.

. Zdroj: Profimedia.cz

Velký obrat v módě: Jsem sladěná a nestydím se za to!

Posledních deset let nám módní magazíny a stylisté vtloukali do hlavy, že kabelka nemusí ladit k botám a správná módní ikona má působit dojmem, že na sebe ráno jen natáhla pár náhodně vytažených kousků ze skříně. Jenže teď se zdá, že cool nenucenosti v módě pomalu zvoní hrana. Anebo ne?

Na počátku léta se mezi uznávané módní ikony, jako jsou Alexa Chung nebo Olivia Palermo, vyhoupla nečekaně „nová“ tvář – devětačtyřicetiletá zpěvačka Céline Dion, která do té doby budila svými outfity spíše rozpačité reakce. Nyní, po smrti milovaného manžela, však zažívá životní restart a zdá se, že našla lék na bolavé srdce: vysokou módu neboli haute couture.

Jejímu statusu módní ikony výrazně napomohl magazín Vogue, který si ji vybral jako průvodkyni pařížským haute couture fashion weekem. Céline, která spolupracuje se stylistou jménem Law Roach, svými aktuálními kreacemi stále vzbuzuje rozporuplné emoce, ale... když vám tleská samotná Anna Wintour, má to zkrátka váhu. Navíc je třeba brát v potaz, že její outfity obsahují prvky opulence a kostýmní nadsázky – které si může z pozice slavné umělkyně dovolit. Jen těžko se jí však může člověk inspirovat.

Přesto zpěvačka vnáší do současné módy tendenci, která má šanci se uchytit. Céline Dion totiž v podstatě nosí oblečení návrhářů tak, jak ho prezentují na přehlídkách a jak patří k sobě. Baví ji oblékat kabát s hadím vzorem a k němu totožné maxikozačky, psychedelický komplet (sako, kalhoty, kabelka a boty) od Versace, popřípadě zelený Gucci kostýmek, který klidně doplní zelenou kabelkou a zelenými botami. Výsledkem je, že Céline ladí od hlavy až k patě, a ač se to zdá velmi na sílu, není jediná, kdo si v takto stavěných outfitech libuje.

Další módní ikonou, která převrací pravidla hry, je supermodelka Gigi Hadid. Ta se rovněž cítí dobře v monochromních outfitech a když zrovna nevyráží od hlavy až k patě v jedné barvě, dbá aspoň na to, aby se barvy nebo motivy na jejím outfitu opakovaly. Klidně sladí barvu bot a slunečních brýlí, nepokrytě zvolí obroučky tak, aby připomínaly lem na jejím topu, proužek na kalhotách zase umocní tím, že si vezme stejně barevné adidasky.

Ačkoli v posledních letech v módě zažíváme hodně sebeironie (za všechno můžeme zmínit třeba DHL mikiny od francouzské niche značky Vetements nebo kabelu Balenciaga, která vypadá jako Ikea taška), přílišná snaha ladit byla vždycky trochu tabu.

Teď se však zdá, že hraná nenucenost a ležérnost ve stylu triko, džíny a tenisky jsou pasé. Jednak už s touto výbavou příliš nezaujmete na sociálních sítích. Navíc se smazává rozdíl mezi tím, co nosíme v soukromí a co na veřejnosti – celebrity, modelky a blogerky dobře vědí, že i když jdou jen do vedlejšího obchodu pro mrkev, existuje reálná možnost, že je u toho bude někdo fotit. A tak se patřičně obléknou.

Ten posun je znát i v ulicích módních metropolí v době konání fashion weeků. Jen málokdo si troufne přijít v outfitu, který by předtím hodiny nepromýšlel. Všichni chtějí vyniknout, ukázat se. A tak možná skutečně nastal čas přiznat barvu: „Ano, jsem sladěná a nestydím se za to!“

Zpěvačka Céline Dion se po smrti manžela vrátila na jeviště a bylo to hodně emotivní vystoupení. Podívejte se na video.

Video placeholde