Street style v Paříži

Street style v Paříži Zdroj: Profimedia.cz

Instagram prozrazuje: Co doopravdy nosí Pařížanky nebo třeba Římanky?

O Pařížankách a jejich stylu už toho bylo napsáno tolik! Ano, mnohá klišé o nich platí, ale jak už to bývá, skutečnost je mnohem rozmanitější. A normálnější. Jestli už vás unavuje současná aranžovaná street style móda, máme pro vás tipy, co sledovat na Instagramu místo ní. 

Pařížané v Paříži... Účet na Instagramu, který (překvapivě) mapuje styl zajímavě oblékaných žen (a mužů), procházejících či spěchajících ulicemi Paříže. Nepózují, mnohdy o fotografovi nemají ani tušení. Ten je často zachycuje na poslední chvíli zezadu a k fotkám na Instagramu pak přidává jen věcný popis jako „béžová čepice, tmavomodrý kabát...“.

Přesto má móda z tohoto všedního, „kolemjdoucího“ pohledu své kouzlo. Fotky jsou bez úprav, outfit autentický. Street style se tím vrací ke svým počátkům a ke své původní myšlence: Zachycovat na ulici anonymní, zajímavě oblečené lidi a inspirovat tím ostatní. Nikoli zachycovat pózující influencery oděné od hlavy k patě v luxusním oblečení, které jim darovaly značky, a tím podporovat jejich prodeje.

Letos se konají fashion weeky jen ve velmi omezené podobě. On-line, z domova. Influencerky pózují v luxusních outfitech u zdi a na gaučích a nikoho to už příliš nezajímá. Jestli vás stále baví móda a těšíte se, až někdy normálně vyjdete do ulic mezi lidi, pak nejspíš oceníte inspiraci, která vychází z reálného života: Někdo někam jde nebo na někoho čeká a náhodou u toho i dobře vypadá. Žádné drama, žádné chlubení, žádná faleš.

Paříž je samozřejmě město módy, ale i v dalších metropolích se našel fotograf, který tento nápad přejal. Na Instagramu tak můžete sledovat i Římany v Římě, Miláňany v Miláně, Londýňany v Londýně, Vídeňany ve Vídni, Berlíňany v Berlíně... a je určitě otázkou času, kdy tuto hozenou rukavici zvedne i někdo v Praze. I když mrazy a lockdown street style focení zrovna nepřejí, jaro je tu už za pár týdnů. A tak jako se v souvislosti s Covidem hovoří o návratu k normálu, tohle je bezesporu jeden ze způsobů, jak vrátit nohama na zem módu.