Video placeholde

Sto let módy: Kdy se objevily sandálky na klínku a kdy frčely jehly?

Patříte k těm, které milují boty? Pak si nejspíš vychutnáte následující video, které vám představí trendy minulého století. Které byste si nejraději vzala hned zítra a u kterých doufáte, že se nikdy zpátky do módy nevrátí?

Mezi botami, které jsou trendy letos na podzim, si vybere asi každý. Ty, které dávají přednost eleganci, se mohou radovat z klasických vysokých kozaček nebo kotníkových bot, příznivkyně sportovního stylu zase z tenisek na vyšší podrážce.

Jaké ale byly boty, které psaly dějiny minulého století? Začátkem 20. století rozhodně letěl nízký, široký a vykrojený podpatek. Začátek dvacátých let přinesl podpatek vyšší lichotivější ženské noze, ve třicátých letech se lodičky velmi podobají těm moderním – vysoký úzký podpatek a otevřená špička.

Sandálky na platformě a na nejméně deseticentimetrovém podpatku ovšem nejsou výmyslem dětí květin let šedesátých, ale objevily se už v letech čtyřicátých! Padesátá léta přinesla naopak nižší podpatek a žádné platformy. Nosily se zdobené otevřené sandálky s páskem za patou. Další dekádu by pak definoval třpyt – klidně celé boty byly poseté štrasovými kamínky. Sedmdesátá léta přinesla nevídané kombinace vzorů i barev bot a punčocháčů.

Jaké by byly vaším favoritem? Vybrala byste si?