Tváří a hlavní múzou letošního Má vlast EDIT je herečka Jana Plodková.

Tváří a hlavní múzou letošního Má vlast EDIT je herečka Jana Plodková. Zdroj: Archiv Má vlast EDIT

Kulturní tip: Má vlast je povinná zastávka pro milovníky české módy

Ve dnech, kdy se v Kodani koná oblíbený udržitelný fashion week, ani Praha nezahálí. Od čtvrtka 12. do soboty 14. srpna můžete navštívit již druhou edici letního showroomu s lokální módou Má vlast EDIT 02. Kde se koná a jací návrháři se představí?

Loňský prodejní event Má vlast EDIT byl v tuzemském módním rybníčku akcí, která rozhodně čeří vody. V prostorách hotelu Maximilián v Haštalské ulici jste si mohli prohlédnout, osahat a třeba také koupit unikátní kousky od návrhářů, jako jsou Klára Nademlýnská, Miro Sabo, Vanda Janda, Boris Kráľ nebo Denisa Dovala. Byl to vlastně takový fashion week bez modelek, zato zblízka a s možností odnést si něco ze současné česko-slovenské módní tvorby domů.

Letos se koná druhý ročník Má vlast EDIT 02, ovšem tentokrát se přesouváme do industriálních prostor Design Portu (DEPO). Z domácích tvůrců se můžete těšit na prezentaci kousků Ivany Mentlové, Kláry Nademlýnské, Božidary, Leedy, Vandy Jandy, Jana Černého, Michaely Hriňové (AiM), Natálie Dufkové nebo značek Buffet Clothing a Silk & Stones.

V návaznosti na pražský fashion week svou kolekci představí také vítěz soutěže VAN GRAAF junior Aleš Hnátek. Nově se také můžete seznámit se šperky Magdaleny Šťastníkové a Anny Baum, svíčkami so.Slow nebo pečující kosmetikou Artiffine, samozřejmě vyráběnou u nás.

Ducha této unikátní akce přibližuje i jedna ze zakladatelek Ivona Petružálková, pro niž je projekt Má vlast hlavně o lidech a o požitcích. „Přeci nepotřebujeme nakupovat oblečení z Číny. Když si koupím velkou cestovní tašku, může být z recyklovaného plátna a naplním ji plavkami z Plove, přibalím pantofle od Aleše Hnátka a blůzu od Kláry Nademlýnské a pojedu s ní možná vlakem, možná škodovkou a budeme bydlet v penzionu Jizerka. Je to podobný druh emoce, jako v nás vyvolávají jahodové knedlíky a koupě obrazu od Antonie Stanové.“

Vstup je zdarma a určitě se nezdráhejte přijít jen „na čumendu“. Naprostá většina vystavených věcí bude na prodej, zbytek na objednávku nebo po domluvě s návrháři. Platit můžete v hotovosti i kartou.

Kdy:

čtvrtek 12. 8. od 17:00 do 21:00

pátek 13. 8. od 11:00 do 21:00

sobota 14. 8. od 11:00 do 20:00

Kde:

Design Port, Komunardů 35, Praha 7 www.designport.cz