...

... Zdroj: iStock.com

Rosacea není akné: Jak ji poznat a jakou používat kosmetiku?

Zdá se vám, že je váš obličej červenější než obličeje vašich kamarádek? Na vině mohou být rozšířené cévky, které nepříjemnou červeň způsobují. Nemoc se jmenuje rosacea neboli růžovka. Pro pacienty znamená nejen různá omezení, ale i psychickou zátěž. Jak se liší rosacea od akné a jak se jí zbavit?

Rosacea (růžovka) je poměrně časté kožní onemocnění. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění centrální části obličeje, typicky postihující nos, tváře, střed čela a bradu. Zprvu se projevuje začervenáním (takzvaný erytém) a rozšířenými žilkami na obličeji, dále pak pupínky a zánětlivými papulkami (boláčky), jež se naštěstí hojí bez jizev. Nejdříve se jedná o přechodné zčervenání, později bohužel i trvalé, kosmeticky a psychologicky nepříjemné červené zabarvení pokožky, což pacienti přijímají s pocitem nelibosti.

Při delším trvání dochází ke zvětšení mazových žláz a zhrubnutí kůže (fibrotizace), což vede k zesílení kůže (fyma), proto vznikají hrbolaté až květákovité útvary na nose, tedy nevzhledné zbytnění nosu (rinofyma). Léčba rozhodně patří do rukou lékaře – dermatologa,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Helena Jančová z Polikliniky profesora Řeháka v Praze 5.

Geny, kvasinky, či roztoč?

Na otázku, proč vlastně rosacea vzniká, není snadná odpověď, jde o řadu faktorů, které mohou k rozvoji tohoto onemocnění přispět. „Příčina (etiologie a patogeneze) onemocnění skutečně není jasná, jde zřejmě o souběh několika či mnoha jevů. Podle všech dosavadních poznatků má zcela jistě vliv genetická (vrozená) predispozice, podezřívá se vrozená vazomotorická labilita obličeje – jedná se o cévní a vazivové odchylky, kdy kůže reaguje na běžné zevní i vnitřní podněty začervenáním a zánětem. Spolupodílet se mohou též onemocnění trávicí soustavy, vysoký tlak nebo kožní mikroby (kvasinky či roztoč Demodex folliculorum, takzvaný trudník tukový). Zhoršení stavu způsobují obecně všechny vlivy, které vyvolávají překrvení obličeje,“ upozorňuje lékařka.

Vliv mohou mít i určité léky (na vysoký tlak apod.), hormonální změny např. v přechodu nebo nadměrný stres. Zcela předejít vzniku rosacey bohužel není dost dobře možné právě vzhledem k vrozené (pre)dispozici. Důležité je však dodržovat určitá režimová opatření, díky kterým spolu s vhodnou léčbou lze dostat toto onemocnění pod kontrolu. Od věci samozřejmě není vyhýbat se níže uvedeným možným „viníkům“, tedy faktorům, které mohou onemocnění spustit či zhoršit: horké či mrazivé prostředí, sauna, horká koupel, vítr horké nápoje a potraviny, kofein, alkohol, jídla kořeněná a pikantní sluneční záření dráždivé kosmetické přípravky, parfémovaná kosmetika, peelingy, alkoholové roztoky.

Léčba místní i celková

„Bez správné léčby a dodržování zásad vhodné prevence postupně dochází k nepříjemnému zhoršení stavu. Čím dříve se s léčbou rosacey začne, tím pochopitelně lépe, včasnou a vhodnou terapií můžeme zabránit přechodu do pokročilé formy onemocnění nebo též komplikacím, například perzistujícím otokům obličeje, zejména na lících (lymfedematózní rosacee),“ říká MUDr. Jančová.

„Zevní terapie zahrnuje externa, tedy přípravky s protizánětlivými účinky. V počátečních stadiích onemocnění je tedy léčba místní, lékař předepisuje léčebné krémy, gely, pasty, například s metronidazolem či ichtamolem. Při zhoršení stavu se používají lokální či celková antibiotika, případně též metronidazol v tabletách, u těžších stavů pak izotretinoin. Mimochodem, kortikoidy jsou u rosacey kontraindikované. Chirurgická dermabraze nebo CO2 laser přichází na řadu při řešení již zmíněného rinofymatu (zbytnělého nosu). Na rozšířené cévky a začervenání kůže lze použít cévní laser, případně pulzní intenzivní světlo. Při vzniku jizev se využívají různé možnosti korektivní dermatologie, laserového ošetření nebo přímo plastické chirurgie,“ vyjmenovává dermatoložka. V každém případě je kromě jiného nezbytná šetrná a pečlivá péče o pokožku ze strany pacienta.

Červené projevy je možné – a z psychologického hlediska i vhodné – „léčivě“ překrývat, aby případnými negativními poznámkami ze strany kolemjdoucích či spolupracovníků netrpěla duše postiženého. Tak rádi odsuzujeme vše, co je jiné. Lidé postižení rosaceou často v důsledku svého vzhledu trpí nízkým sebevědomím, ve společnosti prožívají rozpaky, a proto se raději izolují. Mnohdy je tedy zapotřebí psychoterapeutické pomoci, která by však měla jít ruku v ruce s tou dermatologickou.

Skrýt vady a odhalit krásu

Nicméně kromě léčby jako takové jsou řešením také speciální krémy či přímo make-upy se zeleným tónováním, které opticky korigují červené zbarvení kůže a sjednocují její tón. Je pouze zapotřebí se naučit s daným přípravkem správně pracovat. V každém případě se dá vzhled a stav pokožky komplexním přístupem výrazně zlepšit a tím lze podstatně změnit i kvalitu života daného člověka.

Jaký je rozdíl mezi rosaceu a akné?

Rosacea se vyskytuje u dospělých, akné především v období puberty. U akné jsou přítomny komedony, tedy černé a bílé tečky, ucpané póry, u rosacey se vyskytuje začervenání kůže přes viditelné cévky. Rosacea sice postihuje obě pohlaví, nicméně ve větší míře ženy, nejčastěji mezi 30. a 60. rokem věku.

Více než 50 % pacientů s růžovkou trpí tzv. oční formou rosacey, mají tedy problémy se zarudnutím spojivek, pocitem cizího tělíska v oku, pálením, štípáním, suchostí, svěděním očí nebo citlivostí na světlo.

Nutná je důsledná ochrana pokožky před slunečním zářením pomocí přípravků s vysokým ochranným faktorem, aby se předešlo zhoršení onemocnění. Lidé s rosaceou totiž mají velmi citlivou pleť, která je náchylná k podráždění různými vlivy včetně slunečního záření.

Odborná spolupráce: MUDr. Helena Jančová, Poliklinika prof. Řeháka, Praha 5, www.dermatolozka.cz

Více o zdravém životním stylu si přečtěte na mojezdravi.cz.