Šamponová lázen pro zklidnění vlasové pokožky Specifi que Bain Riche DermoCalm, Kérastase, 505 Kč

Šamponová lázen pro zklidnění vlasové pokožky Specifi que Bain Riche DermoCalm, Kérastase, 505 Kč Zdroj: archiv firem

Pěnové tužidlo pro objem vlasů FiberFlex Flexible Volume, Syoss, 129 Kč
Kompaktní rozčesávací kartáč Pink Chrome, Tangle Teezer, 450 Kč
...
Balzám pro objem jemných vlasů Volumea, Rene Furterer, 499 Kč
Lesk na vlasy ve spreji Style Perfetto Bling, Kaaral, 450 Kč
9
Fotogalerie

Prodloužené vlasy: Jakou metodu vybrat a jak se o ně starat?

Mít jeden den vlasy do půlky zad a druhý na mikádo může být překvapením, ale rozhodně ne takovým, jako když se stejná proměna odehraje v opačném pořadí.

Občas se přihodí, že uděláte unáhlené rozhodnutí anebo kadeřníkovi prostě ujedou nůžky a rázem máte na hlavě sestřih, ve kterém se necítíte. Co pak? Čekat měsíce, možná i roky, až délky dorostou, je sice možnost, ovšem ne zrovna lákavá. Mnohem přitažlivější je druhá varianta – nechat si vlasy „uměle“ nastavit.

Kdo s koho

Slovo uměle není v této souvislosti úplně přesné, jelikož za ty roky, co se prodlužování a zhušťování kadeří provádí a prochází neustálým zdokonalováním, už se víceméně upustilo od používání syntetických vlasů. Ty možná bývaly k nerozeznání od skutečných, ale potrpěly si na náročnější údržbu (nedaly se například barvit, kulmovat, vysoušet teplým vzduchem, atp.). To s opravdovými prameny si můžete dovolit takřka cokoli, na co jste běžně zvyklá. Dilema nastává snad jen u výběru jejich původu, kvality a tím pádem i ceny. Zatímco evropské vlasy jsou víceméně ideální, ovšem taky nejdražší, asijské budou sice stát méně, ale vzhledem k tomu, že jsou mnohem těžší a hrubší, mohou se poměrně negativně podepsat na vašich vlastních kadeřích.

Další rozhodování vás čeká hned vzápětí, a to u metody, kterou si prameny necháte nastavit. V této oblasti se totiž také neustále vyvíjí nové a nové postupy, jež mají svá pro i proti, tudíž je čistě na vás a konzultaci se zkušeným a soudným kadeřníkem, jaká cesta bude nejvhodnější (měla by se zohlednit kvalita „podkladových“ vlasů, stanovit optimální množství nových pramenů a jejich ideální umístění, přizpůsobit délka, aj.). Od dříve populárních trubiček a kroužků, přes spoje různých velikostí, aplikovaných zatepla či zastudena, se momentálně začíná asi nejvíce žádat metoda samolepicích pásků (např. Quikkies v Yes Vip, Hairtalk v Libor Šula The Salon).

Spoje(ní)

V čem jsou oproti starším, zaběhlým postupům pásky tak převratné? Především jsou nadmíru šetrné. Připevňují se z jedné i druhé strany vlasů a nevyžadují žádné uzlíky, tlak nebo nahřívání spojů. Přece jen se v některých případech jedná pouze o zahuštění, což předpokládá, že základ nebude nikterak bohatý, a tudíž není na místě jej ještě více likvidovat... No a další výhodou je, že spoje nejsou cítit na dotek, ba ani vidět, takže si je mohou směle dopřát i dámy s jemnými, řídkými vlasy. Pásky jsou totiž ploché a perfektně se přizpůsobí hlavě. Výsledný účes tak působí absolutně přirozeně. A co ještě nelze opomenout, že je tato metoda rychlá, a to i v případě posouvání při odrostech (cca každé dva měsíce).

Ze zákulisí

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli z postupů, měla byste vědět, že ačkoli půjde o lidské vlasy, které dokážou zcela následovat ty vaše, budete muset dodržovat určitá pravidla péče.

Začneme-li „obyčejným“ česáním, pak vězte, že bez speciálního kartáče se jen těžko obejdete. Běžné hřebeny a kartáče by se totiž mohly ve spojích zaseknout a prameny vytrhnout (i s vašimi vlasy). Češte se raději v záklonu, nasucho a snažte se jednotlivé pramínky vždy přidržet a nejdříve rozčesat konce a dál postupovat k hlavě.

Na mytí se doporučují taktéž speciální přípravky – to aby se neohrozila pevnost a trvanlivost spojů – nicméně i klasika mnohé zvládne. Přičemž vlasy se myjí v záklonu, jemnými krouživými pohyby a nesmí chybět fáze nejdůležitější, na pár minut intenzivní výživa (maska, balzám) do délek. Po umytí z nich vymačkáte do ručníku přebytečnou vodu a necháte přirozeně uschnout anebo profoukáte (chladnějším) fénem. Rozhodně nechoďte spát s mokrou hlavou, jinak riskujete zacuchání a utržení spojů. Nasucho pak můžete vlásky kulmovat i žehlit, jenom je preventivně chraňte sérem a dejte si pozor, abyste přípravek aplikovala dále od spojů.

S barvením se doporučuje opatrnost, protože chemické zásahy prameny zbytečně vysušují a snižují jejich životnost. Z toho důvodu je lepší se co nejvíce přiblížit odstínu vašich vlasů anebo se obarvit do tónu těch prodloužených. Na každý pád, trvalá se zakazuje!

Na spaní délky vždy navolno splétejte do copu, aby se necuchaly, a před ulehnutím na polštář je ještě ošetřete proti vysoušení, např. bezoplachovým sprejem. Zvýšená obezřetnost je nutná i při relaxačních radovánkách, jako je koupání či saunování. U bazénu i moře totiž hrozí kvůli chlóru a soli opět vysušení vlasů a oslabení spojů. Koupat se ale samozřejmě můžete. Je pouze žádoucí vlasy napřed splést nebo smotat do drdolu a schovat pod koupací čepici. Poté je zase nejprve rozpustit a ošetřit šamponem s balzámem či maskou. Do sauny nebo solária kadeře také splétejte, ale ničím nepřikrývejte, aby se nezapařily. Jakmile zchladnou, rozpleťte je a ošetřete stejně jako po koupání.

Záliba slavných

V metodách zhušťování a prodlužování vlasů se pochopitelně zhlédly hvězdy showbyznysu. Českého i světového. Není divu, když tyto osobnosti udávají trendy a je u nich téměř nutností svou image (tím pádem i střih vlasů) často měnit.

Za mistryni vlasových převleků můžeme určitě považovat Rihannu, u které by se dalo snáze přijít na to, co na hlavě ještě neměla, nežli naopak... Na druhou stranu jí nelze přičítat zvláštní nešvar, který se za poslední dobu čím dál více rozmáhá, a tím je extrémní prodlužování. Nepůsobí totiž ani přirozeně a už vůbec ne sexy. Některé celebrity si to ale bohužel nemyslí a ženou své kadeře do závratných délek (jako třeba Nicki Minaj, Ariana Grande či Kim Kardashian). Ještěže je tady i celá řada dalších, kterým jde spíše o přirozeně bohatší účes a s délkou se drží docela v normálu (Beyoncé, Simona Krainová). Tudíž pokud by to na sebe nevyzradily, nemusel by nikdo ani zaznamenat, že si nějak vypomáhají.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!