Svatba Diany Spencer a prince Charlese

Svatba Diany Spencer a prince Charlese Zdroj: Profimedia.cz

Návrhářka svatebních šatů princezny Diany: Bude šít i pro Meghan Markle?

O princezně Dianě bylo v minulém roce opět hodně slyšet. Nejenže v srpnu uplynulo dvacet let od její smrti, ale její módní styl v současné době opět dosahuje uznání a objevuje ho i mladá generace. Toho teď může využít návrhářka, jejíž jméno není obecně známé, ale má na svém kontě jedny z nejikoničtějších šatů historie: Elizabeth Emanuel. 

Duch princezny Diany bude ožívat i v roce 2018 – alespoň co se týče módy. Britská návrhářka Elizabeth Emanuel, která v roce 1981 společně se svým manželem Danem navrhla svatební róbu pro princeznu Dianu, totiž plánuje comeback, kterým by chtěla oslovit i generaci mileniálů.

Elizabeth a Dan se vzali v roce 1976 a hned poté, co se jim narodily děti, společně založili módní dům Emanuel Salon, který se specializoval na oblast haute couture. Ještě před svatbou si tvorbu manželů Emanuelových zamilovala Diana Spencer, a tak nebylo velkým překvapením, že jim svou důvěru svěřila i v nejdůležitější den – v den svatby. 29. července 1981 její svatební šaty ušité z hedvábí, taftu a starožitné krajky, posázené deseti tisíci perliček a krystalů, zhlédlo na sedm set milionů lidí. Inspirací pro ně prý byla díla slavných malířů Botticelliho, Renoira a Degase stejně jako filmové ikony Greta Garbo, Vivien Leigh či Marlene Dietrich.

Návrh svatebních šatů princezny Diany
Návrh svatebních šatů princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Po svatbě Diana i nadále spolupracovala s duem Elizabeth a Dan, kromě ní navrhovali šaty také pro vévodkyni z Yorku Sarah Ferguson nebo pro herečky v čele s Elizabeth Taylor. V roce 1990 se však úspěšný pár rozvedl a Elizabeth poté založila vlastní značku pod svým jménem. Pracovala pro film i kosmetický průmysl, mezi její klienty patřilo studio Walt Disney Company i Estée Lauder, manželky byznysových magnátů, baletní soubor, letecká společnost i televize se svými reality show.

Elizabeth Emanuel
Elizabeth Emanuel | Zdroj: Profimedia.cz

V posledních letech navrhovala Elizabeth pod značkou The Art of Being, nicméně nyní zakládá zcela novou, nazvanou Emanuel Mayfair, která v sobě spojí současné trendy a to nejlepší z osmdesátek. „Ponese v sobě ducha salonu Emanuel, kdy jsme tvořili šaty pro nejikoničtější ženy té doby jako Elizabeth Taylor, Joan Collins nebo Carolinu Herreru,“ prozradila časopisu People návrhářka, která se hodlá soustředit hlavně na zakázkové šití luxusních večerních a svatebních šatů.

Že by další hráčka v soutěži o to, kdo ušije šaty pro Meghan Markle?