V Paříži se koná retrospektivní výstava módního domu Christian Dior

V Paříži se koná retrospektivní výstava módního domu Christian Dior Zdroj: Archiv výstavy

Plánujete výlet do Paříže? Nenechte si ujít největší módní výstavu všech dob

A pokud milujete módu, klidně si Paříž naplánujte právě a pouze z tohoto důvodu. Retrospektivní výstava módního domu Dior, která začala tuto středu a koná se v Musée des arts décoratifs, je totiž opravdu mimořádná. Končí 7. ledna 2018.

Pod jménem Christian Dior si dodnes vybavíme především šaty, které představil zakladatel módního domu v roce 1947. Jejich silueta zdůrazňovala ňadra, úzký pas a přecházela do dlouhé balonové sukně. Módní redaktoři ji tehdy nazvali New Look a psali o módní revoluci.

Jeho přímá rivalka, Coco Chanel, se o kolekci vyjádřila s jízlivostí sobě vlastní. „Jen muž, který neměl intimní vztah se ženou, pro ni může vymyslet něco tak nepohodlného.” Přesto měl New Look ohromný vliv nejen na tehdejší způsob oblékání, ale i na budoucí vývoj módního domu Dior.

Bohužel sám Christian si svého úspěchu a impéria, které vybudoval, užíval jen deset let. Ve dvaapadesáti zemřel na infarkt, a protože neměl děti a svou rodinu kvůli sporům vydědil, postavil se tehdy do čela módního domu jedenadvacetiletý Yves Saint Laurent, který u Diora začínal jako asistent. Stal se tak nejmladším návrhářem haute couture na světě.

Laurent vydržel jako kreativní ředitel pouhé tři roky, pak už začal příliš prosazovat svůj odlišný pohled, což vyústilo v nespokojenost zákazníků, jeho odchod a založení vlastní značky YSL. Vystřídal ho konzervativnější Marc Bohdan, jehož modely si velmi oblíbila Elizabeth Taylor a později i kněžna Grace nebo princezna Diana.

V roce 1989 nastoupil na místo Bohdana Ital Gianfranco Ferré, první „ne-Francouz”. O osm let později prosadila módní publicistka Anna Wintour do čela extravagantního Brita Johna Galliana. Ten neváhal modelky oblékat do novinového papíru či papírových nákupních tašek, ale dokázal vzdát i poctu „otci-zakladateli” a vrátit do hry siluetu New Look.

Jeho úspěšné tažení skončilo v roce 2011 nechvalně známým skandálem, kdy se Galiano dopustil antisemitských výroků. Byl za to okamžitě vyhozen a teprve po dlouhých třinácti měsících nastoupil na jeho místo Belgičan Raf Simons, který byl z tvůrčího hlediska Gallianovým naprostým opakem.

Minimalista Simons vydržel u Diora do loňského roku, kdy přešel ke značce Calvin Klein. Od té doby šéfuje kreativitě tohoto módního domu žena –Italka Maria Grazia Chiuri, která zpopularizovala bílé tričko s nápisem We Should All Be Feminists a minulý týden představila svou druhou kolekci haute couture.

Za sedmdesát let historie se tak v čele módního domu Dior vystřídalo sedm designérů a každému z nich je věnována samostatná sekce výstavy. Uvidíte tu více než 300 rób z kolekcí haute couture.

Jak vznikají modely z kolekce haute couture Christian Dior? Podívejte se na video, kde Maria Grazia Chiuri popisuje vznik šatů, které letos v Cannes oblékla Nicole Kidman. Jsou inspirovány nejen přírodou nebo snovou zahradou, ale také starými látkami, které návrhářka objevila v archivech módního domu. Jednotlivé výšivky a lýkové ornamenty jsou sice vyšité s největší pečlivostí, jaké jsou lidské ruce schopny, ale nemají kopírovat perfektní linie, naopak mají šatům dodávat efekt vintage.

Video placeholde