Giambattista Valli haute couture jaro/léto 2018

Giambattista Valli haute couture jaro/léto 2018 Zdroj: Profimedia.cz

Šaty z přehlídek haute couture: Návrháři se zamilovali do peří a mašlí!

Paříž v minulých dnech ožila přehlídkami haute couture neboli vysoké módy. A ačkoli jsou tyto šaty, vyráběné výhradně ručně a z nejjemnějších materiálů, určeny často jen na červený koberec či na pódium, i tak jsou výrazným příspěvkem do současných trendů. Takže, co se bude podle mistrů návrhářů letos nosit do společnosti?

1. Peří

Nejmasivnější trend tohoto haute couture weeku a dost možná i roku. Prvními vlaštovkami byly už Angelina Jolie na Critics' Choice Awards nebo Margot Robbie na SAG Awards, které i díky tomu patřily k nejlépe oblečeným ženám. A další budou brzy následovat. Dior, Chanel, Givenchy, Ralph & Russo, Elie Saab, Valentino... seznam módních domů a návrhářů, kteří představili šaty ozdobené pelerínami, manžetami, korzety či klobouky z jemných péřových vláken, dokazuje, že opravdu nejde o tvůrčí náhodu.

Zleva: Guvenchy, Ralph Russo, Dior
Zleva: Guvenchy, Ralph Russo, Dior | Zdroj: Profimedia.cz

2. Mašle

Když velká večerní, tak se vším, co vyjadřuje ženskost. Mašle a mašličky k těmto prvkům bezesporu patří a už několik sezon je prosazuje módní dům Valentino, který tentokrát vsadil na ležérní eleganci a mašle nechal volně splývat z ramenou i kolem pasu. Rád se k nim vrací i Karl Lagerfeld, který zvolil ultra dívčí verzi s dlouhou stuhou. A pak je tu Elie Saab a jeho saténové mašle u krku, Giambattista Valli s černými stuhami v pase a na ramenou nebo Viktor & Rolf s řadou hravých barevných mašlí na prsou. Fascinující, jak může jeden a tentýž prvek dodat šatům zcela jiný styl.

Zleva: Chanel, Elie Saab, Valentino
Zleva: Chanel, Elie Saab, Valentino | Zdroj: Profimedia.cz

3. Plisé

Plisé, okouzlující detail na látce, který šatům dodává ještě větší lehkost. Nebylo zastoupené v takové míře jako peří nebo mašle, ale rozhodně nezapadlo. Návrhářka Clare Waight Keller z Givenchy ho zkombinovala s ombré, dvojice Ralph & Russo s transparentním šifonem a Karl Lagerfeld jím podtrhl sentimentální šmrnc střihů, které evokují módu kolem roku 1915 – tedy éru, kdy se začala uvolňovat ženská silueta a kterou posléze dotáhla k dokonalosti Coco Chanel.

Zleva: Givenchy, Ralph Russo, Chanel
Zleva: Givenchy, Ralph Russo, Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

4. Třásně

A pak tu byly třásně, které už jsme ve velkém viděli na přehlídkách ready-to-wear, jen na haute couture působily ještě elegantněji a opulentněji. Leskly se, třpytily, Jean Paul Gaultier je předvedl v nekompromisních barevných variantách.

Zleva: Ralph Russo, Givenchy, Jean Paul Gaultier
Zleva: Ralph Russo, Givenchy, Jean Paul Gaultier | Zdroj: Profimedia.cz

5. Volány

Na přehlídce Giambattisty Valli byly volány často tím jediným, z čeho byly šaty vytvořené – a platilo, že čím víc, tím lépe! Ale ani ostatní návrháři se nespokojili s málem a vyslali jasný signál: Volány tu byly, jsou a budou.

Zleva: Giambattista Valli, Givenchy, Chanel
Zleva: Giambattista Valli, Givenchy, Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

6. Kalhoty

Haute couture pro minimalistky? Co takhle kalhoty s topem, který má zajímavě řešenou, asymetrickou strukturu? Ženský šmrnc dodají atypické doplňky, návrháři se tentokrát soustředili především na hlavu – klobouky, čelenky a hlavně miniaturní závoje přes obličej!

Zleva: Valentino, Ralph Russo, Armani Privé
Zleva: Valentino, Ralph Russo, Armani Privé | Zdroj: Profimedia.cz