Tónující olej na rty Lip Comfort Oil, odstín Raspberry, Clarins, 495 Kč

Tónující olej na rty Lip Comfort Oil, odstín Raspberry, Clarins, 495 Kč Zdroj: archiv firem

Dlouhodržící rtěnka Grand Rouge, odstín Rouge Vif, Yves Rocher, 325 Kč
Oční linka va fixu Colour Precise Eyeliner, odstín Black, Rimmel London, 189 Kč
Voděodolná zhušťující řasenka Lash Beautifi er Waterproof, odstín Black, Astor, 259 Kč
Neviditelný fluidní make-up Lingerie de Peau, SPF 20, odstín Natural, Guerlain, 1490 Kč
Kajalová tužka na oči Giant Pro Kajal, odstín Black, Gosh, 299 Kč
17
Fotogalerie

Škola líčení: Kam nanést rozjasňovač a jak nanášet stíny?

Jste si jistá, že rozjasňovač nanášíte tam, kam opravdu patří, a se stíny na obočí to moc nepřeháníte? Projděte si naši školu krásy. Třeba vám otevře oči. 

Základní principy

První krok celého líčení by měl vždy patřit aplikaci podkladové báze. Ta totiž vyhladí povrch pleti a dokonale ji tak připraví pro následné tónování. Častokrát má i další vlastnosti, například zmatnění, rozjasnění, zatažení pórů apod. Vyzkoušejte si předem, jestli se konzistence báze a make-upu snesou. Může se totiž snadno stát, že se pak tónující vrstvička drolí a nepůsobí celistvě.

Při nanášení make-upu vycházejte z jeho konzistence a pořiďte si k tomu nejvhodnější nástroj, to znamená štětec, houbičku anebo vlastní prsty. Obecně se štětec nejvíc hodí na tekutější textury, houbička na tužší a prsty na jakékoli. Zkušenosti vás ale naučí, že kombinace všech tří bývá nejpovedenější. Make-up zapracujte do všech zákoutí a okolo linie vlasů, poblíž uší nebo pod hranou spodní čelisti jej nezapomeňte rozmazat doztracena. Odstín základu (stejně jako u korektoru) volte spíše dožluta – narůžovělé tóny sluší málokomu! Make-up můžete mít ve dvou barvách, které lze podle aktuálního odstínu pokožky míchat.

Nyní přichází na řadu korektor tělové barvy, s nímž můžete zamířit ke všem tmavým místům v obličeji (kruhy pod očima, nosoretní rýhy, hluboko posazené oči), popřípadě zkorigovat začervenání (zelený odstín) či zašedlé partie (fialový tón). Vždy si jen dejte záležet na pečlivém vpracování korektoru, abyste kamufláž neprozradila.

Světla a stíny

Za předpokladu, že jste si vybrala krémový nebo tekutý rozjasňovač, je na něj ten správný čas. Po přepudrování by totiž mohly na tváři vzniknout fleky. Rozjasnění přitom patří na horní linii lícních kostí, na hranu nosu, do žlábku nad vrchním rtem, případně pod nejvyšší bod obočí. Správný timing ostatně platí i pro krémovou či tekutou tvářenku. U té si pořiďte rovnou dva odstíny: tmavší tělový a dorůžova. S přirozenou zamiřte do prohlubní na tvářích, bradu a strany čela, naproti tomu svěží růžovou naneste přímo na jablíčka lícních kostí a veďte ji směrem k uším. Krásně tak obličej vytvarujete.

Bezbarvý či tělový pudr má funkci fixátoru make-upu, ale s přibývajícím věkem je dobré se zmatňováním raději šetřit. Lehký, přirozený lesk pleti neuškodí. Snad jen v T-zóně není nikdy úplně žádoucí. Houbička přitom zprostředkovává intenzivnější finiš, zatímco štětec působí přirozeněji. Jestliže jste dala přednost pudrovému zdravíčku a rozjasňovači, měly by přijít na řadu právě teď (na stejné partie, které už byly zmíněny).

Hluboký pohled

V oblasti očí začněte zvýrazněním obočí, které dává tváři pomyslný rám. Platí u něj jednoduché pravidlo – začíná zhruba nad vnitřními koutky očí, první dvě třetiny přitom směřují vzhůru a poslední dolů. Veškeré přebývající chloupky tedy odstraňte pinzetou, trhnutím po směru růstu, a takto upravené oblouky podpořte řasenkou anebo stíny na obočí v barvě vlasů. Budete-li chtít mírnější efekt, naneste nejprve pudrovou tělovou tvářenku a až přes to stíny.

U očních víček použijte opět nejdřív podkladovou bázi kvůli delší trvanlivosti a pak světlé stíny v barvě slonové kosti, kterými pokryjete celou plochu, zejména vnitřní koutky (čistě bílá je zbytečně ostrá!). Linii nad řasami a záhyb víčka zdůrazněte vybraným tmavším odstínem (barva by neměla konkurovat duhovkám očí). Nepřesáhněte linii spojující vnější koutek s koncem obočí, působila byste smutně. Stejným tónem ještě orámujte spodní víčka a pamatujte, že u pudrových stínů se pracuje štětcem, u krémového fungují prsty.

Chcete-li přidat oční linky, naznačte si je (klidně klasickou tužkou na oči) a zkontrolujte svůj záměr přímým pohledem do zrcadla. Pokud jste spokojená, můžete vše vykreslit načisto. Pozn.: U fixu, kajalové tužky nebo i krémové linky se doporučuje opřít si pevně loket, aby byla linie co nejdokonalejší. Řasy pak podtočte kleštičkami a pokračujte mascarou. Pro zajímavost, nejpřirozeněji působí odstín hnědočerný a nejdůležitější zásada zní: obalit řasy barvou shora i zezdola, od kořínků ke konečkům.

Za úsměv

Pro dokonalost rtů je důležité, aby byly hladké a hydratované. Po jemném peelingu a balzámu je tedy osušte a naneste rtěnku či tekutou barvu přímo z tuby. Pokud chcete vyšší intenzitu a precizní výsledek, vezměte si na pomoc štěteček a teprve potom tvar doplňte konturou ve stejném odstínu. Opačný postup, kontura a až pak barva na celou pusu, se týká více neutrálního odstínu tužky.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!