Zuhair Murad

Zuhair Murad Zdroj: Profimedia.cz

Ralph & Russo
Chanel
Fendi
Valentino
Christian Dior
9
Fotogalerie

Trendy z přehlídek haute couture: Osmdesátky, peří a Dior proti všem!

Zatímco Vary žijí filmem a Praha doznívajícím zážitkem z koncertu Rolling Stones, v Paříži se tento týden konal Haute couture fashion week pro podzim a zimu 2018 a opět to byla nádherná podívaná. Jaké trendy návrháři představili v oblasti šatů, jež nejsou určené na běžné nošení?

1. Osmdesátky

Osmdesátá léta byla prostoupena hned několika kolekcemi. Australská dvojice Ralph & Russo představila šaty, které evokovaly svatební róbu princezny Diany a současně nevěstu Stephanii Seymour z videoklipu November rain kapely Guns N' Roses. Giorgio Armani se pro změnu nezalekl kombinace sytě růžové a mašlí, a tak modelky trochu připomínaly Barbie, po kterých jsme toužily ještě jako malé holky. Ani Chanel neodolal balonovým rukávům a zlehka s touto siluetou koketoval i Elie Saab. Poselství je jasné – objemné rukávy na ramenou a zkrácená délka sukně vpředu jsou opět cool. Co na to nevěsty 2019?

Ralph & Russo
Ralph & Russo | Zdroj: Profimedia.cz

Chanel
Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

2. Šedesátky & peří

Zcela jinou dekádou se inspiroval módní dům Fendi, kde předváděly modelky načesané a nalíčené ve stylu šedesátých let. Karl Lagerfeld, který navrhuje současně pro Fendi i pro Chanel, zde předvedl svou typickou uhlazenost a eleganci, zatímco rebelský punk look si ponechal pro Chanel. Mimochodem, módní dům Fendi se touto přehlídkou nenápadně vzdálil od vlastní idey haute fourrure (prezentace luxusních kožešin jako hlavního tématu přehlídky) a přešel na klasickou haute couture, kde kožešin ubylo a přibylo materiálů, které je připomínají. Jedním z nich bylo třeba peří, které prostupovalo i přehlídkami Valentino nebo Giambattista Valli, a nadále tak zůstává velkým trendem.

Fendi
Fendi | Zdroj: Archiv firem

Valentino
Valentino | Zdroj: Profimedia.cz

3. Dior proti všem

Zatímco u většiny přehlídek bylo možné vypozorovat slabost pro opulenci v objemu (Valentino, Giambattista Valli), ve třpytu (Zuhair Murad, Givenchy) nebo v zářivých barvách (Giambattista Valli, Giorgio Armani), přehlídka Dior se naprosto vymykala tím, jak čistě a umírněně působila. Přesně v tom se ale nakonec ukázala největší síla. Pro ty, kdo vyznávají minimalismus a tlumené zemité odstíny, musely působit návrhy Marie Grazie Chiurri jako balzám pro oči. K tomu něžné plisé, saténový lesk nebo decentní výšivka dřevěných korálků. Dior představil kolekci, která nemá budit rozruch, ale má vzbuzovat respekt a současně příjemné pocity. Trend svůdného minimalismu, který ovládá i ready-to-wear kolekce, má ještě výsostnější pokračování.

Christian Dior
Christian Dior | Zdroj: Profimedia.cz

Giambattista Valli
Giambattista Valli | Zdroj: Profimedia.cz

4. Color-block & akvarel

A protože v módě neexistuje jen jeden proud, ani na haute couture přehlídkách nechyběly výrazné barvy. Několik ostře růžových a cool mátových modelů představil Giambattista Valli, zbytek své přehlídky však ponechal až „chanelovsky“ černobílý. Zajímavé barevné kombinace rozehrávala také Clare Waight Keller z Givenchy, která v několika případech představila přísný color-block. O něco hravější charakter měly barvy na přehlídce Ralph & Russo, Schiaparelli nebo Giorgio Armani, kde na šatech vytvářely vrstvy šifonu rozostřené barevné pruhy.

Givenchy
Givenchy | Zdroj: Profimedia.cz

Giorgio Armani
Giorgio Armani | Zdroj: Profimedia.cz