Video placeholde

Ideální než přijdou letní horka: Odhalte kouzlo dlouhých overalů

Stačí obléct a jít. A to doslova. Overaly patří mezi skutečnou módní záchranu pro dny, kdy nevíte co na sebe. Skvěle se hodí na jakoukoliv příležitost i sezónu, nejlépe ale fungují v přechodném období mezi jarem a létem. Tedy právě teď. A pokud jste dosud overalům neholdovala, pokusíme se váš názor protentokrát změnit. Získají si vás nejen svojí praktičností, ale také zajímavou historií.

Když se řekne overal, většině nejspíš naskočí asociace s pohodlím, jednoduchým stylingem a možná trochu krkolomným svlékáním, když si zrovna potřebujete odskočit na toaletu. Konverzace u overalu by ale správně měly začínat zcela jinde. Tento na první pohled obyčejný kousek totiž psal nejen módní dějiny, ale také ty emancipační. Byl to právě totiž on, kdo z velké části na počátku 20. století změnil pravidla ženského oblékání.

TIP NA VIDEO: Jak nosit lněné oblečení?

Video placeholde

Pracující ženy

Vše se seběhlo především v období první světové války. Zatímco muži bojovali na frontách, ženy musely zastávat pozice nejen v nemocnicích, ale také v průmyslu a továrnách. A na to se sukně, korzety a klobouky nehodily. Overal, který byl původně navrhnut pro piloty a parašutisty, se tak postupem času stal nedílnou součástí pracovního oblékání žen. A zprvu rozhodně nebyl přijat s ovacemi. Jenže válka smýšlení i oblékání žen razantně proměnila. A nové dějiny oblékání se tak mohly postupně začít psát.

Schiaparelli, 1934.
Schiaparelli, 1934. | Zdroj: Profimedia.cz

Přestože se s rozmachem emancipace žen proměňoval také jejich přístup k módě, overalům trvalo poměrně dlouhou dobu, než se staly běžnou součástí šatníků. Nepomohly tomu ani snahy návrhářky Elsy Schiaparelli, která již ve 30. letech navrhla jeden z prvních elegantních modelů. Lépe si nevedla ani o dekádu později americká designérka Vera Maxwell, i její návrhy působily na tehdejší ženy stále moc odvážně. Všechno se změnilo až v roce 1964, kdy se žerzejový overal z dílny Guy Laroche objevil v časopise Vogue. Od té chvíle se kousek stal jedním z nejvýraznějších trendů doby.

Hudba a bohémství

Největší slávu overal poté zažil v 70. letech, kdy se stal pevnou součástí hudební a klubové kultury. Stačí si vzpomenout na módní kreace pravidelných návštěvníků legendárního Studia 54 – od Diany Ross, Biancy Jagger po Lizu Minnelli nebo Cher. Overalům v té době přišli na chuť také muži, zejména hvězdy rock´n ´rollu a glam rocku. Mick Jagger, David Bowie a jeho vesmírné alter ego Ziggy Stardust, Elvis Presley,Freddie Mercury, ti všichni se zasloužili o to, že se overaly staly nedílnou součástí módní historie minulého století.

A nebylo v té době ani návrháře, který by nepřispěl svojí trochou do mlýna. Ikonické overalové looky tvořili všichni od Yves Saint Laurenta, Diora až po Halstona, jehož kreace lze právě teď obdivovat také ve stejnojmenném seriálu. A stálicí šatníků zůstává overal dodnes. Obrovský podíl na tom mají návrháři, jako je Phoebe Philo, Nicolas Ghesquière nebo Stella McCartney.

Overalová figura okouzluje ženy po celém světě svým puncem nedbalé elegance a možnosti jej nosit na jakoukoliv příležitost bez jakékoliv další významnější snahy o styling.

Letos overaly s dlouhými nohavicemi nabízí hned několik trendových variant. Na výsluní se stále drží tzv. boiletsuits odkazující k průmyslové historii kousku, minimalistické splývavé modely s širokými nohavicemi, formální a košilové střihy i těsnější retro kousky se zvonovými nohavicemi. K nim už poté stačí nazout jedny z letošních trendy sandálků, přehodit džínovou bundu či křivák a dokonalý nadčasový outfit je rázem na světě.

Balmain jaro/léto 2021
Balmain jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Max Mara jaro/léto 2021
Max Mara jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Hermès jaro/léto 2021
Hermès jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Trendy overaly z aktuálních kolekcí najdete v naší galerii: