..

.. Zdroj: AVON

..
..
..
..
..
6
Fotogalerie

Nepostradatelným doplňkem každé ženy je rtěnka, znáte její historii?

Usvědčila ženy z čarodějnictví, pomáhala ve válce i v boji za ženská práva, osvědčila se na stříbrném plátně. Rtěnka – základní ženská zbraň – má dlouhou a fascinující historii. I když se její složení za posledních 5000 let výrazně změnilo, kouzlo zůstává stále stejné.

Starověké polibky, hon na čarodějnice a zdvíhaní morálky

Lidé toužili po výrazných rtech už od nepaměti. Sumerské ženy (dokonce i muži) používaly rozdrcené polodrahokamy. Jestli vás sumerské polibky nelákají o nic víc než ochutnávka štěrkopísku, vzpomeňte si na Kleopatru, která své rty zdobila kaší z rozdrcených brouků. Takový polibek poplete hlavu nejednomu vládci říše.

Asi není divu, že ve středověké Evropě byla rtěnka vytlačena na okraj společnosti. Muži se proti dekorativní kosmetice cítili tak bezbranní, že i sebemenší použití před manželstvím mohlo být dobrým důvodem pro jeho anulování. V horším případě mohlo používání rtěnky odsoudit ženu na hranici jako čarodějnici. To umožnila papežská bula z 16. století, ale i světská moc. Příkladem může být známý zákon britského parlamentu z roku 1770.

Jestli Brity zákon opravdu ochránil před čarodějnou mocí rtěnky, se neví. Co ale víme určitě, je to, že během druhé světové války měla rtěnka zlepšit morálku nejen žen, ale i mužů. Příděl rtěnek se nesnížil ani v nejhorších časech. Upravené rty měly ženám zvednout náladu a britským letcům dát ještě o důvod víc, proč chránit svou domovinu.

Historie moderní rtěnky se začala psát 1. května 1883, kdy na kosmetickém veletrhu v Amsterdamu představila pařížská kosmetická společnost nový druh pigmentu na rty. Barevná tyčinka zabalená v papíře získala název Stylo d’Amour”, tyčinka lásky. Ženy si ji skutečně zamilovaly.

Ikonická rtěnka od Avonu

Přestože Avon se proslavil svými parfémy, skutečně ikonickým produktem se stala rtěnka. V roce 2016 se na světě každou sekundu prodaly čtyři rtěnky od Avonu. Tomu předcházelo víc než sto let vývoje. První rtěnka od Avonu připomínala spíše zapalovač a prodávat se začala v roce 1910. Na výběr bylo mezi dvěma odstíny – světlým a tmavým. Již o deset let později bylo odstínů pět. Některé výrobky měly dokonce zabudované malé zrcátko.

..
.. | Zdroj: AVON

V padesátých letech se rtěnka stala symbolem ženskosti a emancipace. Avon zavedl automatickou linku, která umožňovala výrobu až 300 000 rtěnek denně. Čím větší krize postihla svět, tím víc ženy po rtěnce toužily. Zdá se, že i v dobách, kdy si nemůžeme dovolit utrácet, si chceme udělat radost a zvýraznit svůj úsměv.

Rtěnka současnosti

V dnešní době je nabídka rtěnek opravdu rozmanitá. Tak, jak různé a rozmanité jsou ženy. Každá z nás si najde svůj oblíbený odstín. Rtěnka už neznamená jen barevné rty, ale zároveň chrání a vyživuje.

Nejnovějším přírůstkem do rodiny rtěnek od Avonu je fascinující Epic Lip. Je vysoce pigmentovaná, takže poskytuje intenzivní barvu a množství odstínů. Speciální báze zaručí dlouhotrvající efekt. Nechybí ale ani složky, které se postarají o hydrataci a hebkost rtů. Troufnete si následovat historii rtěnky a provokovat fialovými nebo modrými odstíny? Nebo zvolíte něžnější kombinace? Z nabídky 17 odstínů si určitě vyberete.

Zůstává jen otázka, jakou rtěnku dnes dopřejete svým rtům vy?

Nepostradatelným doplňkem každé ženy je rtěnka, znáte její historii?

..
.. | Zdroj: AVON
..
.. | Zdroj: AVON
..
.. | Zdroj: AVON
..
.. | Zdroj: AVON
..
.. | Zdroj: AVON
..
.. | Zdroj: AVON