.

. Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)

Zářivý úsměv: Jaké zlozvyky nám ho kazí?

Smějete se bezstarostně a na celé kolo, protože víte, že vaše zuby jsou krásné a bezchybné? Pak tento článek nepotřebujete. V opačném případě vám poradíme, co pro své zuby můžete udělat. 

Kouření

Stačí balíček cigaret denně, aby vás to každých deset let stálo minimálně dva zuby... A vysvětlení je prosté. Tento zlozvyk vysušuje ústa a zastavuje tok slin, které za normálních okolností pomáhají odplavovat zbytky potravy. Na zubech, mezi nimi, ale také v rýhách jazyka se následkem toho začnou množit bakterie, jež zapříčiňují záněty dásní, nepříjemný dech a v některých případech i úbytek kostí. Ideálním řešením by samozřejmě bylo přestat kouřit. U méně náruživých kuřáků ale ještě existuje jistá naděje, a to ve speciálních zubních pastách, které nejenom bojují proti pigmentaci, ale zároveň revitalizují atakované dásně. Jako nejosvědčenější se ukázalo složení obohacené o přírodní enzymy s nízkou dávkou peroxidu.

TIP: Takové pasty nestačí používat 30 vteřin, ale je nutné jim vždy dát zhruba 2-3 minuty. Tak dlouho by ostatně mělo trvat i nejkratší správné čištění. Jinak výsledky nemají šanci se dostavit.

Nešetrné čištění

Víte, jak poznáte, že chrup čistíte příliš agresivně? Při přejíždění kartáčku po zubech by mělo být slyšet, že se štětinky pohybují. Jinak na to jdete zbytečnou silou a tím si říkáte o odtlačení dásní a obnažení krčků. A to nejenže nepůsobí vábně, ale daleko horší jsou zdravotní dopady. Citlivost odhalených krčků totiž svádí k tomu, že si lidé čistí zuby méně a vynechávají zubní nit. Nahromaděný plak pak přispěje ke vzniku kazů a dalšímu nežádoucímu ústupu dásní. Pro šetrnější čištění se doporučují měkké kartáčky. Chroničtí dříči si tedy pořídí „soft“ nástroj a místo v pěsti se ho budou snažit držet v prstech. Postup: u horních zubů postupujte směrem dolů, u dolních zase nahoru. Vhodné je také začít v úhlu 45° a následovat přirozený tvar zubů a dásní. Rovný horizontální pohyb nebo proti směru růstu totiž zatlačuje plak do dásně.

Zuby jako nástroj

Stačí malá nesnáz (pevný obal od sušenek, čouhající nit na kabátu, zatržený nehet...) a první pomoc, po které většinou „sáhnete“, jsou zuby. Ty přece dokážou v nouzi otevřít i láhev piva. Jenomže za jakou cenu? Prasklinky a odštípnutí představují v tomto kontextu ještě happy end. Pokud je totiž síla skutečně velká, může se zub (ro)zlomit a tehdy už nebývá cesty zpět. Pokud zuby takto zneužíváte, smiřte se s tím, že náprava není jednoduchá. Chrup jednak nemá schopnost samoregenerace, jako do jisté míry třeba pleť, a možnosti léčení se týkají pouze těch nejjednodušších forem poranění.

Drobné rýhy tak mohou částečně vyřešit zubní pasty s technologií remineralizující zubní sklovinu. S odštěpky už musí pomoct stomatolog, a to tmelením, kdy se vrstvy plastické hmoty v barvě zubu zatvrdí, zbrousí, vytvarují a vyleští. No a na nejzávažnější opotřebení zbývají tzv. korunky, což jsou v podstatě dutá pouzdra imitující zub, která se natrvalo připevňují k těm původním. Pozn.: Jestli k tomuto řešení dospějete, prokonzultujte předem finální odstín. Kdyby totiž mělo do budoucna dojít k bělení chrupu, tak to na umělé náhrady nezabírá.

Skřípání

Nevýhodou tohoto zlozvyku je, že o něm většinou nevíte. Dochází k němu zpravidla ve spánku a mnoho skřípajících ani netuší, jak to vůbec dělá. Děje se konkrétně to, že se silně zaťatými čelistmi o sebe odíráte horní i dolní oblouk, čímž se nejenom narušuje zubní sklovina, ale také se postupně ztrácí ostrost chrupu, až se úplně změní ní přirozený skus. Zuby by se zkrátka měly navzájem m dotýkat jenom při jídle. Efektivní pomoc proti skřípání nabízí formička, kterou pořídíte buď v ordinaci (bude přesnější), nebo ve specializovaných prodejnách (např. Profimed). Vyrábí se z termoplastického materiálu a tak je možné ji po nahřátí v horké vodě upravit podle vlastních potřeb (dokonce ji lze i několikrát remodelovat). Nasazuje se na noc, čímž vytvoří ochranný štít mezi oběma oblouky zubů, sníží tlak čelistí a pomůže svalům odpočívat.

Nevhodná strava

Častá a opakovaná konzumace některých nápojů a potravin se umí natolik zřetelně podepsat na zubní sklovině, že vám, mimo jiné, vizuálně přidá klidně i deset let. Patří k nim červené víno, káva, černý čaj, limonády, dále pak rajská omáčka, hořčice nebo třeba čokoláda. Čím to? Zrovna u sladkostí nebo zkrátka sacharidů totiž stačí málo, aby cukr v kombinaci s již existujícím plakem zajistil (během pouhých dvaceti minut!) kyselost v ústní dutině. No a jakmile tento stav přetrvává hodiny, kyselina provrtá sklovinu a zajistí vznik zubního kazu. O pigmentaci nemluvě. Jak asi tušíte, cesta k záchraně vede přes změnu stravovacích návyků. Přece jen, vyhnout se vrtání zubů za to stojí, nebo ne?

Druhá věc jsou pak samozřejmě změny v odstínu skloviny, které lze odklonit bělicími kúrami. Varianty na doma pochopitelně nedosahují výsledků stejně promptně jako v ordinaci, ale přesto dokážou situaci dramaticky vylepšit. Mírnější alternativou jsou například i pasty, ústní vody s bělicím efektem nebo volně dostupné proužky. Připravte se ale na to, že poslední jmenované mají své limity. Nemusejí totiž zubům a dásním dokonale sednout, a tak do nich pronikají sliny, jež bělicí látku zředí, a tím mohou omezit její zesvětlující schopnosti.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!

Aktuální květnové číslo si můžete objednat přes sms!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)