.

. Zdroj: archiv firem

Designérka šperků: Nejčastěji si ženy kupují šperky samy pro sebe!

Sylvie Majerová, talentovaná designérka a šperkařka, vytváří šperky ručně, na míru. Všechny poklady z její dílny jsou originál, s drahými kameny, stříbrné, občas zlaté, vždy ekologické s minimální zátěží na životní prostředí. Její prsteny, náhrdelníky i náušnice, nakupují Češky, Slovenky, ale i zákaznice z Itálie, Španělska nebo Chorvatska.

Vy nejste profesí zlatnice, ale přesto sama veškeré šperky vyrábíte. Jak jste se to naučila?

Samostudiem. Na začátku se mi podařilo sehnat několik úžasných knih od skvělé britské šperkařky, která učí a pořádá kurzy. Její knihy pro mě byly učebnicemi. Nebála jsem se zkoušet a hledat nejlepší způsoby výroby, které mi budou vyhovovat.

Jaké způsoby pro výrobu šperků tedy používáte?

Nejčastěji je to metoda odlévání do ztraceného vosku, pak tepání a splétání. U metody odlévání do ztraceného vosku nepoužívám formy, voskový model vzniká vždy nově jako originál. To je důležité. Každý šperk je tak jedinečným originálem.

A s jakým materiálem pracujete?

Miluji stříbro a drahé přírodní kameny. Zlato používám zatím více méně jako doplněk k dotvoření celkového designu šperku. Jeho těžba totiž daleko více zasahuje do přírody, kdežto těžba stříbra je šetrná a naši krajinu nijak neničí. To je pro mě velmi důležité.

Už máte svůj letní barevný kouzelný prsten? Který? Zelený chrysopras, citrin, onyx, chalcedon nebo labradorit? ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️ #ring #ringlover #silveandgold #mixmetals #artjewellery #magicring #gemstonering #ringoftheday #stackrings #uniquering #bohochic #sylviemajerovajewellery #sparkle #chrysoprase #onyx #chalcedony #labradorit #citrine

Příspěvek sdílený Sylvie Majerová Jewellery (@sylviemajerova),Čec 14, 2018 v 9:04 PDT

Popište nám, jak tedy vzniká například stříbrný prsten s drahým přírodním kamenem.

Vytvořím voskový model, který se připravuje na míru danému kameni. Tento model následně zatmelím a vypálím při vysoké teplotě ve speciální peci. Tím získám formu, která má v sobě negativní otisk budoucího šperku. V licím přístroji v ochranné atmosféře se do této formy lije roztavený kov. Po vychladnutí se forma rozbije a surový „šperk“ se opískuje, obrousí, vyleští. Vsadí se kámen a případně se laserem přitaví další prvky.

Jak dlouho výroba takového prstenu trvá?

V rámci výrobního procesu většinou dělám několik šperků najednou. Kdybych dělala pouze jeden šperk, trvala by jeho výroba několik hodin. Až 10.

💚smaragdy💚barvy naděje 💚 #emeralds #customorder #green #galaxycollection #smaragd #artjewellery #emeraldring #emeraldearrings #emeraldpendant #golden #hope #sylviemajerovajewellery #umeleckysperk #chick #sparkle #specialorder for #specialwoman

Příspěvek sdílený Sylvie Majerová Jewellery (@sylviemajerova),Čen 26, 2018 v 12:56 PDT

Jak už jste zmínila, při své tvorbě dbáte na ekologii. Jak se to ve šperkařství projevuje?

Dodržuji základní pravidla ekologicky šetrného způsobu výroby. Moje studio je v energeticky úsporné budově, dbám na čistotu odpadních vod. Navíc díky použití laseru a pískovačky eliminuji používání chemických roztoků. Rovněž upřednostnění stříbra před zlatem je výhodnější z hlediska zachování ekologické stopy. Těžba a zpracování zlata ničí poměrně významně krajinu a jeho zpracování je ekologicky zatěžující. Stříbro je na tom o trochu lépe. Vítám recyklaci již vyrobeného zlata a ověřuji si zdroje drahých kamenů.

To zní poměrně náročně.

Celé téma ekologie je náročné a obsáhlé a žádná výroba nemůže být 100% ekologicky šetrná. Nicméně je potřeba najít balanc a harmonii mezi naším životem a životem naší planety. Konkrétně doporučuji nekupovat si „levnou“ bižuterii každý měsíc a za chvíli ji odložit nebo vyhodit, ale pořídit si šperk, který nás oslovuje a bude nám dlouho dělat radost. Můžeme mluvit o slow jewellery.

Originál ❤️jeden z mnoha ❤️stejně jako vy😉 #labradorit #labradoritering #oneofakind #originaljewelry #uniquering #ringlover #mixmetals #silverandgold #artjewellery #jewelryadd #umeleckysperk #sylviemajerovajewellery #madewithlove #handcrafted

Příspěvek sdílený Sylvie Majerová Jewellery (@sylviemajerova),Čen 16, 2018 v 7:44 PDT

A teď k vaší kolekci. Kde se inspirujete?

Inspirace a nápady si mě hledají samy a za to každým dnem děkuji. Jednotlivé kolekce jsou většinou provázané nějakým spojujícím prvkem. Někdy je prvotní nápad, pro který hledám vhodný kámen. Někdy mě zaujme drahý kámen, pro který vytvářím vhodný „domov“.

Kupují si u vás šperky častěji ženy samy pro sebe, nebo muži jako dárek?

I když muži přibývají, nejvíce si kupují ženy šperky samy pro sebe. Často si výběr šperků užívají a vědí, že tyto drobné věci pro ně mohou mít i hlubší magický smysl.