...

... Zdroj: red

Pět jídel, která dělají dobře vašemu tělu i pleti

To, jak jíme, ovlivňuje nejenom naši váhu, ale také krásu. Z této myšlenky vznikla i beauty spolupráce Food Tube kanálu Jamieho Olivera. Ten připravil recepty s potravinami, jež nám pomohou zlepšit kvalitu pokožky. 

Z moderní teorie, se kterou přišla kosmetická značka Vichy LiveSlow, vzešla filozofie zpomalení. Nabízí nám nový pohled na to, jak žít lépe. Vychází z potřeby dělat věci v pravý čas a ve správném pořadí tak, abychom je zvládali dobře a získali trvalé výsledky. Podle ní bychom měli dávat přednost kvalitě ve všech oblastech života.

Objasňuje propojení mezi zdravím a veškerými vnějšími faktory, které na pleť působí, jako jsou například hektický životní styl, znečištění, stres, únava, působení přemíry UV záření, úzkost i nevyvážená strava. Jedním z výsledků této aktivity je spolupráce s Food Tube kanálem Jamieho Olivera. S jeho pomocí bylo vybráno pět kvalitních potravin, které jsou prospěšné jak pro pleť, tak pro celé tělo. Které to jsou a proč byste je měli jíst?

Čtěte dál!

Pokračování 2 / 6

Losos

...
... | Zdroj: istockphoto.com

Zářivost pleti zajistí tato kvalitní a velmi oblíbená ryba. Nejspíš byste to do ní neřekli, ale je jednou z předních surovin pro hydrataci organismu. Podobně jako avokádo je i losos bohatý na mastné kyseliny, zejména na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zachovat přirozenou funkci kožní bariéry a brání unikání vody. Výsledkem je viditelně více vyplněná a mladistvější pleť. Kromě toho je losos také bohatým zdrojem bílkovin, které stimulují produkci kolagenu.

Co jíst: Přidejte kousky lososa do salátu nebo ho upečte v páře.

V kosmetice: Vyživující pleťové kapsle, NovAge Nutri6, Oriflame, 30 ks za 849 Kč – bohatý vyživující olej obnovuje mdlou a unavenou pleť. Unikátní směs šesti vzácných přírodních olejů v kapslích chrání kůži a vyživuje ji do hloubky.

...
... | Zdroj: Archív firem

Pokračování 3 / 6

Houby

Houby Reishi. Tato čínská houba je u nás známá také jako lesklokorka lesklá, anebo houba nesmrtelnosti. Není se čemu divit, obsahuje spousty antioxidantů, působí protizánětlivě a pomáhá s detoxikací organismu. Zbaví ho tedy všech škodlivých látek, které jej mohou ucpávat.
Houby Reishi. Tato čínská houba je u nás známá také jako lesklokorka lesklá, anebo houba nesmrtelnosti. Není se čemu divit, obsahuje spousty antioxidantů, působí protizánětlivě a pomáhá s detoxikací organismu. Zbaví ho tedy všech škodlivých látek, které jej mohou ucpávat. | Zdroj: Shutterstock.com

Obsahují velké množství antioxidantů a vitaminu D, který je v potravinách méně zastoupený. Více ho můžeme získat ze sluníčka. Tahle kombinace je doslova zázračná pro vlasy, pleť i nehty. Díky antioxidantům, které bojují proti volným radikálům, je pokožka vyplněná, vypadá mladistvěji a je viditelně méně poškozená nezdravým životním stylem.

Co jíst: Houby jsou výborné například v polévce nebo v rizotu.

V kosmetice: Vitaminový booster, Power Dose Vitamine D, Dr. Brandt, 1590 Kč (exkluzivně v parfumeriích Sephora) – antioxidační komplex zesiluje ochranu pleti a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí.

...
... | Zdroj: archív firem

Pokračování 4 / 6

Avokádo

Jednou z potravin, která vám může pomoci snížit špatný cholesterol v krvi, je i avokádo.
Jednou z potravin, která vám může pomoci snížit špatný cholesterol v krvi, je i avokádo. | Zdroj: iStock

Milují ho blogeři po celém světě (nachází se v 6 258 038 instagramových postech a stále přibývají další) a není se čemu divit. Přirozeně se vyskytující mastné kyseliny, které obsahuje, jsou pro optimální obnovu pokožky zcela zásadní. Díky nim je pleť vyhlazená a vypadá mladistvě. Avokádový olej je také proslulý svou schopností zmírnit vnější projevy stárnutí, zvyšuje odolnost suché pleti proti vnějším vlivům a ideální je i pro pokožku unavenou po opalování. Zmírňuje podráždění, zarudnutí, šupinatění a pnutí.

Co jíst:Avokádo lze jednoduše „namazat“ na chléb nebo z něho můžete udělat třeba guacamole.

V kosmetice: Zklidňující maska, Avokádová, Nobilis Tilia, 299 Kč – příjemně chladivá maska pro citlivou pleť s narušenou hydratační rovnováhou.

...
... | Zdroj: archív firem

Pokračování 5 / 6

Pomeranče

pomeranč
pomeranč | Zdroj: iStock

Toto ovoce je skvělým zdrojem vitaminu C. Ten stimuluje tvorbu kolagenu a tím dodává pleti mladistvý a plný vzhled. Zároveň chrání pro mládí a krásu důležitou vrstvu pokožky, epidermis, před vnějšími agresory. Bojuje proti jejímu poškození vlivem nadměrného vystavení znečištění a slunci. Má také antioxidační schopnosti, jež ovlivňují jas, regeneraci a zpevnění kůže.

Co jíst: Využít ho můžete ve svém smoothie, k vymačkání čerstvé šťávy, ale třeba i do salátu.

V kosmetice: Oční sérum, Force C Eyes, Helena Rubinstein, 2150 Kč – uvolňuje svou energii a jas dodává do citlivého očního okolí postupně po celý den.

...
... | Zdroj: archív firem

Pokračování 6 / 6

Mandle

Mandle jsou zdrojem energie.
Mandle jsou zdrojem energie. | Zdroj: Pexels

Jsou doslova pokladem pro krásu a vzhledem k vysokému podílu antioxidantů, které podporují schopnost buněk epidermu zadržovat vlhkost, mají skvělou pověst. Díky posílené přirozené funkci kožní bariéry se pak svrchní vrstva buněk pleti snáze vyrovná s důsledky poškození vlivem slunce a znečištění vzduchu. Mandle také pomáhají stimulovat tvorbu keratinu, který je pro zdravou pokožku, vlasy a nehty zcela zásadní.

Co jíst: Můžete je mlsat samostatně (hrst mandlí je ideální dopolední svačinka) nebo je přidávat například do své oblíbené ranní kaše.

V kosmetice: Zpevňující tělový krém, Mandle, L’Occitane, 1245 Kč – tělový krém s mandlovým olejem, mlékem a nově s přídavkem vlašských olejů chrání pružnost kůže a stimuluje obnovu buněk. Mandlové proteiny šetrně vyhlazují a stahují pokožku.

...
... | Zdroj: archív firem

Článek vyšel v aktuálním čísle časopisu Dieta, kde se dočtete více o zdravém životním stylu a mimo jiné najdete i speciál o moderních trendech v jídle.

...
... | Zdroj: red