovým olejem nebo i s vodou a kašičku nanesete na mokrý obličej či tělo. Po 30 minutách smyjete teplou vodou. Máte-li lupénku nebo ekzém, doporučují se z marockého jílu zábaly.

Produkty s jílem, které jsme si oblíbili v redakci, najdete v galerii:

Zázračný jíl: Bojuje s akné, vyhlazuje a pomáhá při ekzému. Zkuste ho

Argital Maska ze zeleného jílu Argiltubo, 350 Kč, Maluna.cz
Argital Maska ze zeleného jílu Argiltubo, 350 Kč, Maluna.cz | Zdroj: archiv firem
Purity Vision Rhassoul - marocký jíl 200g, 199 Kč, Econea.cz
Purity Vision Rhassoul - marocký jíl 200g, 199 Kč, Econea.cz | Zdroj: archiv značek
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, 500 Kč, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz
Přírodní pleťový peeling Něžné pohlazení, 500 Kč, dieNikolai, biodynamickakosmetika.cz | Zdroj: archiv značek
Zahir Cosmetics Rhassoul marocký jíl 200g, 297 Kč, Biooo.cz
Zahir Cosmetics Rhassoul marocký jíl 200g, 297 Kč, Biooo.cz | Zdroj: archiv značek
Bílý jíl, 89 Kč, Saloos
Bílý jíl, 89 Kč, Saloos | Zdroj: archiv značek
Čistící minerální maska s bílým jílem, Lancome, 839 Kč, Sephora
Čistící minerální maska s bílým jílem, Lancome, 839 Kč, Sephora | Zdroj: archiv značek
Soaphoria Růžový jíl, 197 Kč, Folly.cz
Soaphoria Růžový jíl, 197 Kč, Folly.cz | Zdroj: archiv značek
  Jílová maska Navia s Guaranou a kofeinem pro zralou pleť, 192 Kč, bioaromakosmetika.cz
Jílová maska Navia s Guaranou a kofeinem pro zralou pleť, 192 Kč, bioaromakosmetika.cz | Zdroj: archiv značek
Revolution Skincare Pink Clay, 298 Kč, Notino.cz
Revolution Skincare Pink Clay, 298 Kč, Notino.cz | Zdroj: archiv značek
Francouzský zelený jíl 80g, Saloos, 107 Kč
Francouzský zelený jíl 80g, Saloos, 107 Kč | Zdroj: archiv značek
Francouzský zelený jíl 250g, Nobilis Tilia, 269 kč
Francouzský zelený jíl 250g, Nobilis Tilia, 269 kč | Zdroj: archiv značek
Soaphoria care Bentonitový jíl 150g, 127Kč, Notino.cz
Soaphoria care Bentonitový jíl 150g, 127Kč, Notino.cz | Zdroj: archiv značek
Jíl vaši pleť uzdraví
Jíl vaši pleť uzdraví | Zdroj: iStock.com
Krémová pleťová maska s bílým jílem a vodou z květů damašské růže, 490 Kč, Nuxe
Krémová pleťová maska s bílým jílem a vodou z květů damašské růže, 490 Kč, Nuxe | Zdroj: archiv značek