Celebrity bez podrpsenky
Celebrity bez podrpsenky
Celebrity bez podrpsenky
Celebrity bez podrpsenky
Celebrity bez podrpsenky
41
Fotogalerie

Mezinárodní den bez podprsenky: 10 ikonických braless momentů

Je to pohodlné, je to bezstarostné, je to silné, je to sexy. Čím dál víc žen kašle na nošení podprsenky, a zdaleka se to netýká jen mladých celebrit a modelek. Pro všechny, které nechtějí mačkat ňadra v kosticemi vybaveném kusu látky, je tu Mezinárodní den bez podprsenky. Oslavte ho s námi vzpomínkou na nejikoničtější braless momenty slavných žen.

Od roku 2011 slaví 13. října ženy v různých koutech světa Mezinárodní den bez podprsenky. Svůj původ to má v boji s rakovinou prsu; tento den totiž vznikl jako součást osvětové preventivní kampaně proti nebezpečnému onemocnění. Dnes ale znamená mnohem víc. Už v 60. letech se podprsenka stala symbolem patriarchálního útlaku – její spálení, vyhození nebo prostě jen nenošení zase znamenalo, že dotyčná sympatizuje s tehdy velmi aktivními hnutími za genderovou rovnoprávnost.

TIP NA VIDEO: Proč slavíme Mezinárodní den bez podprsenky?

Video placeholde

Dnes ale nahoře bez nechodí jen feministky. Důvodů, proč nenosit podprsenku, je několik. Je to pohodlné, je to sexy, nic to nestojí (zatímco sehnat a zaplatit padnoucí a hezkou podprsenku je zejména pro majitelky bujnějšího poprsí nelehká a nákladná záležitost) a v některých ohledech je to i zdravé. Francouzský vědec Jean Denis Rouillon například přišel se zjištěním, že u mladých žen nošení podprsenek vede k oslabení některých svalů, a prsa tak ochabují. Podle studie amerického Národního institutu pro zdraví zase neustálé nošení podprsenky vede k bolesti zad, šíje a hrudníku a v neposlední řadě omezuje volný průtok lymfy v oblasti ňader, což může vést k nepříjemným zánětům.

Přesto jsou viditelné ženské bradavky stále velkým tématem, a to zejména pro bulvár. Své o tom ví herečka Florence Pugh, která ráda a často nosí šaty, pod něž se spodní prádlo jednoduše nehodí. Kromě pozornosti médií ovšem na oplátku sklízí i nepříjemné komentáře a body shaming na sociálních sítích. Nejslavnější kauzou se v tomto ohledu stalo její vystoupení na přehlídce Valentino v roce 2022. Hvězda filmů Slunovrat, Malé ženy, Black Widow nebo Oppenheimer tehdy oblékla úchvatnou růžovou róbu, pod níž jí prosvítala nahá ňadra – a skandál byl na světě. Pugh se ke kritice postavila čelem; celé její vyjádření si můžete přečíst pod fotkou níže.

Další ikonické braless momenty si připomeňte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 11

Feministický proces na Miss America 1969

Žena pálící podprsenku se stala jakýmsi symbolem boje proti patriarchálnímu útlaku a za rovná práva pohlaví. Obzvláště ikonický je pak moment z demonstrace, která se odehrála před soutěží Miss America 1969; je dokonce považován za začátek antibra hnutí.

Dvě stě feministek z organizace New York Radical Women tehdy vyšlo do ulic a do barelu s nápisem Freedom Trash Can aktivistky naházely typicky ženské věci na znamení vzdoru. Mezi předměty byly například laky na vlasy, korzety, tuby make-upu, falešné řasy, čisticí prostředky do domácnosti nebo třeba mopy a samozřejmě i několik podprsenek, které si účastnice přímo na místě sundavaly.

Účastnice feministické demonstrace na Miss America 1969 vyhazují podprsenky do koše.
Účastnice feministické demonstrace na Miss America 1969 vyhazují podprsenky do koše. | Zdroj: Wikimedia Commons, Alix Kates Shulman - Freedom Trash Can, Miss America protest, Atlantic City, 1968, volné dílo

Pokračování 3 / 11

Věčný výstřih Jayne Mansfield

Jedna z nejslavnějších hollywoodských fotek vůbec byla pořízena na večírku v Beverly Hills, který pro svou novou hvězdu Sophii Loren uspořádalo studio Paramount v roce 1957. Bohužel, ten večer na sebe pozornost strhl někdo docela jiný. Mezi posledními hosty totiž dorazila blonďatá sexbomba Jayne Mansfield, která na sobě měla světlé saténové šaty bez spodního prádla a s výstřihem tak hlubokým, že její prsa byla prakticky venku.

Přesně těmito slovy situaci později popsala i sama Loren, když po ní novináři chtěli komentář k proslulé fotografii. Italská kráska na ní své americké kolegyni úkosem hledí právě do výstřihu. „Opravdu jsem se tehdy bála, že se všechno vyvalí na stůl,“ uvedla Loren v roce 2014 pro magazín Entertainment Weekly.

Pokračování 4 / 11

Debbie Harry na plakátu k debutové desce Blondie

Debbie Harry proslula jako hlavní tvář a hlas kultovní rockové kapely Blondie. První, eponymní album vydali v roce 1976. Ačkoliv na přebalu byli zvěčněni všichni členové kapely, v promo materiálech figurovala jen sama Debbie. Posluchači pak byli zmatení, protože nevěděli, jestli je Blondie skupina, nebo sólo zpěvačka. Součástí limitované edice alba byl i provokativní plakát; snímek, na kterém je zpěvačka oblečená jen v černém průsvitném topu, zdobeném decentními flitrovými aplikacemi, vyfotil Shig Ikeda.

Že nahrávací studio fotografii použije tímto způsobem, ale frontmanka Blondie nevěděla; bylo jí řečeno, že bude oříznuta tak, aby nebyly vidět bradavky. Když zjistila, jak se věci skutečně mají, Debbie rozčíleně naběhla na vedení nahrávací společnosti s neprůstřelným argumentem: „Jak by se vám líbilo, kdyby šlo o vaše koule?“ Taková drzost od teprve vycházející hvězdy se nesetkala s pozitivní reakcí. Plakáty zůstaly v oběhu a sama zpěvačka se tomu dnes už jen směje. Co jí také zbývá, že?

Pokračování 5 / 11

Mokrá Dáda Patrasová ve filmu Vrchní, prchni!

Komedie Ladislava SmoljakaVrchní, prchni! z roku 1980 patří do zlatého fondu české kinematografie. Kromě řady dnes už lidových hlášek snímek proslul také díky scéně ve sprše, v níž tehdy téměř neznámá Dagmar Patrasová odhalila prsa. Herečka se díky tomu doslova přes noc stala vlhkým snem řady československých mužů a mluvilo se o ní jako o sexsymbolu.

Za ikonickým výjevem ovšem stojí ne zrovna férové jednání režiséra Smoljaka. Ten chtěl původně scénu natočit bez kalhotek, to ale Patrasová odmítla s vysvětlením, že má menstruaci. Ať už ji skutečně měla, nebo prostě jen nechtěla být ve filmu úplně nahá, na obojí měla herečka plné právo. Co na to Smoljak? Ten později prohlásil, že lituje, že si tenkrát nedupl a nedonutil Dádu odhodit i ten poslední kousek spodního prádla.

Sprchová scéna v komedii Vrchní, prchni (1980) udělala ze začínající Dagmar Patrasové hvězdu a sexsymbol.
Sprchová scéna v komedii Vrchní, prchni (1980) udělala ze začínající Dagmar Patrasové hvězdu a sexsymbol. | Zdroj: Filmové studio Barrandov

Pokračování 6 / 11

Tyra Banks na přehlídce Sonia Rykiel

Tyra Banks platí zejména v USA za ženu se zaručeným čichem na modelkovské talenty. Proto byla dlouhá léta spojena s reality show Amerika hledá topmodelku. Sama Tyra má za sebou skutečně úspěšnou kariéru v módním průmyslu a nezapomenutelných modelů vynesla nespočet. Jeden se ale do kolektivní paměti fanoušků high fashion zapsal výrazněji než ostatní. Řeč je samozřejmě o oversize kalhotovém kostýmu Sonia Rykiel z kolekce jaro/léto 1991, pod kterým měla Tyra jen průsvitný upnutý top odhalující její přednosti.

Pokračování 7 / 11

Madonna na benefiční přehlídce Jean Paul Gaultier

Jestli se někdo v showbyznysu nebojí ukázat opravdu všechno a na nějaké podprsenky zvysoka kašle, je to hvězda ze všech největší. Madonna si na otevřeném přístupu k sexualitě postavila kariéru a image dračice, která ráda šokuje – a to si drží dodneška. Ikonických momentů bychom v jejím životě našli mnoho.

Pokud bychom měli vybrat jeden související s ňadry, pak je to zpěvaččino vystoupení na benefiční módní přehlídce Jean Paul Gaultier v roce 1992. Na akci přeplněné největšími hvězdami své doby se Madonna objevila v oversize saku. Když ho sundala, odhalila dlouhou pouzdrovou sukni a nahá prsa podepřená pouze látkovým harnessem. O senzaci bylo postaráno a Gaultier ten večer vybral 700 tisíc dolarů na podporu výzkumu AIDS.

Pokračování 8 / 11

Rachel Green v Přátelích

Málokterý seriál platí za tak kultovní jako sictom Přátelé. V 90. letech byly příběhy party kamarádů tak populární, že jejich herečtí představitelé určovali trendy napříč různými sférami života. Co se módy týče, ženy rády napodobovaly outfity i účesy Rachel Green, kterou ztvárnila Jennifer Aniston.

Kromě jiného bylo pro Rachel typické, že málokdy nosila podprsenku; alespoň to tak vypadalo podle často prosvítajících bradavek. Fanoušci seriálu v průběhu let vymysleli několik odůvodnění, proč tomu tak bylo. Obzvláště populární byla fáma, že Aniston si v podprsenkách vystřihávala malé dírky, aby byly bradavky viditelnější a ona na sebe upoutala víc pozornosti. Sama herečka, která v soukromí chodí nahoře bez poměrně často, k tomu před několika lety řekla: „Ve skutečnosti jsem na place podprsenky nosila skoro pořád. Nevím, co na to říct, nevím, proč mi bradavky tak často vykukovaly. A moc nechápu, proč to všichni tak řeší nebo proč bych se za to měla stydět.“ Svatá pravda, Jen!

Rachel Green, stejně jako její herecká představitelka Jennifer Aniston, podprsenkám nefandily nikdy.
Rachel Green, stejně jako její herecká představitelka Jennifer Aniston, podprsenkám nefandily nikdy. | Zdroj: National Broadcasting Company

Pokračování 9 / 11

Jamie Lee Curtis na APLA Walk

Protože ji proslavil part v kultovním Halloweenu a protože do dnešního dne ztvárnila mnoho rolí v hororových filmech, vysloužila si herečka Jamie Lee Curtis přezdívku Ječící královna. Dcera herečky Janet Leigh je ovšem známá i svým dekoltem, který jen málokdy zakrývá podprsenkou. Její striptýzová scéna z filmu Pravdivé lži (1994) patří k těm nejlegendárnějším v Hollywoodu a traduje se, že ji Jamie natočila bez zkoušení a na první dobrou.

Dnes čtyřiašedesátiletá herečka vynesla již mnoho ikonických outfitů; naposledy ohromila na předávání Zlatých glóbů v roce 2021, kdy na pódium přišla v kanárkových šatech s velmi hlubokým výstřihem. Asi nejlegendárnější je ovšem model, ve němž v roce 1995 dorazila na APLA Walk, pochod pro podporu prevence a léčby AIDS. Jamie tehdy svoje přednosti zahalila jen chytře uvázaným pruhem červené látky.

Pokračování 10 / 11

J.Lo v modelu Versace na Grammy

Pamatujete si, kdo v roce 2000 vyhrál Grammy? My také ne, dost jasně si ale vzpomínáme na šifonové šaty Versace, které tehdy oblékla Jennifer Lopez. Herečce a zpěvačce zeleno-modrý potisk s motivem palmových listů perfektně sedl, model s hlubokým výstřihem a nekonečným rozparkem zároveň odhalil mnohé a rozhodně neumožňoval vzít si pod něj podprsenku. Róba je dnes považována za první kousek, který se proslavil virálním šířením: tedy že v reálném čase obletěl celý svět přes internet.

Tím ale ikonické šaty neřekly poslední slovo. Během přehlídky Versace na milánském fashion weeku v roce 2019 se J.Lo objevila ve velmi podobném modelu, který by se dal považovat za moderní update původní róby. Podívat se na něj můžete v galerii.

Zdroj foto: Profimedia.cz
Zdroj foto: Profimedia.cz | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 11

Rihanna v nahých šatech z krystalů Swarovski

Na sociálních sítích existuje hashtag It's Ugly Until Rihanna Decides It's Not. Najdete pod ním mnohdy opravdu ohyzdné, podivné nebo nevkusné výtvory designérů a módních návrhářů, které se jako zázrakem promění ve stylové outfity v momentě, kdy si je na sebe oblékne Rihanna. Zpěvačka platí za jednu z nejobdivovanějších módních ikon současnosti a má i vlastní značku spodního prádla.

Proto může trochu zarazit, že sama mu moc nedá. V soukromí vychází bez podprsenky velmi často, přesto nikdy nevypadá špatně nebo lacině. Je to prostě Rihanna. Co ta věta přesně znamená, to je jasné při pohledu na fotku níže. Byla pořízena v roce 2014 na CFDA Fashion Awards, kam Riri dorazila v nahých šatech posetých krystaly Swarovski, které speciálně pro ni vytvořil návrhář Adam Selman. Není náhodou, že si tehdy zpěvačka šla převzít čestné ocenění pro největší módní ikonu současnosti.

Zdroj foto: Profimedia.cz
Zdroj foto: Profimedia.cz | Zdroj: Profimedia.cz