Jak si oblečením zvýšit sebevědomí?

Jak si oblečením zvýšit sebevědomí? Zdroj: Profimedia.cz

STYLISTÉ RADÍ: Jak si oblečením zvednout sebevědomí?

Vstala jste z postele levou nohou? Jste bez nálady a potřebovala byste zvednout sebevědomí, ať můžete čelit nástrahám dne se vztyčenou hlavou a s dobrým pocitem ze sebe sama? Nechte si poradit od stylistů, jaké znají osvědčené triky. 

JANA KAPOUNOVÁ

Jana Kapounová
Jana Kapounová | Zdroj: Archiv stylistky

Myslím, že platí obecné pravidlo, že každá žena se cítí dobře, když dobře vypadá. Navíc to z ní pak vyzařuje i navenek a lidé si toho všimnou. Každý máme na sobě nějakou nedokonalost, tak proč bychom ji měli zdůrazňovat? Stačí si na sebe vzít něco, co ji schová a co naopak podtrhne naše půvaby. Když na člověka padne splín nebo se mu něco nedaří, rozhodně bych nedoporučovala vpadnout do obchodů a vyplenit je. Naopak při výběru věcí doporučuji rozvážnost a rozhodně je dobré poradit se s někým, kdo tomu rozumí. Ale s výběrem stylisty je to podobné jako s výběrem architekta nebo jiného odborníka, je potřeba abyste spolu byli na stejné vlně. Ne aby vás tlačil do nějakých šíleností, ve kterých se nebudete cítit dobře, protože to nebudete vy.

S výběrem stylisty je to podobné jako s výběrem architekta – je potřeba abyste spolu byli na stejné vlně. Ne aby vás tlačil do nějakých šíleností, ve kterých se nebudete cítit dobře.

Pokračování 2 / 4

FILIP VANĚK

Filip Vaněk
Filip Vaněk | Zdroj: Archiv stylisty

Oblečení podle mě se sebevědomím hodně souvisí. Vídám to dnes a denně u svých klientů, kteří ke mně přijdou a po čase se v dobrém stylingu vidí jinak, vnímám, jak se jim sebevědomí zvyšuje. Za svou kariéru jsem od klientů s díky slyšel, že se jim zlepšil manželský vztah, nebo znám muže, kteří se rozvedli a našli si jiné partnerky, protože se stali atraktivnějšími. V okolí mám i případy, kdy si lidé značkou oblečení zvedají společenský status, a tím vlastně sebevědomí, což není úplně to pravé ořechové, nicméně jsou i tací. Můj tip, jak si oblečením zvednout sebevědomí, je brát to jako hru a obléci se ráno tak, abychom se cítili dobře, měli ze sebe dobrý pocit a cítili se v daném outfi tu sebejistě a krásně. To se poté odrazí na naší náladě a sebevědomí po celý den.

Pokračování 3 / 4

MARTINA GVIZDOVÁ

Martina Gvizdová
Martina Gvizdová | Zdroj: Archiv stylistky

Naše sebevědomí záleží na mnoha faktorech a každý den je velmi individuální. Někdy máme pocit, že právě dnes je náš den a máme sebevědomí na rozdávání, jindy se stane, že se probudíme a zjistíme, že bychom se nejraději neukazovali mezi lidmi. Jedním z triků je pak určitě výběr oblečení, které nám pomůže vypadat třeba štíhlejší, veselejší nebo mladší. Každý má nějakou tělesnou partii, o které si myslí, že je sexy a tu pak může oblečením zvýraznit. A naopak se dají schovat, opticky zmenšit či zvětšit ty partie, na které není zrovna hrdý. Obecně platí, že výrazné barvy přitahují pozornost, tak by měly být na místech, na která jste pyšní a chcete je ukázat. Tmavé barvy naopak použijte na problematické partie. Můj tip je zjistit a najít, co nám svědčí a také, když zrovna potřebujeme trošku zvednout sebevědomí, zbytečně neriskovat, jít v šatníku na jistotu a obléci si právě ten kousek, který nám spolu s perfektním make-upem, účesem a úsměvem určitě pomůže cítit se sebevědoměji.

Když se budete v oblečení cítit dobře, budete dobře i vypadat.

Pokračování 4 / 4

RADKA SIRKOVÁ

Radka Sirková
Radka Sirková | Zdroj: Archiv stylistky

Nevrhejte se do nákupu oblečení jen proto, že vám v šatníku chybí trendy. Oblékejte se intuitivně – vaše intuice vám nejlépe napoví, v čem se cítíte nejlépe a co vám tím pádem nejvíce sluší. Nevrhejte se do bláznivých experimentů, kterými budete chtít všechny ohromit. Začněte pomalu se základními kombinacemi (bílá košile, pouzdrová sukně, dobře padnoucí džíny, malé černé…) a pomalu přidávejte barvy, o kterých si myslíte, že vám sluší. Když se budete v oblečení cítit dobře, budete dobře i vypadat.

Článek připravila redakce časopisu Moje Psychologie.