.

. Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
23
Fotogalerie

GLOSA: Móda z roku 2000 se vrací. Proč nás to tak strašně děsí?

Spekuluje se o tom už dlouho a milánský fashion week jen přiložil polínka pod kotel; móda z přelomu milénia je připravená na svůj velký comeback! Z nejrůznějších komentářů na internetu přitom vyplývá, že si to vlastně skoro nikdo nepřeje. Skutečně nás čeká nová éra bokovek a sexy topíků?

Nedávno jsem vešla do jedné oblíbené vinohradské kavárny a při čekání ve frontě mě upoutal stůl, kde seděla parta stylových mladých lidí. A když říkám mladých, mám na mysli asi patnáctiletých. Překvapily mě dvě věci; že se v prostoru, kde je člověk zvyklý spíše na třicetileté mileniály nebo dvacátníky z generace Z, začínají objevovat skupiny ještě mladší... A k tomu mě zaujaly i jejich outfity. Ryzí rané ugly devadesátky. Široké džíny, oversize svetry jako po tátovi (ovšem po mém, ne po jejich), roláky, ze kterých visí řetízky. Kdepak, tady to na žádnou módní revoluci nevypadá.

TIP NA VIDEO: Jaké barvy poletí letos na podzim?

Video placeholde

Módní trendsetteři si ale zjevně myslí něco jiného. Letos se začal objevovat termín Y2K móda, který shrnuje trendy inspirované velmi pozdními devadesátkami a prvními léty po roce 2000. Ve veřejném prostoru je reprezentují módní influencerky jako Emma Chamberlain nebo Iris Law, dcera herce Judea Lawa. Ve skutečnosti ale tyto trendy připomínají dobu našeho dospívání jen vzdáleně. Spíš jde o eklektický mix pastelových barev, psychedelických vzorů a sexy úpletů, který se vymezuje proti minimalismu dospělých uctívaček Phoebe Philo. Je to cool a trochu to připomíná devadesátkovou klubovou scénu. Ale není to móda, kterou si pamatujeme z roku 2000.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Jestliže si devadesátky dnes spojujeme se stylem grunge, minimalismem Calvina Kleina, Prady a Toma Forda nebo sportovním stylem princezny Diany, pak módu přelomu milénia reprezentují zejména tehdejší ikony popu. Za zlom by se dal považovat 8. leden 2001, kdy Britney Spears a Justin Timberlake vyrazili na American Music Awards od hlavy až k patě v denimových outfitech. Je to také Madonna v kovbojském klipu Don't Tell Me nebo Christina Aguillera s černě podbarvenými vlasy. Jsou to Destiny's Child s korzetovými topíky a džínovými bokovkami zdobenými třpytivými kamínky. Jsou to ultra mini šortky Nicole Richie a teplákovky Juicy Couture Paris Hilton.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Bokovky ve mně dodnes vyvolávají vzpomínky na neustálé diety, kontroly v zrcadle a také kamarádku, která si k plochému břichu vypomáhala adipexem.

Móda miluje nejen nostalgii, ale i sebeironii, a tak se některé dvacet let staré obrazy dočkávají reinkarnace. Nedávno se třeba Kim Kardashian spojila s Paris Hilton, aby společně pózovaly pro kampaň Skims. Obě si k tomu vzaly svoje obrovské metalické vuittonky Miroir, se kterými je paparazzi vyfotili v roce 2006. Palmový kaftan Jennifer Lopez, ve kterém zazářila na Grammy v roce 2000, se předloni znovu dočkal potlesku na přehlídce Versace. JLo se také stala inspirací pro poslední přehlídku Dolce & Gabbana. A pak je tu samozřejmě módní kousek, o kterém se diskutuje asi nejvíc, protože vyvolává nejvíc emocí – bokové džíny.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Koho zastihl přelom milénia během dospívání, ví, jak komplikovaný vztah k tomuto kousku oblečení člověk může mít; obzvlášť, když se současně potkal s nástupem ideálu dokonalé brazilské krásy (díky moc, Gisele). Bokovky se zkrátka pojí s plochým břichem a ve mně dodnes vyvolávají vzpomínky na neustálé diety, kontroly v zrcadle a také na kamarádku, která si k tomu vypomáhala Adipexem (lékem proti chuti k jídlu čili anorektikem). Jiný ideál než vysoká štíhlá kráska s opáleným tělem a dlouhými vlasy tehdy v podstatě neexistoval. Odhalený trup je přitom zpátky v módě už několik sezon, nicméně ve spojení s kalhotami s vysokým pasem, což je přijatelné i pro ženy s křivkami.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Podobně, jako byly v minulosti korzety nástrojem útlaku, jsou bokovky bezesporu oděvem, který na ženy vyvíjí tlak – na to, abychom vypadaly perfektně. Nezdůrazňují pas, zato posouvají těžiště ženského těla směrem dolů, takže v podstatě opticky zkracují nohy. Současně ale reprezentují jistou pokleslost, lascivnost, prvoplánovost, často z nich vylézá spodní prádlo, a pokud o tuto pozornost vyloženě nestojíte, nezbývá vám, než se při každém sedu či dřepu kontrolovat. Pamatujete?

Obecně je móda roku 2000 především sexy, odhalující, pozlátková, naprosto zde chybí jakákoliv alternativní silueta, ať už oversize, nebo třeba maskulinní. Člověk se v ní nemůže tak snadno schovat, což možná vysvětluje, proč sedí puberťáci v kavárně raději ve svetrech imitujících devadesátky. Naštěstí současná móda je tak rozdrobená na množství nejrůznějších tendencí a mikrotrendů, že ztrácí sílu a potenciál masovosti, jako tomu bylo před dvaceti lety. Příkladem budiž nohavice u džín – stále se spekuluje i o návratu skinny, ve skutečnosti se nosí celá škála střihů. Takže ano, bokovky a sexy topíky se možná vrátí, ale kalhoty s vysokým pasem a basic trička nejspíš nikam neodejdou. A my budeme mít, na rozdíl od let našeho dospívání, i nadále na výběr.

Fotogalerie: Móda přelomu tisíciletí na letošních přehlídkách a před dvaceti lety