fff

fff Zdroj: shutterstock

Může dehydratace ovlivňovat náladu?

Mnoho lidí přemýšlí o pití vody až v momentě, kdy pocítí žízeň. Tehdy ale může být už pozdě. I mírná dehydratace totiž ovlivňuje náladu, hladinu energie a schopnost myslet jasně. Nedostatkem vody však trpí celé tělo včetně pokožky.

Je to věčná debata - opravdu potřebujeme denně vypít až 2 litry vody? Mnoho odborníků tvrdí, že je toto doporučení zastaralé a že množství tekutin, které naše tělo vyžaduje, se odvíjí podle věku a váhy. Dospělá osoba by měla denně vypít okolo dvou a půl litru tekutin, nebo přesněji litr na každých 30 kilogramů hmotnosti.

Podle studie Univerzity v Connecticutu může i mírná dehydratace změnit energetickou hladinu a náladu. Z výzkumu také vyplynulo, že ženám působí mírná dehydratace únavu, bolesti hlavy a potíže se soustředěním. U mužů mírná dehydratace vede k obtížím s pamětí, a přestože i oni se cítí unaveně a úzkostně, změna nálady není tak výrazná jako u žen. Vědci také zaznamenali, že lidé necítí žízeň až do doby, kdy jsou již do určité míry dehydrovaní.

Co z toho plyne? Cítíte-li se pořád unaveně, vystresovaně a nesoustředěně, což dále vede ke špatným stravovacím návykům a vynechávání cvičení, dost možná je na vině právě nedostatek tekutin.

Dehydratovaná pleť je žíznivá pleť

Nejenom psychika může být negativně ovlivněna nedostatkem vody, dehydratací trpí celé tělo. Symptomy dehydrované pokožky se překrývají s příznaky suché pleti, která je obvykle napjatá, svědivá a podrážděná. Dehydratovaná pleť je citlivá, šupinatá a matná. Řešením je správná strava a životní styl, které podpoří množství vláhy v pokožce, případně její schopnost navázat více vody. Velice důležité jsou také produkty péče o pleť.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: Yves Rocher

Inspirace k hydrataci může přijít i z pouště

Nová řada hydratační péče Hydra Végétalod Yves Rocher je založená na výtažku z kosmatcovníku, který má obdivuhodnou schopnost zadržovat vodu a aktivuje tak přirozenou hydrataci pleti. Tato rostlina se často vyskytuje na pobřežních písčinách a útesech, což jsou místa, která jinak vegetaci příliš nepřejí. Kosmatcovník se ale na náročné podmínky úspěšně adaptoval a díky svým listům může vegetovat i na místech, kde by to jiné rostliny zvládly jen stěží. A s tímto zázrakem si vystačí celá hydratační řada - neobsahuje navíc žádné minerální oleje, parabeny, či barviva.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: Yves Rocher

Péče ohleduplná k přírodě

Pečovat o sebe nemusí znamenat jen být krásnou, ale taky ohleduplnou k přírodě a svému okolí. Takové je i přesvědčení značky Yves Rocher, která na 55 hektarech půdy v La Gacilly ve francouzské Bretani pěstuje rostliny a byliny v režimu ekologického zemědělství, tedy tak, aby pěstování nezatěžovalo životní prostředí. S tím souvisí například používaní obnovitelných částí rostlin a šetrné metody extrakce rostlinných látek. Výhonky kosmatcovníku jsou sklízeny po 6 měsících růstu ve skleníku ještě před vykvetením a získávání aktivního výtažku probíhá v několika fázích zcela přirozenou cestou.

www.yves-rocher.cz