Zdroj foto: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Zdroj foto: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Street style 2021
Křivák s páskem, The Kooples, 695 EUR
Khaki křivák, Zadig & Voltaire, 595 EUR
Černý matný křivák, AllSaints, 319 GBP
Křivák, The Kooples, 395 EUR
31
Fotogalerie

Kouzlo je v jednoduchosti. Jak si sestavit kapsulový šatník (nejen) na podzim?

Módní minimalismus a funkčnost se neprojevují jen v estetice jednotlivých kousků oblečení. Primárně by se měly odrážet v šatníku, v němž každé ráno najdete jen oblečení, které skutečně nosíte, umíte ho kombinovat a zároveň vás bude dlouhodobě bavit. Zní to jako nesplnitelný sen? Přesvědčíme vás, že tomu tak není.

Ruku na srdce – kdo z nás může skutečně s čistým svědomím říct, že nikdy nepodlehl impulzivnímu nakupování? Pořizování nového oblečení se pro mnohé v průběhu let stalo odměnou téměř za cokoliv. Špatný den v práci? Je přece potřeba udělat si radost! Úspěšný týden? Je nutné se ocenit! Když se k tomu navíc připočte poměrně výrazný tlak pravidelně se měnících trendů, může se brzy ze skříně stát slušný sklad vzpomínek na úspěchy i stesky přetavených do kousků s visačkou, které jste ani jednou neměli na sobě.

TIP NA VIDEO: Zuzana Stráská radí, jaké kousky by vám nikdy neměly chybět v šatníku.

Říká se, že právě přechodné období mezi létem a podzimem je skvělou příležitostí, kdy ve skříni udělat pořádný úklid a zbavit se všeho, co vám reálně nedělá radost a co nenosíte. Samozřejmě takové třídění není jen tak. I při něm je totiž potřeba myslet na to, aby oblečení neskončilo v koši. Co půjde, zkuste prodat, případně darujte na charitu. To je základ. Ale u něj to samozřejmě nekončí.

Kapsulový šatník. Co to vlastně je?

Tento termín jste již určitě někdy slyšeli, ať už třeba od královny pořádku Marie Kondo nebo na sociálních sítích, kde je často spojován s pojmy jako minimalismus a udržitelnost v módě. Jeho definice je na první pohled velmi jednoduchá – v kapsulovém šatníku máte mít co nejmenší počet kvalitního a dobře kombinovatelného oblečení, které k sobě navzájem ladí. Jenže praxe často není tak jednoduchá. Lze vůbec takový šatník vytvořit? Jistě. Ale je potřeba při jeho utváření zůstat při zemi. Ne všechny stokrát omílané rady a řeči, které tento pojem doprovází na každém kroku, totiž skutečně fungují. Jak tedy na to?

Zapomeňte na čísla

Zdá se, že kapsulový šatník je ve skutečnosti vlastně jen soubor módních pravidel, který je zabalen do hezkého hávu, jejž třeba skandinávské fashion expertky rády vynáší do nebes. Pravdou ovšem je, že ve skutečnosti vůbec nejde o to, zda budete mít ve své nové, lepší skříni deset kousků, nebo sto.

Jistě, omezení na to nejnutnější je namístě, ale pokud víte, že vám k vašemu módnímu životu nestačí jedno sako a jedny džíny, nemusíte hned prohlašovat, že život v minimalismu není nic pro vás. Nikde není psáno, jaký počet je ten správný. Proto není na začátek vůbec na škodu si sednout s kusem papíru a tužkou, sepsat si své oblíbené kousky oblečení a realisticky se zamyslet nad tím, jaké věci vám dennodenně dělají největší službu. Díky tomu získáte slušný přehled o svých módních potřebách, od kterého se můžete odpíchnout.

Začínáme s pročištěním

Každému novému začátku logicky musí předcházet nějaké loučení. V tomto případě půjde o loučení s oblečením, které vám už nepřináší radost, nenosíte ho, nebo dokonce zůstalo zapomenuté s visačkou v temném rohu skříně.

Pročištění věnujte dostatek pozornosti. Klidně si na něj vyhraďte celý víkend, případně alespoň jeden den. A stejně jako u nakupování i při třídění myslete na to, aby každé rozhodnutí bylo uvědomělé, nikoliv impulzivní, protože jste právě dostali chuť vše vyházet a žít už nadosmrti jen v jednoduchých outfitech.

Oblečení si v klidu projděte, vnímejte, jak se při pohledu na něj cítíte. A postupně začněte třídit do kategorií ponechám si, ještě se rozmyslím a půjde pryč. Proces pak opakujte ještě několikrát, nejlépe rovnou i s nějakým časovým odstupem. Není totiž nic horšího než oplakávat kousek, který je už nadobro pryč. A přitom by se vám teď tak hodil...

Dejte si chvíli pohov

Skříň je vyklizená? Je v ní více místa? Všechno oblečení, které v ní zůstalo, skutečně nosíte? Výborně, jde se dál! Možná v tuto chvíli zjistíte, že vám některé věci dokonce chybí. A často půjde třeba i o úplné základy. Vytřídili jste deset topů, ale nemáte žádné bílé tričko bez potisku? I to se může stát.

S nákupy a doplněním všeho potřebného ale ještě chvíli počkejte. Zkuste na čas skutečně žít s menším počtem oblečení. Naučíte se při tom novým kombinacím i větší módní kreativitě. A po pár týdnech možná zjistíte, že zase tolik ono tričko nepotřebujete a vystačíte si s tím, co už máte. A to je pravá podstata minimalismu, nikoliv přeceňovaný důraz na neutrální barvy nebo oversize střihy.

Otestujte se v nejistotě

V tuto chvíli jde o otestování nejen vaší módní výbavy, ale také sebe sama a své nakupovací trpělivosti. Může se totiž stát, že se vám do třídění šatníku nebude zase tolik chtít. Nebo dokonce váháte, zda je cesta kapsulové skříně pro vás skutečně ta pravá.

Ve chvíli nerozhodnosti se proto pusťte do hry s názvem Deset dní, deset kousků. Není v tom žádný háček a je to přesně tak, jak napovídá název. Po dobu deseti dní noste jen deset kousků oblečení, kombinujte je mezi sebou a hrajte si s jejich potenciálem. Pokud na konci testu zjistíte, že jste se celou dobu ve vybraném oblečení cítili dobře a opravdu jste žádné jiné kousky nepotřebovali, je skvělý čas začít žít s módním málem.

Hodí se šatník k mému životnímu stylu?

Ať už při samotném třídění nebo případném doplňování chybějících kousků (časem se mu totiž stejně nevyhnete) či při úplném začínání od nuly s novým stylem i celkovým přístupem k módě je vždy nesmírně důležité položit si výše zmíněnou otázku.

Můžete mít totiž sebehezčí šatník plný zajímavých kousků – ale skutečně máte vše, co potřebujete ke svému životnímu stylu? Pokud chodíte často za kulturou, měli byste vlastnit dostatek oblečení na společenské akce. Trávíte většinu dne pobíháním po schůzkách? Patery lodičky, ve kterých nedojdete pomalu ani na zastávku, budou jen zbytečně zabírat místo pohodlnější obuvi, kterou potřebujete mnohem víc. Pracujete převážně z domova? Zásoba volných ležérních kousků na úkor dámského kalhotového kostýmu se přímo nabízí.

Ani v tomto případě není od věci sepsat si veškeré své denní aktivity a k nim přiřadit oblečení, které během nich potřebujete. Nezdá se to, ale často můžete zjistit, že vám skutečně spousta klíčových kousků chybí, zatímco jiné přebývají.

Co by měl kapsulový šatník obsahovat?

Lidé si často představují, že by v rámci módního minimalismu měli mít ideálně vše v jednoduchých oversize střizích a nevýrazných barvách. To je ale módní mýtus. Váš kapsulový šatník může totiž klidně obsahovat pestrobarevné kalhoty nebo flitrované šaty. Hlavní je, aby kousky byly v souladu s vaším stylem, skutečně jste je nosili, a hlavně měli dostatek příležitostí, kam je nosit.

Úplným základem by rozhodně měla být klasika, jako je bílé a pruhované tričko, trenčkot, rovné džíny a elegantní černé kalhoty, midi sukně, sako nebo bílá košile. Zkráceně řečeno: univerzální kousky, které vybízí k nekonečným možnostem kombinování. Ale i ty potřebují kapku barevného oživení – není tedy od věci vlastnit alespoň barevnou kabelku či pásek.

S příchodem podzimu se jistě hodí také kvalitní kožený křivák. Jeho cena je často vysoká, věřte ale, že jde o jednu z nejlepších módních investic. Kousek z pravé kůže vám vydrží celý život, nikdy nevyjde z módy a unosíte ho na tisíc způsobů – od kombinace s džíny s trikem až po midi šaty.

Stejně tak se nebojte kalhot s výrazným vzorem, které budou tahounem originálního outfitu a skvěle si budou rozumět třeba s bílou košilí či jednoduchými roláky a svetry. Outfit s nimi budete mít hotový raz dva a hodit se vám budou po celý rok.

A v neposlední řadě by pak součástí sebemenšího šatníku měl být pár kotníčkových bot na pohodlném podpatku (nebojte se jít třeba i do zvířecího vzoru či kovbojského stylu), dále šaty, které unosíte jak přes den k masivním martenskám, tak večer k lodičkám, a také kvalitní nadčasový vlněný kabát, který vám bude stejně jako křivák dělat společnost po mnoho let.

Kouzlo je v jednoduchosti. Jak si sestavit hravý kapsulový šatník?

Street style 2021
Street style 2021 | Zdroj: Profimedia.cz
Křivák s páskem, The Kooples, 695 EUR
Křivák s páskem, The Kooples, 695 EUR | Zdroj: archiv firem
Khaki křivák, Zadig & Voltaire, 595 EUR
Khaki křivák, Zadig & Voltaire, 595 EUR | Zdroj: archiv firem
Černý matný křivák, AllSaints, 319 GBP
Černý matný křivák, AllSaints, 319 GBP | Zdroj: archiv firem
Křivák, The Kooples, 395 EUR
Křivák, The Kooples, 395 EUR | Zdroj: archiv firem
Rovné kalhoty se vzorem, Mango, 899 Kč
Rovné kalhoty se vzorem, Mango, 899 Kč | Zdroj: archiv firem
Splývavé kalhoty do zvonu, Zara, 499 Kč
Splývavé kalhoty do zvonu, Zara, 499 Kč | Zdroj: archiv firem
Bavlněné kalhoty, Mango, 899 Kč
Bavlněné kalhoty, Mango, 899 Kč | Zdroj: archiv firem
Kalhoty s potiskem, Zara, 699 Kč
Kalhoty s potiskem, Zara, 699 Kč | Zdroj: archiv firem
Volné kalhoty s potiskem, Mango, 899 Kč
Volné kalhoty s potiskem, Mango, 899 Kč | Zdroj: archiv firem
Boty Jadon na platformě, Dr. Martens, 5260 Kč
Boty Jadon na platformě, Dr. Martens, 5260 Kč | Zdroj: archiv firem
Boty s hadím vzorem, Vagabond, 3699 Kč
Boty s hadím vzorem, Vagabond, 3699 Kč | Zdroj: archiv firem
Kožené boty, Other Stories, 89 EUR
Kožené boty, Other Stories, 89 EUR | Zdroj: archiv firem
Kožené kovbojky, Sézane, 230 EUR
Kožené kovbojky, Sézane, 230 EUR | Zdroj: archiv firem
Šněrovací boty, Other Stories, 149 EUR
Šněrovací boty, Other Stories, 149 EUR | Zdroj: archiv firem
Nízké boots, Sézane, 195 EUR
Nízké boots, Sézane, 195 EUR | Zdroj: archiv firem
Midi šaty s květy, Rixo London, 295 GBP
Midi šaty s květy, Rixo London, 295 GBP | Zdroj: archiv firem
Puntíkaté šaty, Sézane, 155 EUR
Puntíkaté šaty, Sézane, 155 EUR | Zdroj: archiv firem
Midi šaty, Other Stories, 129 EUR
Midi šaty, Other Stories, 129 EUR | Zdroj: archiv firem
Midi šaty, Üterque, 5350 Kč
Midi šaty, Üterque, 5350 Kč | Zdroj: archiv firem
Plisované šaty, Sézane, 160 EUR
Plisované šaty, Sézane, 160 EUR | Zdroj: archiv firem
Starorůžová mikina s kapucí, ODIVI, 2390 Kč
Starorůžová mikina s kapucí, ODIVI, 2390 Kč | Zdroj: archiv firem
Mikina s kapucí, Zara, 449 Kč
Mikina s kapucí, Zara, 449 Kč | Zdroj: archiv firem
Žebrované šaty, HM, 949 Kč
Žebrované šaty, HM, 949 Kč | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát, Roji, 18900 Kč
Vlněný kabát, Roji, 18900 Kč | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát, Weekend MaxMara, 16900 Kč
Vlněný kabát, Weekend MaxMara, 16900 Kč | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát, Nanushka, 745 EUR
Vlněný kabát, Nanushka, 745 EUR | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát s kašmírem, Leeda, 17500 Kč
Vlněný kabát s kašmírem, Leeda, 17500 Kč | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát s hedvábím, Nanushka, 745 EUR
Vlněný kabát s hedvábím, Nanushka, 745 EUR | Zdroj: archiv firem
Vlněný kabát, Other Stories, 199 EUR
Vlněný kabát, Other Stories, 199 EUR | Zdroj: archiv firem
Oversize mikina z organické bio bavlny, MůjKousek.cz, 2290 Kč
Oversize mikina z organické bio bavlny, MůjKousek.cz, 2290 Kč | Zdroj: archiv firem