.

. Zdroj: Archiv Gucci

Tleskáme! Módní dům Gucci končí s kožešinami

Tohle je velká věc! Jeden z nejvlivnějších módních domů současnosti, jehož kolekce nepokrytě kopírují populární módní řetězce a který v posledních letech nastolil několik výrazných trendů, přichází s trendem možná největším. Od příštího jara už nebude Gucci navrhovat, prezentovat nebo prodávat žádný kousek, který by byl vyrobený ze zvířecí kožešiny. Protože nic není v současné době víc out než pravý kožich. 

Módní návrhář Alessandro Michele se stal kreativním ředitelem Gucci teprve před necelými třemi lety, ale už teď je za ním vidět kus skvělé práce. Povedlo se mu dokonce to, o čem sní většina prodejců či značek – tedy přitáhnout jen těžko uchopitelnou a málo loajální generaci mileniálů. Podle magazínu Business of Fashion stoupl počet zákazníků Gucci ve věkové kategorii 18 až 35 o čtyřicet procent, takže teď tvoří víc než polovinu zákazníků této dříve tradičně vnímané značky.

To si samozřejmě žádá nejen neustálý přísun neotřelých trendů a progresivního marketingu, ale i celkovou modernizaci značky. Jak ve svém prohlášení napsal výkonný ředitel Gucci Marco Bizzarri: „Sociální odpovědnost je jedna ze základních hodnot, na které Gucci staví svou filozofii. A o totéž budeme usilovat i ve vztahu k životnímu prostředí a zvířatům.“

Myslíte si, že kožešiny jsou stále moderní? Já si to nemyslím. Kreativita se dá vyjádřit tolika jinými způsoby než zvířecím kožichem.

Díky tomuto postoji se Gucci zařadí po bok návrhářům, kteří smýšlejí podobně. Patří mezi ně Giorgio Armani, Stella McCartney či Tommy Hilfiger, ale i e-shopy s módou jako Yoox nebo Net-a-Porter. Teprve značka, která si dokázala v takové míře získat srdce a důvěru mileniálů, však může přinést skutečnou změnu.

.
. | Zdroj: Instagram @gucci

Potvrzuje to i manažer americké neziskové organizace na podporu zvířat Humane Society PJ Smith: „Rozhodnutí Gucci je zlomovým okamžikem pro celý módní průmysl. Až se jednou podíváme zpátky, budeme právě tohle vnímat jako moment, kdy se celý byznys odvrátil od kožešin a nahradil je oblečením, které nevyžaduje krutost vůči zvířatům.“

A co kožešiny z minulých kolekcí? Ty prý Gucci nechá vydražit ve prospěch organizací na ochranu zvířat. Ještě jednou tleskáme!