Stylistka Fran Burns zkoušela obléci modelce vzorkové kalhoty Celine

Stylistka Fran Burns zkoušela obléci modelce vzorkové kalhoty Celine Zdroj: Instagram @franburns

Kalhoty, které byly malé i hubené modelce, pobouřily stylistku i celebrity

Znáte to. Objednáte si z internetu džíny, svou obvyklou velikost, a doma si je chcete vyzkoušet. Jenže ejhle, tyhle nedopnete – ani vleže. Následuje pocit studu a naštvání. A to vás u toho nejspíš nikdo nevidí. Jak se pak musí cítit modelka, která má všechny potřebné parametry a přitom nedopne kalhoty, ve kterých má předstoupit před fotografa? Přesně tohle popudilo londýnskou stylistku Fran Burns. Zádrhel při oblékání vyfotila a rozpoutala na Instagramu velkou diskusi, do níž se zapojila modelka Karen Elson nebo bývalá letitá šéfredaktorka britské Vogue Alexandra Shulman.

Na úvod malé vyjasnění. Modelky se při své práci nejčastěji setkávají s tak zvanými sample sizes, tedy vzorkovými velikostmi ušitými pro prezentaci kolekce na přehlídce nebo v kampani a při focení do magazínů. U designérských kousků to tedy nebývá tak, že by stylisté, kteří je oblékají, mohli přinést dvě různé velikosti, například 36 a 38. Vzorková velikost se navíc pohybuje spíše někde v rozmezí 30 až 34, takže tlak, jestli to modelce padne, je veliký. Při focení se to dá řešit tak, že třeba zip vzadu na šatech zkrátka nedopnete. Pokud ovšem máte obléci kalhoty se zipem vpředu, je to problém.

„Jedno téma k sobotnímu zamyšlení... Mohli bychom, prosím, dělat vzorkové velikosti větší? Nechci, aby se se mnou kdokoli na focení musel cítit méněcenný. Nejčastěji přitom pracuji s mladými dívkami, které – ačkoli jsou výjimečně krásné – jsou stále žijící dýchající bytosti, které by nikdy neměly pocítit, že jsou „příliš velké“ pro jakékoli oblečení. Modelka na této fotce je ÚTLÁ. Nejčastěji obléká velikost 36. A přesto jí tyhle kalhoty Celine, které navrhl Hedi Slimane, nepadly. Z této kolekce jsem měla připraveno několik looků a nepadlo jí nic...“ píše stylistka Fran Burns ve svém postu z 12. září, který rázem sklidil velkou pozornost.

Ano, Celine siluety jsou nyní ultra štíhlé, jelikož se nesou na vlně 70. let a k tomu je navrhuje chlapík, který během svého působení u módních domů Yves Saint Laurent a posléze Dior proslul tím, že pro muže zavedl skinny oblek. Jak ale potvrzují reakce modelek na tento post, není to jen otázkou jednoho štíhlostí posedlého Francouze, jako spíš běžná praxe.

Celine podzim/zima 2020
Celine podzim/zima 2020 | Zdroj: Profimedia.cz

Svého času supermodelka Karen Elson v komentářích přiznává, že na vrcholu kariéry trpěla poruchou příjmu potravy, zatímco bývalá šéfredaktorka Vogue Alexandra Shulman píše, že na tento problém v minulých letech upozorňovala mnohokrát a že přes všechna prohlášení o tělesné diverzitě se toho v módním průmyslu příliš nezměnilo – modelky s větší velikostí než 36 jsou spíše raritou než normou.

Karen Elson na přehlídce Fendi
Karen Elson na přehlídce Fendi | Zdroj: Profimedia.cz

Její slova potvrzuje i článek na BBC.com z roku 2009. Britská Vogue se už tehdy vymezila vůči titěrným vzorkovým velikostem, protože je nutily najímat na focení jen ty nejhubenější modelky. O jedenáct let později se situace stále mění jen pozvolna. A do svědomí si musejí sáhnout nejen značky z luxusního segmentu, ale i tak zvaný high-street. Ten se pro změnu snaží napravovat plus-size blogerka Katie Sturino, která na svém Instagramu mapuje zážitky z kabinek různých značek a pod hashtagem #MakeMySize je burcuje, aby šily i větší velikosti než 42, popřípadě aby velikost XL byla skutečně XL.