Georgia May Jagger

Georgia May Jagger Zdroj: profimedia.cz

Tilda Swinton
Cara Delevingne
Lily Cole
Sarah Jessica Parker
Andrej Pejic
7
Fotogalerie

Vady na kráse jako přednost aneb Když nedostatky vydělávají miliony!

Pokud jste kvůli orlímu nosu nebo škvírce mezi zuby proplakala dětství, pak vězte, že dnes vás ten samý „nedostatek“ může vynést na samý vrchol hvězdné krásy. 

Hranice atraktivity jsou, zdá se, čím dál otevřenější. Co se dříve považovalo za nepřekonatelný handicap, aby dotyčná zapadala do kolonky „classic beauty“, je dnes naopak obrovskou výhodou. Odlišnosti vedou. A to se nebavíme jen o výrazně kulatém obličeji (Lily Cole), mezeře mezi zuby (Georgia May Jagger), extrémně hustém obočí (Cara Delevingne) nebo obřím nosu (Sarah Jessica Parker). Na největším výsluní se hřejí i takové „vady“, jakými je porucha pigmentace (Winnie Harlow) či androgynní vzhled (Tilda Swinton). Krása dokonce zachází do takových extrémů, kdy neurčitost pohlaví vyvolává až pochyby (Andrej Pejic - Australan, který obléká dámské i pánské oblečení a odmítá se hlásit k jednomu pohlaví, častěji o sobě ale mluví jako o ženě).

Winnie Harlow
Winnie Harlow | Zdroj: profimedia.cz

Co se děje s tímto světem? Jak to, že nedostatky vydělávají miliony a dokonalá krása stojí v ústraní? Módní průmysl prostě jen využívá známé skutečnosti: aby daná osobnost mohla vyniknout, musí být na první pohled výjimečná. Což se nejen všem výše jmenovaným skvěle daří.

Přirozeně, my lidé máme ve zvyku srovnávat se s ostatními. A to nás vede k hledání vlastních nedostatků. Každá odchylka nějak ovlivňuje. Vysledovat to lze například na fenoménu opálené pokožky, jenž z reklam nepozorovaně vymizel a nyní už není tak žádoucí. Přičemž je zřejmé, že na vzory jsou nejcitlivější teenageři, kteří v určitém věku hledají vlastní identitu. Ten, kdo si svou vadu pevně zafixuje, nenechá se žádnými příklady přesvědčit. Vyplývá to ostatně i z výzkumů, naznačujících, že dívky, které si v dětství hrály s barbínami, mají později problémy s vlastní postavou i vzhledem.

Pokud jste se tedy i vy vždycky snažila svou miniaturní pusu alespoň opticky nazvětšovat konturou, výrazné pihy skrývat pod vrstvu silně krycího make-upu či odstávající uši kamuflovat hodně navlněnými kadeřemi vlasů, je načase hodit mindráky za hlavu. Největší matadoři v oboru krásy se rozplývají právě nad neotřelými půvaby. A jestli celý svět showbyznysu funguje na podobném principu (vyzdvihuje autentické a neobvyklé tváře), tak nač se trápit?

Možná je to z velké části i o tom, že se v názoru na krásu tolik lišíme. Zhruba z poloviny odpovídá náš pohled obecným normám a zbylých 50 % je čistě subjektivních. Vždyť to jistě dobře znáte sama: přítel se zamiloval do vašeho velkého (nenáviděného) nosu, kamarádka vám zase závidí (podle vás příšerně) vysoké čelo. Čím to je? Krása, i ta „nedokonalá“, vyzařuje něco, co ve druhém vzbuzuje lásku.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!

Na slavné osobnosti, jejichž vady na kráse jsou předností, se podívejte do naší fotogalerie:

Vady na kráse jako přednost aneb Když nedostatky vydělávají miliony!

Georgia May Jagger
Georgia May Jagger | Zdroj: profimedia.cz
Tilda Swinton
Tilda Swinton | Zdroj: profimedia.cz
Cara Delevingne
Cara Delevingne | Zdroj: profimedia.cz
Lily Cole
Lily Cole | Zdroj: profimedia.cz
Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker | Zdroj: profimedia.cz
Andrej Pejic
Andrej Pejic | Zdroj: profimedia.cz
Winnie Harlow
Winnie Harlow | Zdroj: profimedia.cz