Video placeholde

Trendy z Paříže: Neuvěříte, že tohle budete chtít na jaře nosit!

Dneska končí pařížský fashion week a s ním i série hlavních týdnů módy. Jaké trendy přinesl? Pojďte s námi na módní exkurzi!

Pláštěnky

Těžko říct, jaké bude příští jaro, nicméně podle Karla Lagerfelda bychom se rozhodně měly vybavit průhlednou pláštěnkou a kozačkami– právě tyto kousky byly jednotícím prvkem celé jeho přehlídky. A podobně smýšlel i Olivier Rousteing z Balmain nebo Pierpaolo Piccioli, kreativní ředitel módního domu Valentino, kteří svým pláštěnkám dodali i potisky a flitry.

Pláštěnky
Pláštěnky | Zdroj: PFW

Vintage džíny

Džíny s viditelnými švy nebo sešité z různých odstínů denimu jsou trendem již nyní, na jaře je tedy opět budete moci vytáhnout. Ale pozor, žádný hippie styl! Kombinujte je s elegantními svršky a doplňky, čímž docílíte toho pravého parisian chic looku.

Patchwork džíny
Patchwork džíny | Zdroj: PFW

Potisky s krajinou

Další trend, který nepatří mezi úplné nováčky (také jste si loni zamilovala legíny s Beskydami od Youngprimitive?). Fotografické potisky krajiny se letos hojně objevovaly na přehlídkách Issey Miyake a Balenciaga. Teď už je jen otázkou, jaký motiv je bližší vám. Hory se zasněženými vrcholky, nebo zahrada s růžemi?

Potisky s krajinou
Potisky s krajinou | Zdroj: PFW

Historizující pánský styl

Milujete pánský styl? Na jaře ho můžete aktualizovat o pár historizujících prvků– třeba sakem inspirovaným uniformou francouzských legionářů nebo rozevlátou košilí jako ze dvora Ludvíka XVI.

Historická pánská uniforma
Historická pánská uniforma | Zdroj: PFW

Vzorovaný kalhotový kostým

Anebo si můžete pořídit kalhotový kostým s ryze ženským potiskem. V kurzu jsou zejména drobné květiny, módní dům Hermès vsadil na své tradiční koníky.

Vzorovaný pánský kostým
Vzorovaný pánský kostým | Zdroj: PFW

Azurově modrá

Zatímco předcházející fashion weeky v New Yorku či v Miláně avizovaly příchod pastelových odstínů, Paříž hrála sytějšími barvami. Jednou z těch, na kterých se návrháři shodli, je azurový odstín modré. Je uklidňující, sofistikovaný a nepřehlédnutelný.

Azurově modrá
Azurově modrá | Zdroj: PFW

Nový trenčkot

Béžové trenčkoty byly v Paříži k vidění na řadě přehlídek, málokdy šlo o klasický střih, jak ho známe třeba z filmu Snídaně u Tiffanyho. Návrháři se tentokrát vezli na vlně konstrukce a dekonstrukce a zatímco někteří přidávali kapsy či vesty, jiní raději stříhali. Váš příští trenčkot tak může mít třeba podobu korzetových šatů.

Nový trenčkot
Nový trenčkot | Zdroj: PFW

Dlouhé třásně

Třásně na šatech byly k vidění i v New Yorku, v Paříži však návrháři přidali na délce. Třásně tak zdobily dlouhé sukně či spíše imitovaly látku, které ani nebylo potřeba. Odhalené nohy jsou totiž velkým trendem příštího jara a kromě třásní se budou nosit i vícečetné rozparky nebo průsvitné sukně.

Třásně
Třásně | Zdroj: PFW

Mrkváče

Zdá se, že džínová móda ještě víc prohloubí stávající tendenci cool anti-vkusu. Do módy se totiž vracejí vypasované střihy s mrkvovými nohavicemi, mnohdy navíc opatřené kapsami. Stella McCartney dokonce představila i několik plísňových modelů. Také jste zvědavá, jak se tento trend ujme?

Mrkváče
Mrkváče | Zdroj: PFW

Nařasené rukávy

Kdybychom měli vybrat jediný trend, který v Paříži naprosto převládal, pak by to byly objemné rukávy a důraz na výraznou siluetu kolem ramen a paží. Konkrétně se prosazovaly nabírané či volánové rukávy, které tak trochu evokují róby prohnané Alexis ze seriálu Dynastie nebo svatební šaty 80. let. Zkrátka mix opulence, nadsázky a kapky nostalgie.

Balónové rukávy
Balónové rukávy | Zdroj: PFW

Funkční bundy

Další důkaz, že móda prochází zvláštním obdobím, kdy záměrně čerpá inspiraci ve všem, co bylo ještě donedávna trapné, směšné a nepřípustné. A vesměs se to týká estetiky 90. let. Po mom džínách, ledvinkách a ponožkách v sandálech tak přišly na řadu i šusťákové a funkční bundy. Protože ošklivé je nové cool.

Funkční bundy
Funkční bundy | Zdroj: PFW

Fialová

Vedle azurově modré byla na přehlídkách k vidění i sytě fialová, která je pařížskou odpovědí na newyorskou levandulovou. Fialová (a obzvlášť tento odstín) je provokativní, mystická a buď ji milujete, nebo nesnášíte. Ale ať tak či tak, návrháři jsou přesvědčení, že příští jaro zvolíte první možnost.

Fialová
Fialová | Zdroj: PFW

Síťovina

Síťovina je nová krajka! Ačkoli se v posledních dvou letech Pinterest naplnil síťovanými punčochami, které lezou zpod roztrhaných džín, vypadá to, že návrháři se tohoto punkového prvku ještě nenabažili. Síťovinou prokládali vzorované šaty, čímž ubrali na výraznosti a také je symbolicky zahalili tajemstvím.

Zleva: Christian Dior, Altuzarra, Masha Ma
Zleva: Christian Dior, Altuzarra, Masha Ma | Zdroj: PFW

Černé pruhy

Vodorovné i svislé, barevné i černobílé, široké i tenké bretonské – nesmrtelné pruhy se nosily i v Paříži. Asi nejvýraznější byly na přehlídce Balmain, která vrátila do hry kombinaci s flitry, a také Christian Dior, jehož designérka Maria Grazia Chiuri navázala na úspěch trička We Should All Be Feminists novou proklamací: Why Have There Been No Great Women Artists?. Ta odkazuje na feministickou esej z roku 1971.

Pruhy
Pruhy | Zdroj: PFW