Čistící mléko pro dehydratovanou pleť Hydrabio Lait, Bioderma, 320 Kč/250 ml

Čistící mléko pro dehydratovanou pleť Hydrabio Lait, Bioderma, 320 Kč/250 ml Zdroj: archiv firem

Odličovací gel pro problematickou pleť Acneclear make-up removal and cleansing gel, Dermacol, 119 Kč/200 ml
Rychlý jemný odličovač, Waso by Shiseido, 950 Kč/100 ml
Čistící pleťové mléko Sensitive cleansing milk, Dermacol, 119 Kč/200 ml
Odličovací kozí mléko s tonikem, Ziaja, ruzova10.cz, 80 Kč/200 ml
Pleťové mléko Oliva, Ziaja, ruzova10.cz, 199 Kč/200 ml
17
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Který odličovací přípravek hravě odstraní make-up a je šetrný?

Odličování a čištění pleti jsou nutnost, i když se pravidelně nelíčíte. Ne každý přípravek však nutně musí vaší pleti vyhovovat. Proto jsme otestovaly gely, mléka i micelární vody a podělily se s vámi o to, jak nám vyhovovaly. 

Andrea, redaktorka Ženy.cz, 27 let: "Zatím nemám jasno, jestli mi více vyhovují mléka, gely, nebo třeba vody, ale očekávám od nich především snadné, důkladné a šetrné odlíčení. A nesmí mě pálit obličej."

Rychlý jemný odličovač, Waso by Shiseido

Nebyla jsem si jistá, zda mi bude gelová textura vyhovovat, ale hned po prvním použití jsem byla maximálně spokojená. Odličovač pění i bez použití vody, která mě zbytečně vysušuje. Bez problému jsem s ním odlíčila i řasenku a tekuté linky, aniž by mě pak pálily oči. Po odlíčení je pleť hladká a měkká, ale i tak jsem před spaním použila svůj oblíbený obličejový olej.

+ odlíčí vše, šetrný na oční okolí, zanechává hladkou pleť

Rychlý jemný odličovač, Waso by Shiseido, 950 Kč/100 ml
Rychlý jemný odličovač, Waso by Shiseido, 950 Kč/100 ml | Zdroj: archiv firem

Čisticí gel, Bioderma

Tento čisticí gel nepění bez použití vody, ale stačí jen opravdu lehce navlhčit obličej. Velmi šetrně, ale perfektně odličuje. Odlíčení očí bylo naprosto v pohodě. Žádné pálení, ani když jsem se měla kontaktní čočky. A nejvíc mě dostala svěží vůně!

+ odlíčí vše, šetrný na oční okolí, svěží vůně

Čistící gel Sébium Gel moussant, Bioderma, 235 Kč/200 ml
Čistící gel Sébium Gel moussant, Bioderma, 235 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Čisticí mléko, For Life & Madaga

Tohle mléko krásně voní stejně jako obličejový peeling stejné značky, který jsem si hodně oblíbila. Klasicky ho nanesete na tampónek a očistíte s ním celý obličej včetně očí. Masírujte pleť zhruba minutu a pak dočistěte ještě jednou dávkou nebo jen suchým tampónkem podle potřeby. Poradí si snadno i s jakýmkoliv líčením a na očích nepálí. Po použití mám trošku sušší pleť, ale vše vyřeší obličejový olej. Líbí se mi také minimalistický obal, který je pro tuto českou značku typický.

+ snadné odlíčení, příjemná vůně, nepálí na očním okolí

Čistící mléko Mineral, For Life and Madaga, 205 Kč/200 ml
Čistící mléko Mineral, For Life and Madaga, 205 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Irena, editorka Ženy.cz, 42 let: "Mám citlivější pleť se sklony k zarudnutí, takže potřebuji, aby byl přípravek hodně šetrný. V poslední době jsem si zvykla na odličovací oleje."

Micelární odličovací voda, Sothys

V posledních letech jsem na odličování používala výhradně micelární vody, než jsem přešla na oleje. Návrat k micelárce v podobě od Sothys mi ale nevadil, svými účinky mě potěšila. Odličovala srovnatelně s těmi, co jsem používala doposud. Pokud byl člověk hodně nalíčený, chtělo to trochu trpělivosti, ale tak už to u micelární vody bývá. Sothys pro mne ale měla jeden zásadní bonus: Po její aplikaci byla moje pleť hydratovaná a zklidněná a to je přesně to, co potřebuji.

+ zklidněná pleť

Micelární odličovací voda se Spa™ termální vodou, Sothys, 890 Kč/200 ml
Micelární odličovací voda se Spa™ termální vodou, Sothys, 890 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Detoxikační micelární gel, Yves Rocher

Tento odličovací přípravek má tekutější gelovou konzistenci a dobře se nanáší na obličej i dekolt. Pleť dokáže jemně vyčistit, ale pokud na sobě máte větší vrstvu make-upu nebo voděodolné přípravky, bude to chtít nanášet poměrně velké množství několikrát za sebou. Gel jemně voněl, neštípal ani nepálil. Pleť byla po vyčištění jemná. Oceňuji, že jde o výrobek bez parabenů, minerálních olejů i barviv.

+ složení, jemná vůně

Detoxikační micelární gel Elixir Jeunesse, Yves Rocher, 249 Kč/200 ml
Detoxikační micelární gel Elixir Jeunesse, Yves Rocher, 249 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Zklidňující čisticí a odličovací gel, Bioderma

Červená micelární voda od Biodermy byla mým dlouholetým partnerem v odličování, a tak jsem si říkala, že i když můj obličej a chlorovaná voda se dvakrát nemusí, zkusím tento gel. Pravda je, že funguje skvěle: Na obličeji udělá po navlhčení jemnou pěnu, díky které odstraníte vše, co na obličej nepatří. Obličej ani oči nepálí a pleť po něm nemám červenou, jako to u některých podobných přípravků bývá. Po nějaké době jsem ale měla pocit, že je má pleť vysušená. Za což s největší pravděpodobností nemůže gel, ale právě chlorovaná voda, a tak jsem si potvrdila, že tento způsob odličování prostě pro mne není.

+ jednoduchá aplikace, dobře čistí, nedráždí

Jemný zklidňující čistící a odličovací gel Sensibio, Bioderma, 314 Kč/200 ml
Jemný zklidňující čistící a odličovací gel Sensibio, Bioderma, 314 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Ivona, redaktorka Ženy.cz, 34 let: "Mám suchou pleť se sklonem k pupínkům a zarudnutí, a proto mi ne každý odličovací přípravek sedne."

Odličovací mléko pro suchou a citlivou pleť, Mylo, vemzu.cz

Mléko Mylo v černé skleněné lahvičce mi bylo hned sympatické, jelikož mi připomíná můj oblíbený čisticí gel Halcyon od Yuli. Mylo však nejen čistí, ale i odličuje a není po něm potřeba používat tonizační vodu, což je skvělou úsporou času. Ocení ho veganky a také milovnice krásného a současně praktického designu (mléko se nanáší dávkovací pumpičkou). Milovnice krásných vůní budou trochu zklamané, protože Mylo voní/nevoní tak zvláštně, těžko se to popisuje. Já jsem se musela při aplikaci trochu překonávat, na druhou stranu mléko je opravdu šetrné, perfektně odličuje a moje pleť po něm byla spokojená a hydratovaná. Mylo je z více než 90 % tvořeno organickými složkami, obsahuje vodu z damašské a skalní růže, výtažky ze slunečnice, pupalky, máty, pomerančovníku a rozmarýnu a mandlový olej.

+ veganský produkt, skvěle odličuje, nedráždí a nevysušuje pleť

Odličovací mléko na suchou a citlivou pleť Moissanit, Mylo, vemzu.cz, 529 Kč/200 ml
Odličovací mléko na suchou a citlivou pleť Moissanit, Mylo, vemzu.cz, 529 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Odličovací mléko s mandlovým a pupalkovým olejem, Nobilis Tilia

Přiznám se, že k odlíčení raději používám produkty s řidší konzistencí, než má odličovací mléko od Nobilis Tilia. To je ale také jediná výtka, kterou k tomuto produktu mám. I přes hustší konzistenci, kvůli níž se po obličeji hůře roztírá (a snadno tak můžete některé partie, třeba u uší nebo krku, odbýt), byla moje pleť s tímto mlékem v rovnováze a nevyskytly se mi žádné nečekané pupínky, takže předpokládám, že odličuje a čistí skvěle. A samozřejmě šetrně. Neobsahuje éterické oleje, které mohou dráždit citlivou pleť, ale směs rostlinných olejů a vitamínů, které pleť vyživují, chrání a regenerují. Výrobce říká, že s ním odlíčíte i oči. To jsem nezkoušela, jelikož používám voděodolnou řasenku, každopádně na dočištění bylo fajn. Navrch tohle mléko příjemně a nevtíravě voní a i přes poměrně malé balení dlouho vydrží.

+ přírodní složení, skvěle odličuje, hydratuje, nedráždí pleť, příjemně voní

Odličovací pleťové mléko s mandlovým a pupálkovým olejem, Nobilis Tilia, 224 Kč/100 ml
Odličovací pleťové mléko s mandlovým a pupálkovým olejem, Nobilis Tilia, 224 Kč/100 ml | Zdroj: archiv firem

Petra, redaktorka Ženy.cz, 34 let: "Mám mastnější pleť se sklony k pupínkům a líčím se denně. Navíc nosím kontaktní čočky, takže potřebuji, aby byl přípravek maximálně šetrný na oční okolí."

Čisticí mléko s mandlovým olejem, Lirene

Líčím se denně a největší důraz dávám na make-up, neboť moje problematická pleť, která se mi během měsíce dost mění, není ideální a vyžaduje i silnější vrstvu líčidel, abych skryla nedostatky. Čisticí mléko Lirene pokožku vyčistí, ale musíte hodně přitlačit. Odlíčení nejde tak lehce, musíte použít mnoho tamponků. Ale pleť pak není podrážděná, kůže se hned zklidní a je hebká, nenechává mastný film, přijde mi, že i pupínky se pak stáhnou. Co se týče líčení očí, je to stejné jako s pletí, odlíčí, ale musíte přitlačit.

+ zklidněná pleť

Čistící mléko s mandlovým olejem Beauty Care, Lirene, 109 Kč/200 ml
Čistící mléko s mandlovým olejem Beauty Care, Lirene, 109 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Čisticí pleťové mléko, Ziaja

Přírodní oliva mléko mi vyhovovalo asi nejvíce. Pleť je odlíčená rychle, nemusíte tlačit. Moje pleť i kůže mají rády produkty obsahující olivový olej, neboť jsou po nich zavlažené tak akorát. Žádný mastný film, kůže je hebká a pružná. Tím, že neobsahuje barviva a je jen lehce parfémováno, nevadí ani při odličování očí, když máte kontaktní čočky, nic nepálí. Navíc jsou po použití odličovacího mléka oční víčka pružná, nevysouší a nemusím ani používat krém na oči.

+ vhodné pro odličování s kontaktními čočkami, pružná kůže

Pleťové mléko Oliva, Ziaja, ruzova10.cz, 199 Kč/200 ml
Pleťové mléko Oliva, Ziaja, ruzova10.cz, 199 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Šetrné pleťové mléko pro citlivou pleť, Dermacol

Tohle mléko dostalo zatěžkávací zkoušku v podobě líčení na maškarní, takže silné vrstvy líčení zejména na očích. Stačí jeden tah a vše jde lehce odlíčit. Opět obsahuje olivový olej a kůže je po něm hebká a vláčná a díky D-pantenolu přispívá k procesu hojení pupínků. Nepoužívám voděodolné řasenky ani líčidla, takže nemohu říci, jak odličuje tento druh líčidel. Příjemná je i svěží vůně a na odličování nepotřebujete tak velké množství mléka. + velmi dobře odličuje i silnou vrstvu make-upu

Čistící pleťové mléko Sensitive cleansing milk, Dermacol, 119 Kč/200 ml
Čistící pleťové mléko Sensitive cleansing milk, Dermacol, 119 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Katka, editorka Moje zdraví, 38 let: "Mám suchou pleť se sklonem k tvorbě vrásek. Odličuji se každý den a potřebuji, aby byl přípravek šetrný a účinný."

Jemné odličovací mléko, Evoluderm

Odličovací mléko od Evoluderm má příjemnou konzistenci a dobře odličuje. Pleť je po něm jemná a není mastná. Cena je také příznivá. Jediné, co mi příliš nevyhovovalo, je vůně.

+ zanechává pleť hladkou a jemnou, nemastí, dobře odličuje, nízká cena

Jemné odličovací mléko pro normální pokožku Gentle Make-up Remover, Evoluderm, fann.cz, 129 Kč/250 ml
Jemné odličovací mléko pro normální pokožku Gentle Make-up Remover, Evoluderm, fann.cz, 129 Kč/250 ml | Zdroj: archiv firem

Odličovací kozí mléko s tonikem,Ziaja

Odličovací kozí mléko je určené pro suchou pokožku se sklony k tvorbě vrásek. Velmi sympatické na firmě Ziaja je, že netestuje své produkty na zvířatech. Mléko má kromě odlíčení také zlepšit barvu pleti, osvěžit a hydratovat. Změnu barvy jsem nepozorovala, ale odličuje a hydratuje pěkně. Vůně mi nebyla moc sympatická, výrobek to ale dorovnal svou skvělou cenou.

+ dobře odličuje, netestuje se na zvířatech, nízká cena

Odličovací kozí mléko s tonikem, Ziaja, ruzova10.cz, 80 Kč/200 ml
Odličovací kozí mléko s tonikem, Ziaja, ruzova10.cz, 80 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Čisticí mléko pro dehydratovanou pleť, Bioderma

Odličovací mléko od Biodermy se dobře nanáší a roztírá. Je hypoalergenní, v očích nepálí a odličuje poměrně dobře. Má neutrální vůni a jemnou konzistenci. Nemám co vytknout.

+ nepálí v očích, dobře odličuje

Čistící mléko pro dehydratovanou pleť Hydrabio Lait, Bioderma, 320 Kč/250 ml
Čistící mléko pro dehydratovanou pleť Hydrabio Lait, Bioderma, 320 Kč/250 ml | Zdroj: archiv firem

Tereza, grafička, 28 let: "Mám problematickou pleť. Odličování a čištění je pro mě hodně důležité. Ne každý výrobek mé náročné pleti vyhovuje."

Odličovací gel pro problematickou pleť, Dermacol

Tento odličovací gel je přímo určen na aknózní a problamatickou plet. Perfektně smyje veškeré nečistoty i jakýkoliv make-up. Šetrně čistí ucpané póry a zanechává jemnou pleť. Nejlepší je vzít si ho do sprchy a při každém koupání si přípravkem důkladně odlíčit i vyčistit celý obličej, krk i dekolt.

+ super balení s pumpičkou, dobře čistí, ideální na problematickou pleť

Odličovací gel pro problematickou pleť Acneclear make-up removal and cleansing gel, Dermacol, 119 Kč/200 ml
Odličovací gel pro problematickou pleť Acneclear make-up removal and cleansing gel, Dermacol, 119 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Odličovač a tonikum, Yves Rocher

Odličovač s tonikem krásně voní a zjemňuje pokožku. Na odstranění řasenky ho ale nedoporučuji. Co mi opravdu vyhovovalo, bylo, že jsem ho po odlíčení nemusela oplachovat, protože se krásně vpil do pleti a zanechal ji hebkou.

+ vůně, jemná pleť

Odličovač a tonikum Pure Calmille, Yves Rocher, 179 Kč/200 ml
Odličovač a tonikum Pure Calmille, Yves Rocher, 179 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem