...

... Zdroj: iStock.com

Nesedí vám Marie Kondo? Vytřiďte šatník podle stylistky Katie Holmes!

Přísná Japonka Marie Kondo nás v minulých letech učila vyhazovat věci dle jednoduchého klíče. Přináší vám to radost? Můžete si to ponechat. Nejste si jistá? Nemilosrdně to vyhoďte. Jenže tento příkrý, ale současně zvláštně ezoterický systém (své věci byste měla na rozloučenou pohladit a poděkovat jim) nevyhovuje každému. Naštěstí jsou i jiné cesty.

Kolem Marie Kondo se v posledních týdnech opět rozvířila debata. Karanténní opatření uvěznila většinu lidí doma, a tak se bez velkého přemlouvání pouštíme i do úklidu. A jednou z nejvděčnějších disciplín, při které se opravdu tříbí myšlenky, je čistka šatníku.

Když člověk postupuje podle Marie Kondo, má nejprve vyndat ze skříně všechno své oblečení. Naráz. To je pro řadu lidí první kámen úrazu, protože naházet si všechny věci na postel a pak teprve přemýšlet, co s nimi, je zkrátka vyčerpávající a zbytečně velký objem práce. Další zádrhel nastává při rozhodování, co s každým konkrétním kouskem provést. Marie Kondo totiž nabízí jen dvě možnosti: ponechat si, nebo vyhodit. Žádné „tento svetr možná ještě unosím“. Neměla jste ho na sobě více než rok? Tak sbohem a šáteček. Leckdy se tak stane, že svých rozhodnutí člověk zpětně lituje.

Naštěstí existují i další, neméně funkční systémy třídění šatníku. Jeden nabízí stylistka Allison Bornstein, která stojí za vzestupem módní ikony Katie Holmes. Ta nedávno natočila video se svou kamarádkou Violette_Fr, slavnou francouzskou make-up artistkou a beauty ředitelkou společnosti Estée Lauder. Violette je čerstvou matkou a v posledních měsících vlivem únavy ztratila chuť oblékat se kreativně. Jak říká ve videu, když přijde do své šaty, připadá si jako slepá. Allison jí proto poradila, jak svůj šatník roztřídit, aby si ho znovu „zviditelnila“, aby našla novou motivaci a také nové kombinace. Celé video nazvané Allison Wardrobeland: The Closet Editing System najdete na Youtube, tady je stručné shrnutí, jak na to:

Krok č. 1: Co opravdu nosíte

Vytáhněte ze šatníku (a ideálně pověste na štendr) cca dvacet kousků, které nosíte nejčastěji. Kousků, po kterých pravidelně saháte ve chvílích, kdy se nechcete příliš dlouho rozhodovat. Přidejte i oblíbené doplňky a boty. Výsledkem bude váš capsule šatník.

Krok č. 2: Co nikdy nenosíte

Vyndejte ze šatníku věci, které nenosíte.

Krok č. 3: Rozdělte kategorii „nikdy“ do 3 skupin

A) NE (nemám to ráda, nechci to nosit) – sem patří vše, co je vám malé, co vás tlačí, ale třeba i boty, které máte zbytečně ve více kopiích, nebo minisukně, ze kterých jste (věkem) vyrostla.

B) Teď ne (nechci to nosit teď, ale nechci se toho zbavit) – sem patří sezónní věci jako třeba kabáty na zimu, ale i kabelka, kterou „by jednou mohla podědit dcera“.

C) Jak? (miluju to, ale ještě jsem nepřišla na to, jak to nosit) – sem patří všechny ty cool výrazné kousky, které stále čekají na svou příležitost.

Krok č. 4: Oživení

Vezměte jeden po druhém kousky z kategorie Jak? a zkombinujte je s tím, co opravdu nosíte. Outfity, které se vám líbí, si vyfoťte na mobil (nemusíte se vysloveně oblékat, stačí je k sobě poskládat na zemi nebo na posteli).

Krok č. 5.: Reorganizace

Vraťte do šatníku všechny kousky, které nosíte pravidelně i ty z kategorie B (Teď ne) a C (Jak?). Rozdělte je podle kategorií (kabáty, saka, svetry, sukně, džíny, košile...). Díky tomu vidíte nejen, kde co máte, ale také, kolik toho máte.

Oproti Marii Kondo je tento systém lepší v tom, že počítá i s určitou nerozhodností, jestli si něco ponechat, či ne. Současně však zabraňuje tomu, že věci, u kterých si nejste jistá, jen bezmyšlenkovitě vrátíte zpět do skříně. Cílem je podívat se na ně jinak a najít pro ně reálné uplatnění (třpytivé legíny jsou samy o sobě „moc“, ale když k nim zvolíte černé oversize sako a páskové boty z kategorie „nosím pořád“, máte najednou skvělý outfit na večírek). Tak co, pustíte se do toho?